Aliağa’ya getirilmesi planlanan tehlikeli maddeler içeren São Paulo nükleer uçak gemisine karşı Dikili Emek ve Demokrasi Platformu topladığı dilekçeleri kaymakamlığa teslim etti.
São Paulo gemisi Eylül ayının ilk haftasında İzmir’de olacağı tahmin edildiği belirtilen dilekçede, Dikili Emek ve Demokrasi Platformu, “Söz konusu geminin savaş gemisi olması itibari ile nükleer denemelerde kullanıldığına dair kanıtlar vardır. Bu uçak gemisinin ikizi olan Clemenceau uçak gemisinin İngiltere’de sökülmüş, söküm raporlarında 760 tonu asbest olmak üzere, yaklaşık 1500 ton tehlikeli atık olduğu beyan edilmiştir. İkiz gemiler olması nedeni ile Sao Paulo Gemisinde de benzer miktarda tehlikeli ve zararlı madde bulunması muhtemeldir” denildi.
“Gemi oldu bitti ile sökülmek isteniyor”
Kaymakamlık önünde bir araya gelen Dikili Emek ve Demokrasi Platfomu dilekçede şu ifadelere yer verdi: “İzmir Aliağa’da bulunan gemi söküm tesislerinin Bangladeş ve Hindistan’dan sonra dünyada üçüncü, Avrupa’da ise 1. sırada olduğu bilinmektedir. Gemi Söküm Sektöründe yaşanan çevre ve halk sağlığı, işçi sağlığı ve güvenliği riskleri, çalışma şartlarındaki olumsuzluklar, ihlaller ve denetim eksiklikleri, uzmanlar, meslek odaları, çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından dile getirilmektedir. Sao Paulo Gemisi de daha önceki örnekler gibi; ilgili iddialara belgelerle cevap verilmeden, kamuoyu şeffaf şeklide bilgilendirilmeden, kaygılarımız giderilmeden bir oldu bitti ile sökülmek isteniyor”
Brezilya’da açılan davada mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vermesi ve gemiyi çıktığı limana geri çağırma kararına rağmen gemi yoluna devam ettiği hatırlatılan dilekçede, geminin Brezilya karasularını terk ettiğini ülke karasularına girişine izin verilmemesi gerektiğini, söküm işlemi gerçekleştirilmemesi gerektiği vurgulandı.
“Ülkemiz ve Aliağa dünyanın çöplüğü değildir”
Başta Hükümet olmak üzere tüm yetkilileri bu konuda gereğini yapmaya davet eden Dikili Emek ve Demokrasi Platformu, son olarak, “Çevre halk sağlığı açısından çok tehlikeli olan ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde sökümü yasaklanan bu tür gemilerin ülkemizde de sökümünün yasaklanması konusunda; Türkiye’deki tüm kurum ve kuruluşları itiraz etmeye, ses çıkarmaya, kamuoyu oluşturmaya çağırıyoruz. Ülkemiz ve Aliağa dünyanın çöplüğü değildir” dedi.