Notice: Array to string conversion in /home/runcloud/webapps/app-direnisteyiz29/wp-content/plugins/td-cloud-library/includes/tdb_functions.php on line 459
21 C
İstanbul
19 Eylül Perşembe, 2024
spot_img

Direniş güncesi… İşçi sınıfı esarete direniyor

Ekonomik kriz, işçileri iliğine-kemiğine kadar sömürmenin fırsatı haline getirildi. Devlet denetimi diye bir şey yok. Milyonlarca kayıt dışı işçi, göz önündeki fabrikalarda, ‘gözden ırak’ merdiven altı atölyelerde günde 12 saat, düşük ücretlerle çalıştırılıyor.

Patronların ucuz emek-gücü kaynağı haline gelen göçmen işçiler ise tamamen köle muamelesi görüyor. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin raporuna göre 2019’un ilk 5 ayında 49 göçmen işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Bu işçilerin bir bölümü bir tarz tutuklu olarak çalıştıkları binalarda çıkan yangınlarda can verdi.

Sendikalaşma, kağıt üzerinde anayasal hak. Fiiliyatta ise tamamen yasadışı… İşçiler, bir tarz işkenceye dönüşmüş kölece çalışma koşullarından kurtulmak için, biraz insana yaraşır ücret ve çalışma ortamına kavuşmak için sendikaya üye oluyor. Patron kokusunu aldığı anda saldırıya geçiyor. Sendikanın ne denli işçi sendikası olduğu ise başka bir yara. Sonuç almak, öncü işçilerin maharetine, örgütlenmenin sağlamlık derecesine kalıyor.

Sınıfın kritik gündemlerinden biri de; Kamu alnında yaklaşık 200 bin işçiyi, metal işkolunda ise 130 bin dolayında işçiyi kapsayan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) sürecidir. Bu sözleşmeler, aileleriyle beraber milyonu aşkın kişiyi direkt, genel ücret ve haklara emsal teşkil edeceği için de milyonlarca işçi-emekçiyi dolaylı olarak etkileyecektir.

TÜPRAŞ sözleşmesi Yüksek Hakem Kurulu (YHK) marifetiyle; işçilerin kazanılmış bazı hakları da gasp edilerek geçtiğimiz günlerde bitirilmişti. İşçi sınıfı, sahip çıkmadığı TÜPRAŞ işçilerinin uğradığı yenilginin faturasıyla-muhtemel ki kamu ve özel sektördeki sözleşmelerde karşılaşacaktır.

Diğer yandan, sendikalar; TİS’ler, yaklaşan genel kurullar ve kıdem tazminatı gündemiyle ilgiliyken, sermaye sınıfı, işçilerin esaretini boyutlandıracak yeni planların hazırlığını yürütüyor.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), geçtiğimiz Mayıs ayında çalışma yaşamını ilgilendiren bir dizi talebin yer aldığı rapor hazırladı. Rapor ve talepler, Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu (YOİKK) Yönlendirme Komitesi toplantısında kabul edilerek hazırlıklara başlandı.

Devlet ile ortak yürütülen saldırı planında; Deneme süresinin 2 aydan 6 aya çıkarılması, Telafi çalışmasının 2 aydan 6 aya çıkarılması, İşçi alacaklarında dava açma süresinin 5 yıldan 1 yıla indirilmesi, İşçi Sağlığı ve Güvenliği mevzuatının patronlar lehine düzenlenmesi gibi kritik başlıklar var.

Özellikle kayıtdışı alanda fiili olarak bir boyutta uygulanan bu çalışma koşulları, yasal kılıfına da kavuşturularak, uygulamanın genelleştirilmesi sağlanmış olacak. Bu yolla iyice güvencesiz hale gelen işçilerin çalışma şartları, ücretleri, sosyal yaşamları iyice ‘gümbürtüye’ giderken, elbette hayat patronlar için daha güzel olacak!

Patronların devletleriyle birlikte giriştiği kapsamlı saldırılara, henüz biz işçi-emekçilerin cephesinden ortaklaşa yanıt verebileceğimiz bir gerçeklik söz konusu değil…

Ne zaman söz konusu olabilir? Önce, içimizde görünüp önümüze barikat kuran; biz ileriye atılmak istediğimizde önümüzü kesen, karşı durduğumuzda patronla birlikte ayağımızı kaydıran, sendikacılığı geçim kapısı haline getirmiş asalak sendikacılardan kurtulmalıyız.

