MESS grup sözleşmesinde sefalet zammını kabul etmeyen ve iş bırakan Çimsataş işçileri, polis zoruyla fabrikadan çıkarıldı. Fabrikaya TOMA girdi.
MESS grup sözleşmesinde sefalet zammına imza atılmasını kabul etmeyerek iş bırakan Çimsataş işçileri polis zoruyla fabrikadan çıkarıldı.
Geçtiğimiz gün Mersin’deki Çimsataş metal fabrikasında MESS grup sözleşmesinin imzalandığını duyan işçiler gece vardiyasında 2 saat iş durdurmuştu. Eylemler sabah vardiyası ve 16 vardiyasının da katılmasıyla birlikte iş bırakmaya dönüşmüştü.
Akdeniz İlçe kaymakamı Muhittin Pamuk, işçilerle görüşerek ücret zammı dışındaki maddelerin görüşülebileceğini söylemişti. İşçilerin durumu kabul etmemesi üzerine Pamuk işçilerin yanından ayrılmıştı.
İşçiler, “Para dışında her talebiniz adına konuşurum deyip yaptığımızın yasal olmadığını anlattı durdu. Biz de tüm taleplerimizin karşılanmadığı durumda üretime başlamayacağımızı söyledik” ifadelerini kullanmıştı.
Çimsataş’ta kaymakamın katıldığı görüşmede de anlaşma sağlanamazken, fabrikaya TOMA girdi. İşçiler, polis zoruyla fabrika dışına çıkarıldı.
İşçilerin fabrika önünde bekleyişi sürüyor.
Çimsataş işçileri mess patronlarına, satış sözleşmesine imza atan sendikalara, karşılarına çıkan sermayenin devlet güçlerine meydan okuyor.
Gemileri yaktık,
Geri Dönüş YOK!
Haklarını biliyorlar, alacaklar!Seslerini duyuralım.#CimsatasİscisiOnurumuzdur #MetalİşçisiAyakta pic.twitter.com/BC1eGE5Rl0
— Umut-Sen Kocaeli (@umutsengebze) January 13, 2022
ÇİMSATAŞ patronları fabrikaya bir yandan toma sokarak bir yandan da işçilere mesaj atarak işçilerin direnişini kırmaya çalışıyor. Sabah saatlerinde ÇİMSATAŞ işçilerine gelen mesaj:
“12.01.2022 tarihinde saat 16:00’da iş bırakma suretiyle başlattığınız ve işyeri işgaline dönüşen yasadışı eyleminiz nedeniyle işyerimizde günlük 5 milyon TL tutarında oluşan zarar ile doğacak her türlü zararın sizlerden tazmini yoluna gidileceğini ve gerekli cezai yaptırımların uygulanacağını duyur”
— Başaran Aksu (@Basaranaksu_) January 13, 2022
İşçilerin talepleri:
- “Sözleşmede birinci 6 ay için kabul edilen yüzde 27’nin üzerine yüzde 35 daha zam verilsin. İkinci 6 ay için enflasyon oranında zam yapılsın.
- Fazla mesai ücretleri hafta içi yüzde 100, hafta sonu yüzde 300 olarak belirlensin.
- İşçinin kendisini kapsayan özel sağlık sigortası aileyi de kapsasın.
- Sosyal haklara net olarak yüzde 100 zam yapılsın.
- Kıdem farkı, ara dinlenme ve çay molası verilsin.
- Uzun süredir eksik yatırılan banka promosyonları tam olarak verilsin.
- Hiçbir işçi iş bırakmadan dolayı işten atılmasın ve yapılacak ek protokole yazılsın.”