Çevre mühendislerinin yüzde 50’sinden fazlası işsiz durumdayken Çevre Bakanlığı, atık su tesislerinde iki haftalık eğitimle “tesis sorumlusu” yetiştiriyor
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çevrimiçi eğitim sonunda çevre mühendisi olmayan kişilere atık su tesislerinde “tesis sorumlusu” yetkisi veriliyor. Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO), bu uygulamaya tepki gösterdi. ÇMO’dan yapılan açıklamada “Mühendislik diplomalarının ücret karşılığı verilen belgelere eşdeğer tutulmasına karşı mücadele edeceğiz” dendi.
BirGün’den Mustafa Kömüş’ün haberine göre; açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“4 yıllık lisans eğitimini, diplomasını ‘yetersiz’ bularak, farklı meslek gruplarına birkaç günlük eğitim ve sınav sonucu verilecek belgelerle çevre mühendisliği uzmanlık alanını değersizleştiren bir süreç başlatılmıştır. Sertifikasyon sistemine dayalı bir eğitim ve çevre yönetimi anlayışının yerleştirilmesine, diplomalarımızın ücret karşılığı verilen belgelere eşdeğer tutulmasına karşı, ülkemizin çevre ve halk sağlığının korunmasına yönelik mesleki mücadeleye kararlılıkla devam edeceğiz.”
Danıştay’ın kararı bekleniyor
Bu uygulama ile çevre mühendislerinin diplomalarının yok sayıldığına dikkat çekilen açıklamada şöyle dendi:
“Çevre mühendisliği diploması, atıksu arıtma tesislerinin işletilmesi için bir yeterlik ve yetkinlik belgesidir. Yaşanan sorunlara mesleki hakların korunmasını gözeten bir çözüm getirmek yerine, mesleki çerçeveyi belirsizleştiren ve sorunun bütünsel değerlendirmesinden uzak bir yaklaşımla sertifikalandırmayı öngören bir tebliğ oluşturulmuştur. Odamız tarafından, eğitim ve sınav süreçlerinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay 6. Dairesi nezdinde dava açılmıştır. Yürütmenin durdurulması isteminin karara bağlanması öncesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından savunma için ek süre talep edilmiş olup Bakanlığın savunması beklenmektedir.”
Binlerce mühendis işsiz
Bakanlık çevre mühendisliğinin işlerini başka işkollarına devretmeye yönelik hamleler yaparken geçen yıl üniversitelerin bu bölümden bin 860 kişi üniversiteden mezun oldu. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’nin (CBİKO) 2019 verilerine göre ise çevre mühendislerinin yalnızca yüzde 49’u iş bulabiliyor. 2020 yılındaki atamalarda ise KPSS’den 11 çevre mühendisi atandı.
Üstelik yine CBİKO’nun verilerine göre yeni mezunların yüzde 67’si asgari ücretle iş bulabiliyor. Yüzde 19,3’ü 3 bin ila 4 bin TL; yüzde 7,3’ü 4 bin ila 5 bin TL; yüzde 3,5’i 5 bin ila 6 bin TL; yüzde 1,5’i 6 bin ila 7 bin TL ve yalnızca yüzde 1,4’ü 7 bin TL’nin üzerinde maaşla işe başlıyor. Ayrıca yine yüzde 57’ye yakını iş bulmak için 6 ay ve üzerinde beklemek zorunda kalıyor.
Kontenjan dolmuyor
Bakanlığın bu çalışması ve istihdamdaki bu olumsuz duruma rağmen 2020’de gerçekleşen YKS sonucunda bu bölüm için geçen yıllara göre azalma olsa da tam bin 180 kişilik kontenjan açıldı. Bu kontenjanların ise 823’ü doldu. Sadece 11 programın kontenjanı tam olarak dolarken 3 programı ise hiç kimse tercih etmedi. Bazılarına ise sadece bir ya da iki kişi yerleşebildi.