Bu asalakları yapıştıkları koltuklardan söküp atmaya başladığımızda, sermayenin içimizdeki kolunu kırmış olacağız ve hayat bizim için güzel olmaya başlayacak!

İşçi-emekçiler, saldırıya uğradığı her yerde, hakları için, onurları için, çocuklarının geleceği için direnişlerini kararlılıkla sürdürüyor.

Derleyebildiğimiz kadarıyla gündemdeki gelişme, eylem ve direnişleri özetleyerek paylaşıyoruz…

Petrol-iş: “TÜPRAŞ’ta hiçbir şey eskisi gibi olmayacak”

Petrol-İş Sendikası, TÜPRAŞ sözleşmesini Koç Holding’in istemlerine uygun olarak bağıtlayan Yüksek Hakem Kurulu (YHK) kararını tanımadığını açıkladı.

Petrol-İş Sendikası Merkez Yönetim Kurulu imzasıyla yayımlanan açıklamada, “TÜPRAŞ işçisinin kazanımlarını geriye götüren ve işverenin bazı dayatmalarının dikkate alınmasıyla hazırlandığı anlaşılan bu sözleşme hükümleri kabul edilemez! YHK, beklediğimiz üzere ‘hakem’ rolünü oynamamış, işverenden yana bir sözleşmeye imza atmıştır” denildi.

YHK tarafından imzalanan sözleşmenin iş barışını bozduğu vurgulanan açıklamada şöyle devam edildi:

“Petrol-İş, tüm organlarıyla ve dört rafineride örgütlü şubeleriyle gerekli değerlendirmeleri yapıp, bundan sonraki tavrını net, somut ve görünür şekilde ortaya koyacaktır. Sendikamız, YHK tarafından geri alınan haklarımızın telafi edilmesi için her türlü mücadeleyi verecek ve gerekli girişimde bulunacaktır. Sendikamız yeni bir mücadele süreci başlatmanın arifesindeyken işvereni de bir kez daha uyarmaktadır.”
05 Temmuz 2019

Türk-iş’in kamu işçileri için istediği zam belli oldu

Türk-İş, yaklaşık 200 bin kamu işçisini kapsayan 2019-2020 yılı sözleşme dönemine dair teklifini belirledi. Tüm işçiler için seyyanen brüt 300 lira zam, ilk altı ay yüzde 15, iki, üç ve dördüncü altı aylarda enflasyon+3 puan refah payı talep etti.

Kendilerine iletilen talebi hükümet olarak değerlendireceklerini belirten Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, “Konfederasyon temsilcilerimizle tekrar bir araya geleceğiz. İnşallah uzlaşıyla kamuda çalışan işçilerimizin mali haklarını, imkânlar çerçevesinde düzenleyerek nihai bir sonuca ulaştıracağız” dedi.
19 Haziran 2019

BMİS, MESS grup TİS hazırlıklarını sürdürüyor

DİSK’e bağlı Birleşik Metal İşçileri Sendikası (BMİS), 1 Eylül 2019-31 Ağustos 2021 dönemini kapsayacak MESS Grup TİS Sözleşmesi hazırlık çalışmalarına başladı. Sendika yetkilileri fabrikaları gezerek toplantılar düzenliyor.

BMİS yetkilileri, toplantıların 2 tur şeklinde gerçekleştirildiği bilgisini paylaştı. Haziran ayı sonuna kadar devam eden ilk tur toplantılarda bilgilendirme yapıldı. İşyeri toplu sözleşme komiteleri ile yapılan toplantılarda, grup sözleşmesinin özellikleri, geçen dönem yaşananlar, iktisadi ve sektörel gelişmeler değerlendiriliyor, gelecek döneme yönelik beklentiler ele alınıyor.

Temmuz ayı ve sonrasında yapılacak ikinci tur toplantılar ise metal patronlarının önüne konulacak teklif hazırlığıyla ilgili… Bu süreçte tüm üyelerin beklenti ve önerileri toplanacak. Öneriler, Merkez TİS Kurulu’nda değerlendirilerek sözleşme teklifi netleştirilecek.
03 Temmuz 2019

TTK ve MTA’da grev sesleri

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ve Maden Tetkik Arama Kurumu’nda (MTA) Toplu İş Sözleşmesi sürecinde arabulucu sürecinden de sonuç çıkmadı, grev ilanı için 60 günlük süre başladı.

  1. Dönem TİS için Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) ve Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası (Kamu-İş) arasında görüşmelerde, 69 asıl madde üzerinde anlaşmaya varıldı, 15 maddede ise anlaşma sağlanamadı.

Arabulucuya giden süreçte de anlaşma sağlanamadı. Arabulucu sürecinin sona ermesi nedeniyle anlaşma sağlanmaması halinde işçiler yasa gereği 60 gün içinde greve çıkacak.
4 Temmuz 2019

Aliağa’da direnişi sürüyor

MHP’li Aliağa Belediyesi’nde işten çıkarılan 179 işçinin direnişi 2’nci ayını doldurmak üzere. Aliağa Demokrasi Meydanı’nda kurdukları çadırda direnen işçiler, “Sonuna kadar mücadelemize devam edeceğiz” diyor.

31 Mart yerel seçiminde yeniden başkanlığı kazanan MHP’li Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, göreve başlar başlamaz 200’e yakın işçinin görev yerlerini değiştirdi; ardından işçi kıyımına başladı. Toplamda 179 işçiyi işten çıkaran Acar, yaptığı işçi kıyımını, “Ben belediye başkanıyım. İstediğimi alırım, istediğimi çıkarırım. Halk bana bu yetkiyi verdi” şeklindeki skandal ifadelerle savundu.

Meydanda kurdukları çadırda direnişlerini sürdüren işçiler, işten çıkarılmalarının tamamen siyasi olduğunu, haklı mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerini söylüyorlar.
6 Temmuz 2019

Baytur inşaat işçileri: Dilenerek değil direnerek kazandık!

Suudi Arabistan’ın Tebük kentinde Baytur firmasının şantiyesinde çalışan Türkiyeli inşaat işçileri, ücretlerinin ödenmemesi ve kötü çalışma koşulları sebebiyle başlattıkları grev sonrasında taleplerini patrona kabul ettirdi.

Grevin kazanımla sonuçlanmasının ardından açıklama yapan İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası (İYİ-SEN), “Direnerek kazandık, hep birlikte yan yana gelip mücadele edersek bu kölelik koşullarından kurtuluruz” dedi.

İşçiler, kötü çalışma koşulları, ödenmeyen ücretleri, uğradıkları haksızlıklar üzerine iş bırakarak fiili grev başlatınca polis baskısına maruz kalmış, gözaltına alınmıştı. İşçilerin kararlı direnişi sonuç verdi ve talepleri karşılandı.
08 Temmuz 2019

Ataşehir Belediyesi’nde grev kararı

İstanbul Ataşehir Belediyesi’nde çalışan DİSK/Genel-İş üyesi işçiler, TİS görüşmelerinde anlaşmaya varılamaması nedeniyle aldıkları grev kararını belediye ana giriş kapısına astı.

Ataşehir Belediyesi yönetimi ile işçilerin üyesi olduğu Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube yönetimi arasında yaklaşık 2 bin işçiyi kapsayan ve aylardır süren Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri, belediye yönetiminin uzlaşmaz tutumu nedeniyle anlaşmazlıkla sonuçlanmıştı.

Grev ilanını coşkulu sloganlar arasında belediye binasının ana girişine asıldı. Anlaşma sağlanamaması durumunda Ataşehir Belediyesi’nde 12 Temmuz’da grev var.
05 Temmuz 2019

Bakırköy Belediyesi’nde işten çıkarmalar protesto edildi

Belediye İş Sendikası İstanbul 2 Nolu Şubesi, Bakırköy Belediyesi tarafından 43 işçinin işine son verilmesini protesto etti.
Bakırköy Belediyesi Tiyatro Müdürlüğünde çalışan 4’ü oyuncu, 9 işçinin işine son verildi. 14-15 Mayıs tarihlerinde işlerine son verilen işçilerin, işten çıkarılmasına hiçbir gerekçe gösterilmediği belirtildi. 28 Haziran’da ise 34 işçi “resen emeklilik” adı altında işten çıkarıldı.

İşten çıkarılmalara ilişkin Belediye İş Sendikası İstanbul 2 Nolu Şubesi, Bakırköy Belediyesi önünde eylem yaptı. Eylemde açıklama yapan Belediye-İş Sendikası İstanbul 2 Nolu Şube Başkanı Erol Özdemir, Belediye yönetiminin söylemleriyle uygulamalarının farlı olduğunu söyleyerek, “Herkese iş, herkese aş’ söyleminin karşılığı Bakırköy Belediyesi’nde işten atmaktır” dedi.
4 Temmuz 2019

KESK’ten Çiğli Belediyesinde işten atılan emekçilere destek

İzmir/Çiğli Belediyesi’nde işten çıkarılan 19 sözleşmeli kamu emekçisinin direnişi sürüyor. KESK İzmir Şubeler Platformu, belediye önünde direnişlerini sürdüren işçilere destek ziyaretinde bulundu.

Dayanışma ziyaretinde, işten atılan işçiler adına konuşan Sadık Aktaş, 5 arkadaşlarının işe geri dönüşleriyle, direnişi 14 kişi olarak sürdürdüklerini belirterek şöyle konuştu: “Hükümetin 2016 yılında çıkardığı KHK’daki 657’ye tabi memur alımında güvenlik soruşturması yapılması gerekmektedir ibaresi dayanak yapılarak işten çıkarıldık. Demokrasiyi savunanlar, anti demokratik bir gerekçeye sığınamazlar. Kimsenin adamı olmadık. Haksız kazanç sağlamadık…”

KESK İzmir Şubeler Platformu adına konuşan Eğitim Sen 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal da işten atmalarının hiçbir hukuki dayanağı olmadığını olmadığına dikkat çekerek, “Arkadaşlarımızın yanında olduğumuzu, onların haklı mücadelesinin destekçisi olduğumuzu belirtmek istiyoruz” dedi.
15 Haziran 2019

Nakliyat-iş’ten ABD’nin Venezuela saldırganlığını protesto

DİSK’e bağlı Nakliyat-İş Sendikası, Venezuela’nın bağımsızlığını ilan ettiği gün olan 5 Temmuz’da, ABD ve AB emperyalistlerinin Venezuela’ya yönelik darbe girişimini, savaş kundakçılığını ABD İstanbul Başkonsolosluğu önünde protesto etti.

Eylemde açıklama yapan Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, Venezuela halkının Emperyalizme karşı vermiş olduğu mücadelenin aynı zamanda tüm dünya halkları adına verilmiş bir mücadele olduğunu belirterek, “Venezuela halkı ve işçi sınıfı ile devamlı dayanışma içerisinde olacağız. Yıllardan beri İsrail Siyonizm’ine karşı direnen Filistin halkı ile dayanışma içerisinde olduğumuz gibi emperyalizme karşı direnen, mücadele eden tüm ezilen, sömürge halklarla birlikte olmaya devam edeceğiz” dedi.

Nakliyat-İş’in de üyesi olduğu Dünya Sendikalar Federasyonu’na bağlı Taşımacılık Enternasyonali (TUI Transport), Venezuela’nın bağımsızlığını ilan ettiği gün olan 5 Temmuz’u, ABD-AB Emperyalistlerinin saldırılarına karşı Venezuela Halkı ve İşçi Sınıfıyla Dayanışma ve Eylem Günü ilan etmişti.
6 Temmuz 2019

Saica Pack Ambalaj’da direniş devam ediyor

Sakarya’nın Söğütlü ilçesi 3. Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan İspanyol sermayeli Saica Pack ambalaj fabrikasında sendikaya üye oldukları için işten atılan işçilerin direnişi 7’nci haftasına girdi.
Şirketin el değiştirmesinin ardından uğradıkları hak kaybını engellemek ve örgütlü olarak çalışmak için Selüloz- İş sendikasında örgütlenmeye başlayan işçilerden 6’sı Haziran ayı başında işten atılmıştı. Direnişteki 6 işçiden 3’ü geçtiğimiz günlerde arabulucu görüşmesi sonrası tazminatlarını alarak işten ayrılmayı kabul etti. Kalan 3 işçi, sendikalı olarak işe geri dönene kadar direnişi sürdürmekte kararlı olduklarını söylüyorlar.
05 Temmuz 2019

Polilüx patronu sendikalı 12 işçiyi işten attı

Tekirdağ Ergene ilçesinde bulunan Polilüx Plastik Film A.Ş fabrikasında, düşük ücret, ağır çalışma koşulları ve baskılara karşı Petrol-İş sendikasına üye olan işçilerden 12’si işten atıldı.

İşçi Gazetesi’ne bilgi veren işçiler, fabrikada kısa sürede sendikal çoğunluğu sağladıklarını belirtiler. Örgütlenmenin duyulması üzerine önce 5 öncü işçinin işten atıldığını, işçilerin eylem yapalım önerisine sendikacıların, ‘henüz yetki belgesi fabrikaya ulaşmadı’ diyerek sessiz kaldığını belirten işçiler, ardından 4, daha sonra da 3 işçinin daha işten atıldığını söyleyerek sendikacıların pasif tutumunu eleştirdiler.
08 Temmuz 2019

Dagi-Eros’ta patron terörü!

