“Bu dönemde sendikalarda birleşmeyi önemsemeliyiz. Sendikalar bu döneme genel grevi örgütlemek için şimdiden hazırlık yapmalı.”
Evrensel- Tuncay SAĞIROĞLU
Selüloz İş sendikasında örgütlendikleri için işten atılan işçilerin direnişi 64 gündür devam ediyor. Lila Kağıt işçilerin sendikaya yönelmemesi için bir taraftan baskılarını devam ettirirken diğer taraftan temsilci seçimi yapıp işçilerden talep listesi istiyor. Ocak ayında yapılan zamlar işçinin öfkesini bir süre durdursa da birkaç ay sonra mücadele isteği daha da büyüyecek. İşçiler önümüzdeki dönem daha örgütlü bir şekilde mücadeleye hazırlanmalı.
Çorlu’da faaliyet yürüten ve Selüloz İş sendikasına üye oldukları için işten atılan Lila Kağıt işçilerinin direnişleri devam ediyor. Geçen sene haziran ayından beri örgütlenme mücadelesi veren işçilerden 60’a yakını işten atıldı. Fabrika önünde kurdukları çadırda 64 gündür direnen işçiler mücadeleyi kazanana kadar devam edeceklerini belirtiyor.
Sofia, Berrak gibi tuvalet kâğıdı ve peçete üreten Lila Kağıt ihracat rekorları kırarken işçilerin büyük bir kısmı asgari ücret ile çalıştırılıyor. Kıdemli ve makine operatörü olarak çalışan işçilere ise ocak ayında yüzde 32 ile yüzde 70 arasında zam yapıldı. İşçilerin sendikaya yönelmesini engellemek için erzak gibi yeni haklar verirken işçi temsilciliği seçimi yapıp işçilerin taleplerinin yönetime iletilmesi için talep listesi uygulamasını getirdi. Fabrika yönetimi bir taraftan işçilerin gönlünü almak isterken diğer taraftan da işçilerin sendikadan istifa etmeleri için baskı uygulamaya devam ediyor.
“İşçilerin eylem yapma, iş durdurmadan başka şansı yoktu”
Direniş çadırında 64 gündür direnen Lila Kağıt işçileri son günlerde yapılan işçi eylemlerini de yakından takip ediyor. İşten ilk atılan işçilerden olan Mustafa, son aylarda işçi eylemlerinin artmasını işçilerdeki öfke birikimine bağlıyor:
“Hayat pahalılığı, faturalara gelen zamlar işçiler arasında öfkeyi arttırdı. Pazara gittiğimizde hiçbir şeyi eski fiyattan alamıyoruz. Ama diğer taraftan patronların kârlarının, cirolarının, ihracat rakamlarını duyuyor. Lila Kağıt 112 milyon dolar ihracat yapmış. Her gün 5 lira nereden tasarruf yaparım diye düşünen işçinin öfkesi elbette büyüyor.”
Mustafa “İşçilerin eylem yapma, iş durdurmadan başka şansı yoktu” diyor.
“Şimdilik öfke patlamadı ama kaygıları hala devam ediyor”
Asgari ücrete gelen yüzde 36 zamdan sonra bu bölgede ücretler ortalama yüzde 50 zam yapıldı. Lila Kağıt’ta ise işçilere yüzde 36 ile yüzde 70 arasında zam yapıldı. Yapılan zamları değerlendiren Mustafa şöyle devam ediyor: “İşçilerin beklentisi çok artmıştı. İlk başlarda bizim patron asgari ücret kadar zam yapmaz diyen işçiler yapılan zamlar da yetmez diyor. Ama ilk ücretini aldığında eline 1500-2000 lira geçince bir nebze olsun rahatlamış oldu. Şimdilik öfke patlamadı ama kaygıları hala devam ediyor. Ortalama zamların yapılmadığı yerlerde ise Trakya’da da eylem oldu. Bazı fabrikalarda işçiler örgütlenmek için sendikalara üye oldu. Direnişler hala devam ediyor.”
“Bu öfke daha büyük bir mücadele dalgasını ortaya çıkaracaktır”
Bugün işçi eylemlerinde bir durağanlık yaşansa da önümüzdeki aylarda eylemlerin yeniden başlayacağını belirten Mustafa “Enflasyon rakamı bugün açıklandı. Yüzde 50’yi geçti. Zamlar devam ediyor. Ocakta alınan zamlar bir iki ay içinde eriyecek. AGİ kalktı, şimdiden tartışılmaya başlandı. Birde vergi dilimleri artıca işçiler arasındaki öfke daha da büyüyecek. Bu öfke daha büyük bir mücadele dalgasını ortaya çıkaracaktır” diyor.
“Sendikalar bu döneme genel grevi örgütlemek için şimdiden hazırlık yapmalı”
Ocak ayında ücret talebi için başlayan eylemlerin ani öfke patlaması olduğunu belirten Mustafa “İşçilerin örgütlülüğü çok zayıf. Sendikaların üye sayısı ortada. Eğer eylemler yayılacaksa işçiler olarak örgütlülüğümüzü büyütmeli hem de güçlendirmeliyiz. Fabrikalarda daha örgütlü olursak kazanımımız daha büyük olur. Bu dönemde sendikalarda birleşmeyi önemsemeliyiz. Sendikalar bu döneme genel grevi örgütlemek için şimdiden hazırlık yapmalı” diyor.