Tüm Üretici Köylüler Sendikası (Tüm Köy Sen) çağrısıyla Türkiye’nin farklı illerinden gelen çiftçiler, Tarım ve Orman Bakanlığı önünde eylem yaptı. “Tarımı görmeyen yarını göremez” diyen çiftçiler, son dönemdeki tarım politikaları sonucu artan tarım girdileri ve çiftçi borçları yüzünden üretemez hale geldiklerini ifade etti.
İzmir, Sivas, Malatya, Kayseri, Amasya, Konya, Ordu ve Ankara’dan gelen çiftçiler adına basın açıklamasını Tüm Köy Sen Ordu Şube Başkanı Başar Yıldırım okudu. Yapılan açıklamada tarımdaki özelleştirme politikalarının sonucu olarak tarımsal girdi fiyatlarının çok arttığına dikkat çekilirken çiftçinin kara gün dostu olarak yola çıkan Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi’nin birer tefeci ve icralar sonucu da birer “toprak ağası” olduğu ifade edildi.
Çiftçiler son olarak taleplerini sıraladı. Çiftçilerin talepleri ise şöyle:
- Tarımda kullanılan mazot, gübre, ilaç, tohum, elektrik ve tüm tarım girdilerinde ÖTV ve KDV kaldırılsın.
- Mazot ve gübre gibi tarım girdilerin yüzde 50 hibe ile verilsin.
- Tüm bankalarda ve Tarım Kooperatiflerinde alınan kredilerin faizleri silinmeli, anaparası beş taksit yapılmalı. Çiftçinin bozulan sicilleri affedilmeli.
- Tarımda kullanılan elektriğin makul fiyata çekilerek ödemesi her ay değil hasat sonuna bırakılmalı.
- Bağ-Kur primlerinin yarısının devlet tarafında karşılansın.
- Tarım kanununda belirtilen Gayri Safi Milli Hasılanın yüzde birinin üzerinde ödenmesi gereken tarım desteği ödenmiyor. Desteğin bu oran üzerinde ödenmesini talep ediyoruz.
Yapılan açıklamada öne çıkan kısımlar şöyle:
“Kendi topraklarımızda işçi olarak çalışacağız”
“Tarımda özelleştirme politikalarının son yıllarda öne çıkarılması sonucu ya şirketler tarımı yönetecek ya da çiftçiler tarımda şirketleşecek. Çiftçinin şirketleşme şansı olmadığına göre topraklarımızı şirketlere devir edeceğimiz anlamına geliyor. Bunun sonucunda kendi topraklarımızda işçi olarak çalışacağız demektir. Dolardaki yüksek kur sebebiyle tarım girdilerinde dışa bağımlı olmamızdan kaynaklı olarak mazot, gübre, elektrik ve ilaç fiyatları her gün artarak devam etmekte. Bu nedenle gübresiz ekim yapıldı ve tarlaların bir kısmı boş bırakıldı. Mazotun 6 liradan 13 liraya çıktığı, gübrenin tonunun 1800 liradan 17 bin liraya çıktığı, tarımsal ilaçların tonunun 300 liradan 800 lira olduğu, elektrik kilowatının yüzde 126 zamlandığı bir zamanda ekim yapılır ve tarım sürdürülebilir, üretim yapılabilir mi? Elektrik kullanarak sulu tarım yapan çiftçi elektrik fiyatlarının bu kadar yüksek olduğu bir durumda sulu tarım yapılamıyor, ekilen tarlalar kurumaya terk ediliyor. Böyle bir durumda çiftçi tarlasını ekemiyor, yaşamını borç harçla sürdürmeye çalışıyor. Burada Tarım Bakanına sesleniyoruz: “Çiftçi moralini bozmasın, ekmeye devam etsin” demişti. Çiftçi borç harç içindeyken, gerçek enflasyonun yüzde 80’lerin üzerinde olduğu bir durumda, traktör ve tarlasına haciz konulmuşken nasıl moralimiz düzgün olabilir.”
“Ziraat Bankası büyük bir ‘toprak ağası’ konumuna geldi”
“Dün çiftçilerin “kara gün dostu olan” Tarım Kredi Kooperatifi ve Ziraat Bankası bu gün çiftçileri mağdur eden bir “tefeci” durumuna gelmiştir. Verdiği kredilerin geri ödenmesinde çiftçilerin zorluk çekmesi sonucu on binlerce çiftçi mağdur edilmiştir. Bu mağduriyetin sebebi verilen kredilere uygulanan değişken faiz uygulanmasından kaynaklanmaktadır. Bunun sonucunda binlerce çiftçiye haciz geldi, traktör ve tarlalarına el konuldu. Çiftçinin yaşadığı bu mağduriyet üzerine çiftçi dostu görünen Ziraat Bankası büyük bir “toprak ağası” konumuna geldi.”
Yapılan açıklamanın ardından Tüm Köy Sen Başkanı Genel Başkanı Sadık Turan ve Tüm Köy Sen Başkan Ordu Şube Başkanı Zekai Sağra da söz aldı. Konuşmaların ardından eylem sona erdi.