6 C
İstanbul
19 Ocak Pazar, 2025
spot_img

Derleme: Şubat ayında kazanımla sonuçlanan işçi direnişleri ve gösterdikleri

Şiddeti artarak devam eden ekonomik kriz ile birlikte bölgemizde işçi, emekçilerin hayatında açlık had safhaya çıkmış durumda. Elektrik, doğalgaz ve temel gıdalara getirilen zamlarla birlikte bu kriz işçi ve emekçilerin sırtına yükleniyor ve sermaye işçilere sefalet zammı teklif ediyor. Bu krizin sorumlusu olan sermaye, kendi yarattığı krizin bedelini işçilere ödetme hamleleri yapıyor. Bu durumun farkında olan ve bu bedeli biz ödemeyeceğiz diyen işçiler, patronun sefalet zammına karşı her gün artarak devam eden direnişler, grevler yaratıyor.

Şubat ayı boyunca kazançla sonuçlanan direniş ve grevleri derleme kararı almamızdaki temel neden; bu grev ve direnişlerin, hala devam eden grevlere birer deneyim ve yol gösterici nitelikte oluşu ile birlikte kötü koşullarda açlığa mahkum edilen maaşlarla yaşamını devam ettirmeye çalışan işçilerin bu koşulları değiştirebilmesinin mümkünlüğünün birer somut örnekleri oluşudur.

Alpin Çorap Grevi

Patronun düşük zam dayatmasına karşı 2000 işçi fabrikayı işgal ederek üretimi durdurmuştu. Fabrikada üç vardiya çalışan işçilerin ortak kararı ile %70 zam talebi ile 1 Şubat’ta greve gidildi.

Grevin başlamasıyla patronun “yasa dışı iş yapıyorsunuz”  tehditleri başladı ama işçiler en güçlü silahları olan grevi durdurmadı ve tehditlere karşı talepleri karşılanana kadar geri adım atmayacaklarını söylediler.

Bu esnada Alpin Çorap işçileri ile dayanışma ve destek çağrıları sosyal medyada yoğunlaşırken, Deriteks Sendikası üyeleri de fabrika önüne gelerek direnişe katıldılar.

Aynı günün gecesi patron fabrikaya gelerek işçilerin kararlılığı karşısında %70 zam talebini kabul etmek zorunda kaldı.

Buradaki direniş ve direnişin sonunda taleplerin karşılanması aynı sektörde üretim yapan 7 farklı fabrikada da grevlerin başlamasına önayak oldu. Bu grevlerin de bir çoğu işçilerin talepleri karşılanarak sonuçlandı.( Berr, Prem Çorap, Azim Çorap, NGB)

İşçilerin Kararlılığı Kazandı!

Eskişehir Kıraç Metal Grevi

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye Kıraç Metal’de işçiler, 3 Şubat’ta işten atmalara karşı iş bırakmıştı. 1 gün sonra işçilerin direnişi sonuç verdi. İşten atmalar durduruldu. Yalnızca kendi isteğiyle ayrılmak isteyen işçilerin işten çıkarılacağı bildirildi. Ayrıca ücretlere 400 lira zam yapıldı.

Direniş Kazandı!

Karınca Lojistik Grevi

420 işçinin çalıştığı Karınca Lojistik’te ücret artışı ve sendikal hakların tanınması talebiyle yapılan iş bırakma eylemine çok sayıda işçi katıldı.

Grevin kazanımla sonuçlanmasının ardından açıklama yapan işçiler grev sürecini ve mücadeleyi şöyle tarif ediyor: “Bizler Karınca Lojistik işçileri olarak sendikal baskılar, geçim sıkıntısı, mobbinglere karşı grev kararı aldık. 7 Şubat Pazartesi günü greve çıktık. İşyerimizde patronun hamlelerine karşı sesimizi duyurmak istedik. Gerek sosyal medyada gerek vekillerimiz çeşitli sendikalardan, değişik fabrikalardan desteğe geldi. Bugün sabah 8:30’da komitemiz işveren vekilleriyle bir görüşme gerçekleştirdi. Protokol yapma talebimiz kabul edildi. Kimse işten atılmayacak, yasal süreç tamamlanana kadar sendikal anlamda baskı yapılmayacak. Taleplerimizin bu çerçeve içerisinde kabul edilmesi üzerine işbaşı yapıldı. Sendikamız Liman-İş ile birlikte protokolü hazırlıyoruz. Protokolün kabul edilmemesi, verilen sözlerin tutulmaması halinde tekrardan greve çıkacağımızı kamuoyuna sayılarımızla duyururuz.”

Örgütlü Direniş Kazandı!

Öztaş Çorap Grevi

9 Şubat’ta patronun düşük zam dayatmasına karşı greve başlamıştı Öztaş Çorap işçileri. Patronun “işten atılırsınız” tehditleri hatta Kod-49 ile işten atılmalarına rağmen kararlılıkla taleplerinin arkasında duran işçiler, grevin 3. günü taleplerinin ezici bir çoğunluğu karşılanan ve işten atılanların tekrar işe alınarak kazanımla sonuçlandığı bir greve imza attılar.

Grevin kazanımla sonuçlanmasının ardından,  Deriteks Avrupa Yakası Temsilcisi Veysel Arslan, “Taleplerimiz yüzde 100 kabul olmasa da, yüzde 90 başarıyla direnişimiz sonuç verdi. Öztaş işçisi Deriteks ile mücadele ve kararlılıkla kazandı.6500 lira ücret istemiştik, eylemlere katılan hiçbir işçi işten atılmayacaktı, bugüne kadar Kod-49 ile işten çıkarılan arkadaşlarımız işe geri iade edilecekti bu taleplerimizin hepsi kabul edildi.” dedi.

Grev Gücü Kazandı!

Uğur Tekstil Grevi

Uğur Tekstil patronu, DİSK/Tekstil’in yetki almasıyla 300 işçiyi birden işten atarak fabrikayı kapattığını söylemiş, işçilerin direnişi sonucu fabrikanın üretim yaptığı ZARA’nın da devreye girmesiyle atılan tüm işçiler yeniden işe alınmıştı. Fabrika yeniden açıldıktan sonra ise DİSK/Tekstil Merkezi, Antep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen’i görevden almış, daha sonra 100 sendikalı işçi yeniden işten atılmıştı.

1 ay boyunca hem fabrikanın önünde hem Urfa merkezde eylemler yaparak, sendika merkezine mücadelelerine sahip çıkması için çağrı yapan işçiler, sendika yönetiminin çağrılarını yanıtsız bıraktığını, telefonlarına bile cevap vermediğini söylüyordu. Öte yandan işçiler, eylemlerini sürdürürken patrona sendikal tazminat davası da açmıştı. Bu süreçte işçiler Uğur Tekstil’in üretim yaptığı ZARA firmasına ve DİSK/Tekstil’in üyesi olduğu uluslararası sendikaya da şikayet yazıları yazdı. İşçilerin verdiği bilgiye göre ZARA, işçiler yeniden işe alınıncaya kadar Uğur Tekstil ile ilişkisini askıya almıştı.

Son olarak gelinen süreçte işçilerin direnişi kazanımla sonuçlandı, edinilen bilgiye göre 18 Kasım’da işten atılan 97 Uğur Tekstil işçisi işe geri alındı ve boşta geçen süreçte yaşadıkları kayıpların geri ödenilmesi kararı alındı.

Direniş kazandı!

İpek Mekik Halı Grevi

Antep’te bulunan İpek Mekik Halı fabrikasında düşük zamma karşı işçiler iş bırakmıştı. İpek Mekik Halı yönetimi işçilere ücretlerini 6 bin 600 lira, atkı başı ücretlerini de 10,70 lira olarak açıkladı. İşçiler ise net ücretlerin 6 bin 800 lira, atkı başı ücretlerinin de 11 lira olması talebi ile iş bıraktılar.

Eylem sabah başladı ve öğlene varmadan patron işçilerin taleplerini kabul etmek zorunda kaldı.

