Depremin üzerinden 8 günün geçtiği İzmir’de hasarlı binaların tahliyesi devam ediyor. Organizasyon sıkıntısının yaşandığı deprem alanında ise gönüllülerden Pazartesi gününe kadar alanı boşaltmaları istendi.
İzmir’de yaşanan 6.6 şiddetindeki depremde İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) açıklamalarına göre 114 yurttaş yaşamını yitirdi. 8’inci gününü geride bırakan depremin ardından başlayan hasarlı binaların yıkımı ise sürüyor.
Tahliye ücretleri yurttaştan alınıyor
Hasarlı ve çöken binaların yıkımına gün boyunca devam edilirken, binaların tahliye edilmesi de sürüyor. Bayraklı ilçesindeki Barış Sitesi’nde ayakta kalan tek bina olan A bloktaki aileler ise yarın sabah 8’den itibaren boşaltılmaya başlanacak. Blokta bulunan 21 daire sakini kendilerine verilen 10 dakikalık süre içerisinde eşyalarını çıkaracak. Manavkuyu Mahallesi’nde yapılan tahliyeler ise Müvlüt Dikili isimli yurttaşın isyanına neden oldu. Eşyalarının tahliye edilmesi için getirilen asansör vinçlerin ücretini de depremzedeler ödüyor. Vinç 10 dakika için depremzedelerden 200 TL ücret alıyor. Bu duruma tepki gösteren Mevlüt Dikili, devlet tarafından yalnız bırakıldıklarını söyledi. Ödedikleri deprem vergilerini hatırlatan Dikili, defalarca “Artık ölmek istiyorum” diyerek isyan etti.
Temizlik sorunu devam ediyor
Tüm bunların yanında depremzedelerin özellikle tuvalet, banyo ve su gibi sorunları da devam ediyor. Yurttaşların bir kısmına kalacak çadır verilmezken, bazı çadırlarda ise 2 ailenin beraber kaldığı görülüyor. Yine başta Fethi Sekin Parkı olmak üzere birçok toplanma alanında tuvalet sıkıntısı yaşandığı için insanlar yakın yerlere gidip ihtiyacını karşılıyor. Koronavirüs tehlikesinin devam ettiği koşullarda yaşanan bu görüntüler virüsün yayılım riskini daha da artıyor. İzmir Tabip Odası’nın raporuna göre bölgede karantinada bulunan birçok hasta ve temaslı kontrolsüz bir şekilde çadırlarda yaşamaya başladı.
CHP raporuna göre ağır ihmaller var
Gün içerisinde İzmir depremine dair rapor yayınlayan Cumhuriyet Halk Partisi heyeti ise bölgede 34 bin 72 binada tespit yaptıklarını aktardı. Raporda bu binalardan 231’nin acil, ağır hasarlı ve yıkılan bina, 25’inin orta hasarlı bina, bin 834’ünün ise az hasarlı bina olduğu bilgisine yer verildi. Ayrıca Menemen ilçesinde daha önce erozyon nedeniyle çöken 20 hanede deprem ile birlikte zemin kaymasının meydana geldiği ifade edildi.
Raporda ayrıca çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği Rıza Bey Apartmanı’na ilişkin Bayraklı Belediyesi tarafından düzenlenen 25 Nisan 2012 tarihli rapora dikkat çekildi. Apartmanın 1975 tarihli deprem yönetmeliğine göre inşa edildiği belirtilen raporda, “Sıklaştırma bölgelerinde sıklaştırma olmadığı, zemin katta dükkânlar ve ağır çıkmalar olduğu, bu ağır çıkmaların bina için risk teşkil ettiği, 2005 yılındaki deprem sonrasında kolon giriş bağlantı noktalarında oluşan çatlakların epoksiyle tamir edildiği tespit edildi” bilgilerine yer verildi.
Gönüllü gruplar alandan çıkarılacak
Dün Âşık Veysel Rekreasyon alanını basın ve gönüllü gruplara kapatan güvenlik güçleri Manavkuyu’da bulunan toplanma alanlarının da çevresini bariyerler ile kapatmaya başladı. Bu alanlarda bulunan gönüllü gruplar ile irtibata geçen AFAD ekipleri, toplanma alanlarının tamamında yetkinin kendilerine geçeceğini bildirdi. Gönüllülerden çalışan listesi almaya başlayan yetkililer, gönüllülerden Pazartesi gününe kadar alanı boşaltmalarını istedi.
Bunların yanı sıra Emrah Apartmanı önünde yapılan anmada yurttaşlar yaşamını yitirenler için alana karanfil bıraktı.