Tekirdağ’ın Saray ilçesinde kurulu olan Dagi-Eros fabrikasında TEKSİF sendikasında örgütlenmek isteyen işçilere yönelik işten atma, tehdit ve baskılar sürüyor. Yemekhanede sendika bildirisi dağıtan bir işçi fabrika müdürü ve CEO’su tarafından darbedildi. İşçinin rapor alarak şikayette bulunduğu belirtildi.

Evrensel’e muhabirine konuşan işçiler, şirket müdürünün sendikalı işçiler için “tespit edersem onları buradan ambulansla çıkaracağım” diyerek işçilere gözdağı verdiğini anlattı.

İşten atılan bir diğer işçi ise, “Tuvalete bile gidişimiz sayılıyor belli bir sayıyı geçince primimizden kesiyor” diye konuştu. Fabrika müdürünün bir kadın işçiye, “Senin psikolojin bozuk sen hiç gülmüyorsun” dediğini ve sonrasında aynı işçi için “çürük elma” lakabını takıp alay ettiğini belitti.
06 Temmuz 2019

Dersim’de iş bırakma eylemi kazanımla sonuçlandı

Dersim’de eski adı, Yıldız Tekstil (Yılteks), şimdiki adı ÖNSA Tekstil firmasında çalışan işçiler, 3 aydır maaşlarının ödenmemesi sebebiyle iş bırakmıştı. Direniş sonuç verdi, işçiler haklarını alarak yeniden işbaşı yaptı.

Evrensel’de yer alan habere göre yaklaşık 120 işçinin çalıştığı iş Yılteks’te işçilerin sigortaları yatmasına rağmen maaşları ödenmiyor. İşçiler, işverenin bu durumun gerekçesi olarak giden ürünlerin ücretlerinin alınamamasını gösterdiğini anlattı.

Maaşlarının yatırılması talebiyle işbaşı yapmayan işçiler, işverenin ‘gelmek istemeyen gelmesin’ yaklaşımı sergilediğini ve işçilerin isimlerini tek tek aldığını belirtti. İşçiler 3 aydır maaş alamadıkları için borçla yaşadıklarını dile getirdi.
11 Temmuz 2019

KHK mağduru Cemal Yıldırım gözaltına alındı

Ankara’da Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen Cemal Yıldırım, Sakarya Caddesi’nde başlattığı açlık grevi eyleminin 5’nci gününde kendisine destek verenlerle birlikte gözaltına alındı.

Yıldırım, kendisi gibi KHK ile işinden edilen Veli Saçılık, Mahmut Konuk, Acun, Karadağ ve Alev Şahin ile birlikte yaka paça gözaltına alınarak zorla polis aracına konuldu.

Gözaltına alınan emekçiler hakkında ‘Kabahatler Kanunu’na göre işlem yapıldı. Her birine “mülki amire aykırı davranmaktan” 330’ar TL para cezası kesildi.
30 Haziran 2019

Kenan Güngördü: Zulüm bitmedikçe, eylemlerim de bitmeyecek!

Zeytinburnu Belediyesi’nde yaklaşık 20 yıl taşeron olarak çalıştıktan sonra, KHK ile işten çıkarılan ve 15 aydır ‘işimi geri istiyorum’ direnişini sürdüren Kenan Güngördü, “Bu zulüm bitmedikçe, bu direniş asla bitmeyecek” dedi.
01 Temmuz 2019

İşten atılan engelli işçi oturma eylemi başlattı

Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan TEFAŞ fabrikasında çalışan, daha önce geçirdiği bir kazada omuz ve dirseğinde güç kaybı oluştuğu için yüzde 47 engelli olan Hasan Güneş, işten çıkarıldı.

İşten atılmasının ardından direniş başlatan Güneş, hiçbir denetimin yapılmadığı fabrikada kölelik düzeni kurulduğunu, yapılan haksızlıklara itiraz ettiği için hukuksuz bir şekilde işten atıldığını söyledi.

Güneş’in, fabrika önünde ‘Keyfi işten atılmaya karşı direniyorum’ yazılı pankartıyla başlattığı direniş 2’nci haftasını geride bıraktı.

Uzun süredir devam eden direnişlerdeki durum ve gelişmeler ise şöyle:

Cargill direnişi

Bursa Orhangazi’de bulunan ABD’li gıda tekeli Cargill fabrikasında işten atılan 14 işçinin direnişi sürüyor. Türk İş’e bağlı Tek Gıda İş sendikasına üye olmaları sonrasında işten atılan işçilerin direnişi 14’ncü ayını geride bıraktı.

İşçiler, çağrıldıkları çeşitli platformlara da katılarak direniş süreçleri ve görüşlerini paylaşıyor. İstanbul Göztepe Özgürlük Parkı’nda; İşçi Gazetesi’nin de düzenleyicilerinden olduğu 15-16 Haziran 49’ncu yıldönümü etkinliğine katılan Cargill işçileri, “İşçi sınıfına bir umut ışığı olacağız, kazanıncaya kadar direnmeye devam edeceğiz” diyerek 15-16 Haziran direnişini ve dinleyicileri selamladı.

Sibaş direnişi

Tekgıda-İş sendikasında örgütlendikleri için işten atılan Sibaş işçileri, direnişlerinin 190’ncı gününde işe iade davalarını kazandı. Mahkeme heyeti 51 işçi için sendikal tazminat ve işe iade kararına hükmetti. 20 işçinin duruşması ise 20 Eylül’de görülecek.

Mahkeme kararını sevinçle karşılayan direnişçi Sibaş işçileri, hukuk mücadelesini kazandıklarını, bundan sonra sendikalı olarak fabrikaya dönmek için mücadelelerine devam edeceklerini söylediler.

Babacanlar Kargo direnişi

Gaziantep Babacanlar Kargo şirketinde çalışan ve TÜMTİS’e üye olmalarının ardından 26 Ağustos 2017 tarihinde işten atılan 9 işçinin direnişi sürüyor. İşçiler, işyerine anayasal hakları olan sendikayı sokmak istedikleri için önce patron çetesi tarafından darp edilmiş, ardından işten atılmışlardı.
Hukuk mücadelesini kazanmalarına rağmen işe geri alınmayan işçilerin direnişi sürüyor.

Aydın Efeler direnişi

Aydın Büyükşehir Belediyesine bağlı, Aydın İmar AŞ’de otobüs şoförü olarak çalışan, DİSK’e bağlı Sosyal İş Sendikası’na üye olmalarının ardından işten atılan 9 işçinin direnişi bir yılını doldurmak üzere.

CHP’li Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘performans yetersizliği’ gibi gerekçelerle iş akitleri feshedilen işçiler, sendikalı olarak işe iade edilmelerini talep ediyor.

Market işçileri direnişi

Yıllarca emek verdikleri Makro Market’ten tazminat hakları ödenmeden kapı önüne konulan market işçilerinin eylemleri devam ediyor. İşçiler, kendilerine destek olan Nakliyat İş sendikasıyla birlikte 9 Haziran’da Konya ve Kayseri’de eylem yaptı.

Eylemlerde konuşmalar yapan işçiler, gasp edilmek istenen tazminat haklarını alana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini belirttiler.

Araç muayene istasyonu direnişleri

DİSK’e bağlı Nakliyat İş sendikasına üye olmalarının ardından işten atılan TÜVTÜRK işçilerinin direnişleri de devam ediyor. Muğla’da 18 işçinin direnişi 11’nci ayına, Eskişehir’de 15 ve Urfa’da 11 işçinin direnişleri ise 8’nci ayına girdi.

Muğla’daki işçiler, açtıkları işe dönüş davalarını kazanmıştı. Diğer işçilerin davası ise sürüyor. İşçiler, “sendikalı olarak işe geri dönünceye kadar mücadeleye devam” diyorlar.

Uzel işçilerinin hak arayışı sürüyor

İstanbul Rami’de bulunan Uzel Traktör fabrikasından tazminatlarını alamadan sokağa atılan işçilerin yıllar sonra başlattıkları hak arayış mücadelesi sürüyor.

Kendilerine destek olan Nakliyat-İş sendikasının Haziran ayında düzenlediği 15-16 Haziran Direnişi yıldönümü eylemine katılan Uzel işçileri, gasp edilen haklarının ödenmesini talep ediyor.

(Kaynaklar: İşçi Gazetesi, Direnişteyiz, Evrensel, İSİG, Birgün, Yeni Yaşam, Ajanslar)

İşçi Gazetesi / 09 Temmuz 2019

 

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN EYLÜL SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol