Dev Sağlık-İş, Sağlık Bakanlığı’nın 81 ilde hastanelere gönderdiği yeni yönetmelikle, sağlık işçilerinin üçlü vardiya sistemine geçmesine tepki gösterdi.
Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün il sağlık müdürlüklerine gönderdiği 24 Eylül 2021 tarihli yönetmeliğe ile sağlık işçilerinin gece vardiyası için aldıkları yüzde 35 oranındaki fazla mesai zammı ve vardiya saatleri değiştirildi.
Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde imzalanan toplu sözleşmede yer alan akşam 20.00’den sabah 06.00’ya kadar çalışan işçilerin alması gereken yüzde 35 gece zammı maddesi de yok sayıldı.
DİSK’e bağlı Dev Sağlık-İş, Sağlık Bakanlığı’nın 81 ilde hastanelere gönderdiği yeni yönetmelikte gelen düzenlemeyle sağlık işçilerinin üçlü vardiya sistemine geçmesine tepki gösterdi.
Yapılan açıklamada, “Üçlü vardiya sistemi ile bakanlığın hesabına göre gece fazla çalışması yapılmayacak ve işçiler daha fazla gün işe gelmelerine rağmen ücretlerinde önceki aylara göre düşüşler yaşanabilecektir. Bu değişiklik kabul edilemez, derhal kaldırılmalıdır” denildi.
“Ücretlerde düşüş yaşanacak”
Dev Sağlık-İş’ten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Sağlık işçilerinin iş yükünü arttıracak, pandemi sürecinde bulaş riskini arttıracak şekilde daha fazla gün işe gelmelerine neden olacak üçlü vardiya dayatması kabul edilemez. Üçlü vardiya sistemi ile bakanlığın hesabına göre gece fazla çalışması yapılmayacak ve işçiler daha fazla gün işe gelmelerine rağmen ücretlerinde önceki aylara göre düşüşler yaşanabilecektir.”
“Güvenlik sorunu ile karşı karşıya kalınacak”
“Bu uygulamanın işyerlerinde ulaşım sorunu, kadın işçilerin ulaşım ve güvenlik sorunu ile karşı karşıya kalması, çocukla ailelerin, eşleri de vardiyalı çalışan işçilerin aile birlikleri açısından sorunlar yaratacağı açıktır. Bu uygulama sadece işyerimizde değil, işe geliş gidişte, ya da ev izinde çocuk bakımı, ev içi iş bölümünü de olumsuz etkileyecektir.”
“Kabul edilemez derhal kaldırılmalıdır”
“Sağlık hizmeti üreten sağlık çalışanlarına maliyet gözüyle bakan, hastanelerde bu personel sayısı ile bu vardiya sistemi döner mi diye düşünmeyen, dönse bile iş yükü nasıl etkilenir düşünmeden Sağlık Bakanlığında oturduğu binadan bir bürokratın hazırladığı bu değişiklik kabul edilemez, derhal kaldırılmalıdır. Sağlık işçilerine reva görülen bu düzene ya rıza göstereceğiz ya da geleceğimizi kendi ellerimizle kuracağız.”