9.1 C
İstanbul
30 Nisan Çarşamba, 2025
spot_img

Depremin merkezindeki Silivri’de halk: Tedirginiz

Silivri merkezli deprem nedeniyle hala tedirgin olan ilçedeki yurttaşların bir bölümü geceyi dışarıda geçiriyor. Halk, yetkililerin ilgisizliğinden şikayetçi. 

Marmara Denizi’nin Silivri açıklarında 26 Eylül günü meydana gelen 5,8 büyüklüğündeki deprem İstanbul ve çevre illerde büyük panik yaratmıştı. Bu deprem sonrası devam eden artçı sayısı 300’ü geçti. Deprem nedeniyle evleri mühürlenen kimi vatandaşlar akrabalarının yanında kalırken, kimileri ise hala parklarda yaşamaya devam ediyor. Tedirginlikleri devam eden halk, yetkililerin duyarsız kaldığına dikkat çekti.

İnsanlar çok tedirgin 

Silivri’de belediye konutlarında bahçıvan olarak çalışan Hikmet Toprakkaya, insanların deprem öncesinde tedbirlerini alması gerektiğinden bahsetti.  Toprakkaya, Silivri’de 30-40 yıllık binaların olduğunu ve eski binaların sağlam olmadığını ifade etti.  Hastane ve okul ile birlikte kimi evlerin hasar gördüğünü sözlerine ekleyen Toprakkaya, “Deprem olduğu zaman insanlar sokaklara çıktı. Geceyi parkta geçirdiler. İnsanlar çok tedirgin. Ben sitede bahçıvanlık yapıyorum. Tehlikeye rağmen kapıları açık tutuyorum” diye konuştu.

Yeni bir deprem olur korkusu

İlçede yaşayan Şerife Kıran da depremden dolayı çok korktuklarını ve geceye kadar sokakta kaldıklarını söyledi. Aslen Sivaslı olan Halim Doğan da büyük bir deprem olabileceği korkusuyla insanların kuşkuyla hareket ettiğine dikkat çekerek, “Bu depremden sonra halk kendini en ufak bir sarsıntıda dışarı atıyor. Deprem gecesi belediye çorba falan dağıttı. Yeni binalar sağlam ama eskileri çürük” dedi.

‘Belediye yanımızda olmadı’

Menderes Korkmaz da deprem gecesinde diğer belediye başkanlarını örnek göstererek, Silivri belediye başkanının kendilerini yalnız bıraktığından şikayet etti. Korkmaz, “Kendi arabalarımızda ve çadırlarımızda yattık ama bir tane yetkili görmedik. Silivri belediyesi yanımızda olmadı. Çok üzüldük. Kimse bizi deprem konusunda bilinçlendirmedi. Deprem toplanma alanına teşvik etmedi. Herkes kendi imkanlarıyla bir yerlere gidebildi. Ufak bir depremde insanlar panik halinde ama şiddetli bir deprem vahim olur. Korku ve telaş var. Oğlum, ‘Baba ben arabada yatacağım’ diyerek eve girmek istemiyor” diye konuştu.

‘Bina mühürlendi ama nerede kalacağız’

Kent meydanında bekleyen Gülcan ve Kemal Fıstık çifti de deprem mağdurlarından. Alibey Mahallesi’nde oturan Fıstık ailesi binalarının oluşan çatlaklar nedeniyle yetkililer tarafından mühürlendiğini belirtti. İki çocuklarıyla birlikte üç gündür yakınlarında kaldığını söyleyen Gülcan Fıstık, “Alibey Mahallesi’nde binamız mühürlendi. Gidecek bir yerimiz yok, korkuyoruz. Şuan bu meydandan çıkamıyoruz. Binadan numune aldılar. Bir gece parkta kaldık. Dün gece arkadaşlarda kaldık. Bugün nerede kalacağız bilmiyorum. Gücümüz yettiği kadar kendi ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz. Alanda çadırlar olsa iyi olur. Bütün gün dolaşıyoruz. Ankara’dan yetkililer geldi. İnceleme yapıyorlar. Bekliyoruz şuan” dedi.

‘Herhangi bir sonuç yok’ 

Toplanma alanının nerede olduğunu bilmediklerini söyleyen Kemal Fıstık ise yetkililere tepkili.  Kent meydanında çadırın olmadığından dolayı mağdur olduklarının altını çizen Fıstık, “Akrabalara utana sıkıla gidiyoruz. Bir oğlum bir kızım var. Kızım annemlerde kalıyor. Çocuklarımızı okula nasıl göndereceğim onu düşünüyorum. Kaymakamlığa gittik. Belediye başkanına gittik. Herhangi bir sonuç yok. Ama bekliyoruz şu an” diye konuştu.

Sorun kısa sürede çözülmeli

Otopark’ta çalışan işçi Hasan Daylan ise Alibey Mahallesi sakinlerinden. Yetkililer tarafından mühürlenen Aktaş Apartmanı’nı işaret ederek, depreme dayanıklı olup olmadığını araştırmak için yetkililerin rapor tuttuğunu belirtti. Binanın tamamen boşaldığını söyleyen Daylan, bina sakinlerinin kimi otellerde kimilerinin ise akrabalarında kaldığını anlattı. Yetkililerin aldığı raporu Ankara’ya götürdüklerini bina sakinlerinin ise rapor sonucunu beklediklerini ifade eden Daylan, “Ankara onay vermeden binaya girmeye müsaade etmediler. Bu binada oturan yurttaşlar mağdur şuan da.  Kimi köylere gitti, kiminin çocukları okula gidiyor, kimi işe gidiyor. Nasıl yapacaklar bilmem. Kısa zamanda sorun çözülürse mağdur olan yurttaşlar için iyi olur.  Yapılması gereken bir an önce rapor sonucu gelmeli” çağrısında bulundu.

Kaynak: M.A

 

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN ŞUBAT SAYISI ÇIKTIspot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 222. SAYISI ÇIKTI!spot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,950AboneAbone Ol