Dicle Fırat Gazeteciler Derneği, ocak ayına dair gazetecilere yönelik hak ihlalleri raporunu açıkladı. Cumhurbaşkanlığının “sansür genelgesine”, web sitelerinin kapatılma kararına da tepki gösterildi.
Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Ocak 2022’ye dair gazetecilere yönelik hak ihlalleri raporunu açıkladı. Rapora göre; ocakta 1 gazeteci saldırıya uğradı, 3 gazetecinin evine baskın düzenlendi. RTÜK, 3 yayıncıya ceza kesip 5 televizyon programına ceza verdi. 13 internet sitesi kapatıldı, 50 habere erişim engeli getirildi.
DFG, “2022 Yılı Ocak Ayı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu”na dair Koşuyolu Parkı İnsan Hakları Anıtı önünde açıklama yaptı.
Açıklamaya Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP) üyeleri ve çok sayıda gazetecinin yanı sıra HDP Diyarbakır İl Eş Başkanları Gülistan Atasoy ve Zeyyat Ceylan da katıldı.
Rapor, DFG Eş Başkanları Serdar Altan ve Dicle Müftüoğlu tarafından Kürtçe ve Türkçe okundu.
Raporda Türkiye’de iktidarların tek sesli, tek renkli bir basın oluşturmak istediği vurgulanarak “Bunun için öncelikle kendine bağlı kuruluşlar yaratmakta, emri altına girmeyen gazetecileri ise baskı ve zorla susturmaya çalışmaktadır” denildi.
“Sansür genelgesi”
Raporda ocak ayında dikkat çeken başlıklar ise şöyle oldu:
28 Ocak’ta Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun 8 basın yayın kuruluşunun internet sitesi için “Milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması” gerekçesiyle erişime engellendiğini hatırlatan DFG, kapatılan internet sitelerinin Kürtlere ait kurumlar veya sol/sosyalist yayın organları olduğunu aktardı.
29 Ocak’ta Cumhurbaşkanlığı tarafından iktidarın istediği şekilde yayın yapmayan kuruluşların “bertaraf edilmesine yönelik” bir genelge yayımlandığını vurgulayan DFG, genelgenin kamuoyu tarafından “sansür genelgesi” olarak algılandığını ve yorumlandığını belirtti.
Google Türkiye Temsilciliğinin, Meclis Dijital Mecralar Komisyonu üyelerinin isteği üzerine 2021 yılının 6 ayını kapsayan bir hazırladığı belirtilerek “Raporda Türkiye’nin arama motorlarından içerik kaldırma konusunda dünya dördüncüsü olduğu belirtiliyor. Eğer anlayacaklarsa bu durum iktidar için en büyük utanç vesikasıdır” denildi.
Raporda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin, Deniz Yücel hakkında Türkiye’yi 13 bin 300 avro ceza ödemeye mahkum ettiğine de dikkat çekildi. DFG, bu kararın “Gazetecilerin haklarının çiğnendiğinin açık bir kanıtı” olduğu vurgulandı. Raporda şöyle denildi:
“Bilindiği üzere Türkiye’de halen 65 gazeteci hapishanelerde tutukludur ve hak ihlaline maruz kalmaktadırlar. Son olarak bir programda görüşlerini dile getiren Gazeteci Sedef Kabaş, apar topar gözaltına alınarak tutuklandı ve tutuklu gazeteciler kervanına katıldı.”
Verilerle ocak ayı
Ocak ayında gazetecilerin yaşadıkları hak ihlalleri ise şöyle:
- Saldırıya uğrayan gazeteciler: 1
- Evine baskın düzenlenen gazeteciler: 3
- Tutuklanan gazeteciler: 2
- Hakkında dava açılan gazeteciler: 1
- RTÜK’ün ceza sayısı: 5
- Yayın yasağı kararı: 7
- Kapatılan internet sitesi: 13
- Erişim engeli getirilen haberler: 50