11.6 C
İstanbul
29 Kasım Cuma, 2024
spot_img

Demirtaş, “ciddi güvenlik riski oluşturacağı” gerekçesiyle mahkemeye getirilmedi

Edirne F Tipi Cezaevi Jandarma Komutanlığı, mahkeme kararına rağmen Selahattin Demirtaş’ı “tanınan ve bilinen bir kişi olmasının, geniş bir çevreye sahip olmasının ve görev yoğunluğu olmasının ciddi güvenlik riski oluşturacağı” gerekçesiyle Diyarbakır’daki duruşmaya getirmedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında Cizre’de ilan edilen “sokağa çıkma yasağı” ile ilgili 9 Eylül 2015 tarihinde yaptığı konuşmada “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini alenen aşağılama”suçunu işlediği iddiasıyla iki yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın ikinci duruşması Diyarbakır 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Mahkeme, Demirtaş’ın duruşmaya getirilmesi yönündeki talebin “görev yoğunluğu” gerekçe gösterilerek yerine getirilmediğini belirtti. Demirtaş’ın avukatlarının hazır bulunduğu duruşmada, ilk olarak Demirtaş’ın avukatı Mahsuni Karaman savunma yaptı.
ADİL YARGILAMA HAKKI İHLAL EDİLDİ
Karaman, 14 aya yakın süredir tutuklu olan müvekkili Demirtaş hakkında değişik mahkemelerde 32 davada doğru dürüst yargılama yapılmadığını belirterek şöyle konuştu:
Bu konuda bazen idari kararlar bazen de bizzat yargı kararları ile adil yargılanma hakkı, hakim huzuruna çıkma hakkını düzenleyen Anayasa’nın ve AİHS’in ilgili madde ve bentleri bir bütün olarak ihlal edilmiştir. Bu ihlallerin son örneği bu yargılama, Edirne F Tipi Cezaevi Jandarma Bölük Komutanlığının 12/12/2017 tarihli müvekkilinin hazır edilmeme gerekçesini içeren tutanağıdır. Mahkememizin bu konudaki istemine rağmen müvekkilimin bugün burada hazır edilmemiş olması kamu görevlilerinin görevlerini ihmal ettiğinin ve kötüye kullandığının açık bir göstergesidir. Bu tutanakta imzası bulunan ve bu konuda sorumluluğu bulunan Jandarma Bölük Komutanlığı’nın yetkilileri hakkında mahkemenizce suç duyurusunda bulunulmasını talep ediyoruz.
Demirtaş’ın HDP Grup toplantılarında yaptığı konuşmalar ile bu davada suçu konu olan konuşmaların aynı olduğunu ifade eden Karaman, bu davanın düşürülmesini, mahkeme aksi kanaatte ise konuşmaların uzman bilirkişiye gönderilmesine talep etti.
MAHKEME KARARI ÇİĞNENDİ
Ardından söz alan Avukat Aygül Demirtaş Gökalp ise jandarmanın Demirtaş’ın mahkemeye getirilmemesi gerekçesini, “Şahsın tanınan  ve bilinen bir kişi olmasının, geniş bir çevreye sahip olmasının ve görev yoğunluğu olmasının ciddi güvenlik riski oluşturacağı değerlendirilmiş” dediğini aktardı. Bu kararla sanık hakkı ve mahkemenin kararının çiğnendiğini vurgulayan Gökalp, “Bu nedenle suç işlenmiştir. Mahkemenin gerekli işlemleri yapmasını istiyoruz. Bir sonraki duruşmada müvekkilimin bizzat duruşma salonunda hazır edilmesini talep ediyoruz” dedi.
SUÇ DUYURUSU TALEBİ REDDEDİLDİ
Avukat savunmaları ardından ara kararını açıklayan hakim, Demirtaş’ın suçu konu olan konuşmasının kürsü dokunulmazlığı kapsamında olup olmadığın tespiti ve bilirkişi raporu hazırlanması için Dicle Üniversitesi’ndeki hukuk kürsüsüne gönderilmesine karar verdi.
Hakim, Demirtaş avukatlarının cezaevi görevlileri ve jandarma hakkında suç duyurusunda bulunulması yönündeki talebi de reddetti. Demirtaş’ın bizzat duruşma salonunda hazır edilmesi yönündeki talebi celse arasında değerlendirmesine karar veren hakim, davayı mayıs ayına erteledi.
Mezopotamya Ajansı

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN KASIM SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol