4.7 C
İstanbul
23 Kasım Cumartesi, 2024
spot_img

Demiryollarının yüzde 80’inde sinyalizasyon yok

Perşembe sabahı yaşanan ve 9 insanımızın hayatını kaybetttiği, 86’sının da yaralandığı tren kazası kamuoyunda ve mecliste tartışılırken, Türkiye’deki demiryolu hatlarının yüzde 80’inde sinyalizasyon olmadığı açığa çıktı. Bu hatların bir kısmının eski sistem olduğunu varsaysak bile, yeni yapılan ve yoğun işleyen yüksek hızlı tren hatlarının sinyalizasyon tamamlanmadan açılması ölümlerin göz göre göre geldiğini gösteriyor.

13 Aralık sabahı Ankara-Konya seferini yapacak yüksek hızlı trenin aynı ray üzerinde bulunan kılavuz tren ile kafa kafaya çarpışması sonucu 9 kişi hayatını kaybetmiş, 86 kişi de yaralanmıştı.

Kazanın gerçekleştiği hatta sinyalizasyon sistemi bulunmadığı, makinistlerin birbirleriyle telsiz veya cep telefonu ile haberleştiği, Haziran seçimlerine yetişsin diye hattın çalışmalar tamamlanmadan açıldığı ortaya çıkmıştı. Ulaştırma Bakanlığı’nın açıklamasında ise ‘Kontrol lokomotifinin orada olmaması gerekiyordu’ denilmişti.

BirGün Gazetesi’nden Burcu Cansu’nun haberine göre, proje tamamlanmadığı halde “kısmi geçici kabul” ile onaylanarak Nisan ayında gösterişli bir törenle Ankara-Konya Yüksek Hızlı Tren hattının açılışı yapıldı. Projenin tamamlanması için Gülermak-Kolin Ortaklığı’na Aralık 2019 tarihine kadar ek süre verildi.

Uyarılar dikkate alınmadı

Hattın yoğunluğundan dolayı sinyalizasyon sistemi tamamlanmadan açılmasının faciaya davetiye çıkaracağına ilişkin Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası’nın ve TMMOB ile bağlı odalarının uyarıları dikkate alınmadı. Yapılan itirazlara ise “Türkiye’nin birçok noktasında sinyalizasyon sisteminin olmadığı” yanıtı verildi.

Demiryollarının yüzde 80’inde sinyalizasyon yok

RS FM’de yayımlanan Yavuz Oğhan’dan Bidebunudinle programına konuk olan Çorlu’daki tren kazasının yaşandığı hattın danışmanı ve kazaya ilişkin soruşturmanın bilirkişisi Prof. Mustafa Karaşahin, “Türkiye’deki demiryolu hatlarının yüzde 80’inde sinyalizasyon yok” dedi. Sinyalizasyon sisteminin kurulumunun uzun soluklu bir iş olduğuna ve çalıştırıldığında kazaları kesin olarak önleyeceğine vurgu yapan Karaşahin sözlerini şöyle sonlandırdı, “Trafik kontrol merkezi 2 trenin aynı hatta olduğunu görüyor. Bir makas tanzimi yapılması gerekiyor ama yapılmadığı anlaşılıyor. Türkiye’deki demiryolu hatlarının yalnızca yüzde 20’sinde sinyalizasyon var.”

Ulaştırma Bakanı: Sinyalizasyon olmazsa olmaz değil

Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan, “Sinyalizasyon sistemi demiryolu işletmeciliği için olmazsa olmaz bir sistem değil. ‘Sinyalizasyon olmadığı için bu kaza oldu’ gibi değerlendirme yapanlar, doğru bir değerlendirme yapmıyor” diye konuştu. “Trenlerde bu sistem var mıydı?” sorusuna yanıt vermekten kaçınan Turhan, “Bu soru doğru bir soru değil” dedi.

Mecliste ise AKP’li vekiller “kazayı istismar etmeyin” diyerek, neden sinyalizasyon olmadığı tartışmasını kapatmaya çalıştı.

‘Facianın nedeni ihmal değil, demiryollarını siyasi ranta dönüştüren anlayıştır’

Çorlu’da yaşanan tren faciasının 5 ay sonrasında yeni bir faciayla yüz yüze gelmemizin ‘kazayla’, ‘dikkatsizlikle’ ya da ‘ihmalle’ açıklanamayacak sistematik nedenleri olduğunu Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) yaptıkları açıklamalar ile ortaya koymuştu.

Temel sorunun insan hatası olmadığını ifade eden meslek örgütleri, sorunun insan hatalarını önleyecek sistemler hazır olmadan hızlı trenin çalıştırılmasına göz yuman anlayış sorunu olduğunu vurgulamıştı.

http://direnisteyiz25.org/geliyorum-diyen-bir-tren-kazasi-daha-sinyalizasyon-yok-cunku-siyasi-rant-var

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN KASIM SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol