8.8 C
İstanbul
19 Ocak Pazar, 2025
spot_img

DEDAŞ işçileri haklarının iadesi talebiyle iş bıraktı

Özlük hakları ve ağır çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle eylem yapan DEDAŞ çalışanları, talepleri karşılanana kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirtti.

DEDAŞ işçileri, haklarının iadesi talebiyle iş bırakarak, Amed, Mardin, Urfa, Siirt ve Batman’da eylem yaptı.

Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş’de (DEDAŞ) Diyarbakır İl Müdürlüğü (AOB) Arıza-Onarım-Bakım Servisinde çalışan işçiler, iş bıraktı. İşçiler, Dicle Elektrik Diyarbakır İl Müdürlüğü içinde eylem yaptı. İşçiler, “Sendikaya üye olmak, asgari ücret artı yüzde 80 zamlı net ücret, 6 ayda bir maaş ikramiyesi, banka promosyonu, Ramazan ve Kurban Bayramı promosyonu, yıpranma payı hakları, yol ve yemek ücretlerinde devletin belirlediği ücret, mesai ücret artışı ve resmi tatil ücreti, gece vardiyası yüzde 15 ek ücret” taleplerinde bulunuyor.

İlçelerle beraber bin kişinin katıldığı eylemde, “İşçiyiz, haklıyız kazanacağız” sloganları atıldı. Eylem nedeniyle TOMA ve polisler sevk edildi. İşçilerin eylemi devam ederken, şirket yetkilileri eylemcilere, “Temsilci gelsin görüşelim” talebinde bulundu. Ancak işçiler, yetkililerin dışarıda temsilcilerle görüşmesini isteyerek, eylemlerini sürdürdü.

“11 TL ile çalışan var”

Dicle Elektrik Diyarbakır İl Müdürlüğü içerisinde kısa bir açıklama yapan DEDAŞ çalışanı Mehmet Köse, işçilerin şirket tarafından tehdit edildiğini belirtti. Şirket tarafından işten çıkarma tehditlerinin yapıldığını dile getiren Köse, “Tehditleri kabul etmiyoruz. Davamızdan vazgeçmiyoruz. Kaza geçiren arkadaşlarımız var. 11 TL ile çalışan arkadaşlarımız var. Direk üstünde elektriğe kapılan, kaza geçiren, hayatını kaybeden arkadaşlarımız var. 11 TL için canımızdan oluyoruz. Kabul etmiyoruz. Sendika hakkımız, söke söke alacağız. Yönetim tarafından tehdit edilen arkadaşlarımız var. Bu saatten sonra olacaklardan sorumlu değiliz, sendika hakkımız. Eylem isterse bir hafta sürsün. Haklarımızı alana kadar vazgeçmiyoruz” şeklinde konuştu.

Yapılan açıklama ardından “İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız”, “Direne direne kazanacağız”, “Tehditler bizi yıldıramaz” sloganları atıldı.

İşçiler bekleyişini sürdürürken, işçi temsilcileri şirket yöneticileri ile yaptıkları temasa dair bilgilendirme de bulundu. İşçi temsilcisi Muhammed Kılıç, yaptıkları görüşmeye dair şunları söyledi:

“Yönetimle görüşmedik. Aracılarla görüşebildik. Aynı şekilde bize verilen hakkın enflasyon üzerinde olduğu söylendi. Bundan başka bir şey yapılamayacağı söylendi. Bunun üzerine çıkarılmayacağı söylendi. İşçilerin iş başı yapması istendi. Ben de hiçbir şekilde işçileri durduramam. Eylemimizi sürdürmeye çalışacağım” dedi.

İşçiler de “Direne, direne kazanacağız” sloganlarıyla eylemi sürdürme kararlılığında olduklarını belirtti.

Basın çalışanlarına engelleme

DEDAŞ içinde toplanan işçiler, DEDAŞ yetkililerinin basın çalışanlarının binadan çıkmasını istemesi üzerine DEDAŞ binası önüne yürüyerek, “Basın içeri”, “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Tehditler bizi korkutamaz” sloganları attı.

DEDAŞ binası önünde açıklama yapan işçilerden Yusuf Güneri, yıllardır ağır şartlar altında düşük maaşla çalıştıklarını söyledi. Buradaki amaçlarının herhangi bir olumsuzluk yaşatmak olmadığını belirten Güneri, “Temel hak ve özgürlüklerimizi istememiz, maaşlarımızda iyileştirme, yol ve yemek zamları, mesailerde düşük olan ücretlerin artırılması, izinlerde ve resmi tatillerde yapılan mesailerin iki kat artırılmasıdır” dedi.

“Talepler yerine getirilsin”

Yaşamını yitiren işçilerin olduğunu belirten Güneri, arıza birimi ve diğer birimlerde her yıl birkaç arkadaşlarını kaybettiklerini söyledi. Burada işi aksatmadıklarını, sahada görevli olan arkadaşlarının mevcut olduğunu söyleyen Güneri, “Defalarca temsilcilerin görüşmesine rağmen yönetim talepleri kabul etmiyor. Verilmiş olan düşük ücreti kabul etmemizi, eski şartlarla çalışmamızı talep ediyorlar. Bizler bunları kabul etmiyoruz. Ekonomin durumu ortada artık geçinemiyoruz. Tez zamanda taleplerimiz yerine getirilsin” diye konuştu.

Temsilciler olarak 2 gün önce şirket yetkilileriyle yaptıkları görüşme hatırlatılan Güneri, “Devletin belirlemiş olduğu yüzde 24’lük zam dışında sadece yüzde 1 artış yapıyorlar. Yemeğe yüzde 47 oranında artış yapacaklarını söylediler. Bunlar bizi hiçbir şekilde tatmin etmiyor” ifadelerini kullandı.

“Tehditleri göze aldık”

Talepleri sıralamayı sürdüren Güneri, işçilerin işten çıkarılma tehditlerine ilişkin soruyu da, “Tehditler oluyor. İşten çıkarma olursa da herkes her şeyi göze almış durumda. Bu dakikadan sonra aynı şartlarla bizde çalışmayı istemiyoruz. Bizlerin ve diğer illerdeki herkesin talebi de budur. Kendileri bu maaşla bu şartlarda çalışabiliyorlarsa buyursunlar, gelsinler bizimle birlikte sahada birkaç gün çalışsınlar. Biraz empati rica ediyoruz” diye cevapladı.

Açıklama “ Direne direne kazanacağız” sloganlarıyla son buldu. İşçiler açıklamanın ardından oturma eylemine devam etti.


Mardin’de oturma eylemi

Sendikal hakları için Mardin’de de eyleme çıkan DEDAŞ çalışanları merkez Artuklu ile  Kızıltepe ilçelerinde iş bıraktı. Artuklu’da DEDAŞ İl Müdürlüğü önünde iş bırakma eylemi gerçekleştiren DEDAŞ çalışanları, sendikal haklarının tanınması için oturma eylemi gerçekleştirdi. Oturma eylemi sırasında sloganlar atan işçiler, taleplerinin kabul edilmemesi durumunda eylemlerini yaygın hale getireceklerini belirtti.

İş bırakma eyleminin bir diğer adresi olan Kızıltepe’de ise, işçiler Özgürlük Meydanı’nda bir araya geldi. Meydanın başında toplanarak Dicle Epsaş binası önüne kadar yürüyüş yapan işçiler taleplerini dile getirdi. Alkışlar eşliğinde yürüyüş yapan işçiler ardından Dicle Epsaş binası önünde açıklama yaptı.

İşçiler adına konuşan Ferman Akbaş, sendika istediklerini belirterek, “Biz emeğimizin karşılığını istiyoruz. Bizler yukarıda (elektrik direği üstünde) ölürken, arkamızda bıraktığımız çocukların haklarını talep ediyoruz” dedi. Defalarca çalışmalar sırasında darp edildiğini ancak kurumu yanlarında görmediklerini dile getiren Akbaş, taleplerinin bir an önce kabul edilmesini istedi.

Açıklamanın ardından işçiler oturma eylemi gerçekleştirdi.


Urfa milletvekili Ferit Şenyaşar işçileri ziyaret etti

Urfa’da ise merkez Eyyübiye ilçesinde bulunan DEDAŞ İl Müdürlüğü‘nün içinde oturma eylemi yapan işçileri, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Riha milletvekili Ferit Şeyaşar ziyaret etti. Oturma eyleminde bulunan yüzlerce işçi, alana giren Şenyaşar’ı ayağa kalkıp alkışlayarak karşıladı. İşçilerin taleplerini dinlemek için alanda olduğunu belirten Şenyaşar, “Burada sizlerin taleplerinizi dinlemek için geldim. Talepleriniz insanidir. Bu taleplerinizi Meclis’te dile getirmek istiyorum. Yetkililere taleplerinizi ileteceğiz. Sizin yanınızdayız, sizin için buradayız” dedi. DEDAŞ yetkililerinin çalışanları ve halkı bir birine düşmanlaştırdığını belirten Şenyaşar, “Urfa’da ekin eken çiftçilerin elektriği kesildiği için ekinleri kurudu. Borçları ola bilir ama dünyanın hiç bir yerinde çiftçilerin elektriği kesilmemiştir. Borçlar yapılandırıla bilinir, ertelene bilir. Türkiye’de büyük bir ekonomik kriz var ve bunun temelinde adaletsizlikler, üretimin durdurulması var. Sizlerin hak arayışınızda yanınızdayız, sonuna kadar sizin yanınızda olacağız” ifadelerini kullandı.

Şenyaşar, ardından işçi temsilcileri ile görüşecek taleplerini dinledi. Şenyaşar’a taleplerini ileten işçiler, oturma eyleminin amacının yetkilileri uyarmak olduğunu belirterek, taleplerinin karşılanmaması durumunda eylemlere devam edeceklerini belirtti. Eylem, alkışlar ile son buldu.

Siirt ve Batman’da eylem

DEDAŞ işçileri, Amed’in ilçelerinin yanı sıra Siirt ve Batman’da da DEDAŞ şubelerinde aynı taleplerle eylemlerini sürdürüyor.


DEDAŞ’a göre bazı illerde “eylem yok”

İşçilerin eylemi devam ederken DEDAŞ, yazılı açıklama yaptı. Eylemde olan işçilerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebine karşı DEDAŞ tarafından yapılan açıklamada, “Çalışma arkadaşlarımızın en iyi koşullarda görevlerini yapması için hassasiyet gösteriyoruz. Ülkemizde gelişen ekonomik şartların farkında olarak çalışma arkadaşlarımıza mümkün olan en rekabetçi ücret ve yan hak politikasını sağlama gayretindeyiz. Bu kapsamda Temmuz ayında yaptığımız düzenleme ve zamlarla, piyasa koşullarının üzerinde maaş ve yan hak skalamızı oluşturduk. Enerji Bakanlığı ve EPDK gibi kamu otoritelerinin düzenlemelerine tabi bir şirket olarak kamu hizmeti veriyor ve vatandaşlarımıza kesintisiz elektrik tedariki için çalışıyoruz” iddiasında bulundu.

6 ilde eylem olmadığını ileri sürdü

İşçiler 6 il 70 ilçede eylem gerçekleştirirken, DEDAŞ yaptığı açıklamada hizmet verdikleri tüm kentlerde iş bırakma eyleminin olmadığını ileri sürerek, “Yapılan iyileştirmelerin yeterli olmadığını düşünen bir kısım çalışma arkadaşlarımız, haklarını dile getirmek üzere eylem gerçekleştirmektedirler” dedi.

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN OCAK SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,950AboneAbone Ol