Greve katılan işçilerden biri şöyle diyor: “Patron sabah bize ‘İsteyen çalışsın, istemeyen çalışmasın’ diyordu. Yani taleplerimizi kabul etmedi. Sendikadan arkadaşlar gelince bizi hemen içeri sokup taleplerimizi kabul ettiklerini söylediler’’

Örgütlülüğün Gücü Kazandı!

Burdur İnşaat İşçileri Grevi

Burdur’da Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İstiklal şantiyesinde çalışan 8 işçi, aylardır ödenmeyen ücretleri nedeniyle iş bırakmıştı.

İş bıraktıkları süre boyunca patronun şikâyeti üzerine iki kez gözaltına alındı işçiler. Patronun, polisin gözaltılarına, tehditlerine rağmen direnmeye devam eden işçilerin 6. Günün sonunda ücretleri ödendi ve grevleri kazanımla sonuçlandı.

İşçiler İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası üyesiler ve kazanım sonunda sendika şöyle bir açıklama yaptı: “Grevimiz 6. gününde kazanım ile sonuçlandı! Günlerdir patronların tüm baskılarına, tehditlerine karşı geri adım atmayan üyelerimiz bugün ücretleri alarak memleketlerine dönüş yaptı. Son sözü direnen işçiler söyleyecek demiştik. İnşaat işçisi sendikası ile güçlüdür.”

Direnen İşçiler Kazandı!

Migros Depo İşçileri Grevi

Migros Depo’da çalışan işçilerin ücret artışı, prim, işçi güvenliği ve sağlığı ile daha iyi çalışma koşulları talebiyle grev başlatmıştı.

Migros işçilerinin direnişi bir çok defa patron/polis iş birliği ile kırılmaya çalışıldı. İşçiler ters kelepçe ile gözaltına alındı. Bu baskıların hiçbiri işçileri taleplerinden ve eylemlerinden vazgeçiremedi. Ülkenin bir çok kentinde Migros işçileri ile dayanışma eylemleri, çağrıları yapıldı, birçok Migros mağazasında boykot çağrıları yapıldı. O dönem içerisinde başka fabrikalarda, çalışma alanlarında yapılan grevlerde, eylemlerde Migros işçilerine destek sloganları atıldı ve sınıf dayanışması büyüyerek devam etti. Sosyal medyada Migros işçileri ile dayanışma destek çağrıları her gün büyüyerek devam etti. Ve sonunda Migros işçilerinin kararlı duruşu ve onlarla dayanışanların mücadelesi sonuç verip, Migros işçileri bütün talep ettiklerini elde ettiler.

Kararlılık Ve Dayanışma Kazandı!

İşçilerin kazanımlarıyla sonuçlanan bu grev ve direnişler gösteriyor ki; işçiler birlik, dayanışma ve kararlılıkla talepleri arkasında durduklarında, karşılarındaki güçler boyun eğmek zorunda kalıyor. Bugün hala onlarca iş yerinde, fabrikada grev ve direnişler devam ediyor. Devam eden grevleri bulunduğumuz, her alanda dillendirmek, boykot çağrılarına uymak ve büyütmek, onlarla dayanışmanın en temel yoludur. Migros işçilerinin grev sürecine baktığımızda; işçilerin kararlı duruşlarıyla birlikte, üniversite öğrencilerinin Migroslara girerek oralarda boykot çağrısı yapılması, sokaklarda Migros işçileri ile dayanışma eylemleri yapılması, sosyal medyada yapılan dayanışma, boykot paylaşımları greve güç katarak onu büyüterek, kazanımla sonuçlandırdı. Devam eden grev ve direnişleri aynı enerji ile büyütmek zaferin anahtarıdır.

Ayrıca bugün yüzlerce fabrikada işçiler kötü koşullar ve açlığa zorlandıkları maaşlarla çalışmaya devam ediyor. İşçi sınıfının kararlı, örgütlü duruşu göstermiştir ki bu koşulları değiştirmek bizim elimizde. İşçiler örgütlenerek, kötü koşullara karşı direnişi büyüterek, düşük maaşlara karşı greve giderek bu şartları değiştirebilecek güce sahiptir.

 

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN OCAK SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,950AboneAbone Ol