Şırnak’ın Cizre ilçesinde bulanan Cizre Devlet Hastanesi, ilaç ve donanım eksikliğinden dolayı halka gerekli sağlık hizmeti sunamıyor.
Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) 2021 yılı verilerine göre, nüfusu 155 bin 182 kişi olan Cizre’de, yurttaşlara kapasitesinden dolayı sağlık hizmeti sunmakta yetersiz olan hastanede, şimdilerde ise hem sağlık personeli sayısının yetersizliği hem de ilaç eksikliği yaşanıyor.
Doktorların iş yükü 5 kat arttı
Meopotamya Ajansı’nın haberine göre hastanede sayıları az olan doktorların iş yükü 5 katı arttı. Bir doktorun uygun bir sağlık hizmeti sunması için günlük bakması gereken hasta sayısı 30 ile 40 kişi arasında olması gerekirken, şu an Cizre Devlet Hastanesinde özellikle acil servislerde bir doktor günde 150-200 hastaya bakıyor.
Sağlık hizmeti sunarken en önemli hususlardan birinin “hastanın hikayesi” olduğunu belirten doktorlar, yoğunluktan dolayı bir hastaya 1 dakika kadar zaman ayırabildikleri için sağlıklı bir işlem yapamadıklarından yakındı.
Bazı servislerde doktor yok
155 bin nüfuslu ilçeye sağlık hizmeti sunan hastanede yanıklara müdahale edebilecek Plastik Cerrahi ve böbrek hastalarına bakacak bir Nefrolog’un bulunmadığı kaydedildi. Bunun yanında Radyoloji Uzman sayısının yetersiz olmasından dolayı hasta raporlarının en erken bir ay sonra çıktığı ifade edildi. Yine nüfus artış hızının yüzde 2,30 kadar yüksek olan bir ilçede Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı (KHDU) sayısının 4 olduğu öğrenildi. Biri süt iznine ayrıldığı için şu anda sadece üç uzman görev yaparken, halk da özel hastanelere gitmek zorunda kalıyor.
Döviz kurundaki artışlardan dolayı hastaneye medikal malzeme getiren firmalar, ücretleri karşılayamadığı için medikal malzemeleri getirmiyor. Cizre Devlet Hastanesinde Ortopedi Uzmanı 5 doktor olmasına rağmen ameliyatlarda hasta için kullanılacak protez gibi malzemeler olmadığı için ameliyatların yapılamadığı ifade edildi.
MR cihazı bozuk, ağrı kesici yok
Hastanede bir yıldır diz MR (Manyetik Rezonans Görüntüleme) çeken, bozuk olduğu gerekçesiyle kullanılmadığı kaydedildi. Bu nedenle hastalar diğer ilçelere veya illere sevk ediliyor. Ameliyatlar sırasında hastada oluşacak kanamaları yakma yöntemiyle durduracak Koter cihazının da uzun bir süredir arızalı olduğundan kullanılamadığı öğrenildi.
Hastanede ağrı kesici ilacının dahi bulunamadığı belirtilirken, 3 aydır hastaneye gelen hastalara, reçeteler yazılarak eczanelerden ilaç temin edilmesinin istendiği ifade edildi. İlaç eksiklikleri hakkında bilgi veren sağlık çalışanları, var olan durumu anlatabilmek için “Hastanede Parol (ağrı kesici) ilacı bile yok” tepkisinde bulundu.
Hastalar eczanelere gönderiliyor
Adını açıklamak istemeyen bir kadın, geçtiğimiz günlerde yaşadığı sağlık sorunu nedeniyle hastaneye gittiğini ve hastanede yaşadığı mağduriyeti anlattı. Regl sancısı çektiği ve ağrılarının şiddetli olduğunu kaydeden kadın, hastanenin acil bölümüne gittiğini ve orada sadece bir doktorun hastalarla ilgilendiğini söyledi. Hastalar ile ilgilenen doktor sayısı yetersiz olduğu için acilde yığılmalar olduğunu belirten kadın, “Ağrılarım çok olduğu için insanlardan rica ederek öne geçtim. Doktor ile görüştüğümüz zaman, doktor, ‘hastanede sizin için yapabileceğimiz bir ilaç yok. dilerseniz size reçete yazayım. Eczaneden alıp buraya getirin. Hemşireler iğne yapsın’ dedi. Bende mecburen önce eczaneye gidip ilaç aldım. Daha sonra o ilacı hastaneye getirip iğne oldum” diyerek yaşadıklarını anlattı.
Proje yerinde sayıyor
Cizre halkına sağlık hizmeti sunmak için 500 yataklı yeni bir hastane projesi hazırlandı ve 2019 yılı Şubat ayında Resmi Gazetede yayınlandı. Fakat bu projenin ihalesi bir türlü yapılamadı. Yılan hikâyesine dönen ve yapımına başlanamayan 500 yataklı hastane projesi, her dönem AKP tarafından seçim malzemesi yapılıyor.