9.3 C
İstanbul
27 Kasım Çarşamba, 2024
spot_img

Cengiz, Limak, Kalyon, Kolin, Makyol firmaları 128 kez vergiden muaf tutulmuş

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Cengiz, Limak, Kalyon, Kolin ve Makyol firmalarının toplamda 128 kere vergiden muaf tutulduğunu açıkladı

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, iktidarın gözdesi Cengiz, Limak, Kalyon, Kolin ve Makyol’un toplamda 128 kere vergiden muaf tutulduğunu açıkladı.

Dünya Bankasının 137 ülkede 6 bin 400 ihaleyi inceleyerek yayımladığı raporda Limak, listede dünyada kamudan en fazla ihale alan şirket olurken Cengiz İnşaat ve Kolin İnşaat da ilk 5’te yer almıştı.

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Cengiz, Limak, Kalyon, Kolin ve Makyol firmalarına sağlanan vergi, resim ve harç istisna belgelerine (VRHİB) kaç kez indirim yapıldığı ile ilgili Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın yanıtlaması istemi ile 12 Ekim’de bir soru önergesi verdi. Soru önergesine gelen cevaba göre; son 10 yılda Cengiz İnşaat için 30, Kolin İnşaat için 36, Makyol İnşaat için 24, Kalyon İnşaat için 19 ve Limak İnşaat için de 19 kez VRHİB tanzim edildiği açıklandı.

Bakan önemli bir soruyu da yanıtsız bıraktı

Bakan Pekcan’ın cevapladığı önergede 128 ihalenin kaçına fiilen yabancı bir firmanın katıldığı bilgisi ise yer almadı. Konuyla ilgili açıklama yapan Başarır, “Ticaret Bakanlığının düzenlediği VRHİB’den yararlanmak için ihaleye muhakkak bir yabancı firmanın teklif vermesi zorunluluğu vardır. Toplam bu 128 ihaleye hangi yabancı firmaların katıldığı tarafımca takip edilerek kamuoyuyla paylaşılacaktır” dedi.

Söz konusu şirketlerin, bazı ihaleleri 21/b maddesi ile aldığını belirten Başarır, “Emeklimizin, memurumuzun, çiftçimizin, işçimizin geçimini sağlamakta zorluk çektiği ve ülkemizin tam bir işsiz ordusuna dönüştüğü AKP iktidarı döneminde yandaş şirketlere tanınan her türlü imtiyazlar kamu vicdanını yaralamaktadır” ifadelerini kullandı.

Milyarlarca lirayı 21/B ile götürdüler

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun pazarlık usulünü düzenleyen 21’inci maddesinin birinci fıkrasının ‘b’ bendi hükmüne göre, “Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya yapım tekniği açısından özellik arz eden veya yapı veya can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından ivedilikle yapılması gerekliliği idarece belirlenen hallerde veyahut idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması” halinde pazarlık usulü ile ihale yapılabiliyor. Söz konusu şirketler söz konusu durumların oluşmadığı hallerde dahi açılan pazarlık usulü ihale ile devlet kasasından milyarlarca liralık iş aldı.

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN KASIM SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol