Aldığı kamu ihaleleriyle gündemden düşmeyen Cengiz Holding bu kez de gözünü Kaz Dağlarına dikti. AKP’ye yakınlığı ile bilinen Cengiz Holding’in yan kuruluşu Truva Madencilik, bölgedeki Halilağa Bakır ve Altın Madeni Projesi kapsamında ağaç kesim işlemlerine başladı.
Yerel halkın tüm itirazlarına ve devam eden dava sürecine rağmen ilerleyen proje kapsamında 1 milyon ağacın kesileceği belirtiliyor.
Başlangıçta 600 dönümlük bir alan üzerinde yapılması planlanan Halilağa Bakır ve Altın Madeni Projesi, genişletilerek 6 bin dönümlük bir sahaya yayıldı. Proje alanı, Halilağa, Hacıbekirler ve Muratlar köylerini doğrudan etkileyecek. Yanıklar köyü başta olmak üzere toplamda on köy, bu projeden olumsuz etkilenme riski taşıyor. Ekolojik Evim’in aktardığına göre, altın ve bakır ayrıştırma süreçlerinde siyanür gibi zehirli kimyasalların kullanılacak olması, çevresel tahribatın yanı sıra halk sağlığı için de ciddi tehditler barındırıyor.
Ağaç kesimleri başladı
Cengiz Holding’in Halilağa Bakır Madeni Proje alanında bir süre önce ağaçlar işaretlenmiş ve numaralandırılmıştı. Kesim ihalesinin yapılıp yapılmadığı yönündeki tüm sorular ve girişimler sonuçsuz kalırken, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan “Burada bir ihale sürecinin işletilmediğini anlıyoruz. Yorumlarımız şöyle; baraj ve gölet inşaatı yapan şirketler, doğrudan kendi sorumlu oldukları alanda ağaç kesimi yapabilirler. Bu kesim de göletle ilgili. Bilindiği gibi projede Hacıbekirler 1 ve 2 isimli iki tane gölet inşaatı var. Bu kapsamda verilmiş bir izin doğrultusuna kesim yapılıyor olacağını düşünüyoruz. Gölet bahane edilerek şirketin doğrudan alana girmesi gibi bir durum var” dedi.
“Bölgeye girişlere izin verilmiyor”
“Şu anda projeye yakın köylerde de kesim için insan toplandığını öğrendik” diyen Doğan, kesim ekiplerinin, orman idaresinin ihalesiyle değil, Cengiz Holding’in ekipleri olabileceğini ifade ederek, “Kesimin başladığına ilişkin duyum alır almaz bölgeye arkadaşlarımız ulaştı. Şu anda yollarda çokça jandarma olduğu görülüyor. Ormana girişlerdeki yollar kolluk tarafından kapanmış, bölgeye girişlere izin verilmiyor. Bir hafta 10 gün önce girebildiğimiz yerlere, artık girilmiyor gibi bir durum var. Ağaç kesiminin durdurulması için elimizden gelen mücadeleyi yapacağız” dedi.
Doğan, tüm hukuki ve demokratik hakların kullanılması gerektiğini ve kesimlerin durdurularak Cengiz Holding’in ÇED sürecinin iptal edilmesi gerektiğini dile getirdi. Doğan, “Burada, bu kesimler engellenmez ve Cengiz Holding’in projesi durdurulmazsa, çok büyük bir orman ekosistemi yok olacak. Çok büyük bir ÇED alanı var şirketin, dolayısıyla büyük bir orman ekosistemi, içindeki tüm canlılarla beraber yok olacak” ifadelerini kullandı.
Doğan ayrıca, “Proje alanı içerisinde, köylülere ait tarım alanları, meralar var. Orman ekosistemi, tarım alanları yok olacak. Madenin ihtiyacı olan su, bölge insanın kullandığı sudur. Aynı zamanda Kocabaş Çayı’ndan da madene su getirilmesi hedefleniyor. İki göletin suyu yetmeyecek, zaten bölgede su çok az. Bir de madenin kullanacağı su ile bölge, ciddi bir susuzluk ve kuraklık tehdidi ile karşı karşıya kalacak. Bölgedeki su kaynaklarına el konulmak isteniyor. Çok büyük bir alanda tarım alanları yok edilecek, kullanılacak su ile birlikte proje dışında kalan tarım alanları da su sorunu yaşayacak. Hava, su, toprak kirlenecek. Büyük bir atık barajı inşa edilecek. Atık barajının var oluşu bile büyük bir tehdit bölge için. Bunu maden felaketlerinden de biliyoruz” dedi.
1 milyon ağaç kesilecek
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Cengiz Holding’in bölgede 1 milyon ağaç keseceğini söyledi. Ceylan, “Cengiz’e ait Truva Madencilik, ÇED raporları aracılığıyla Kazdağları’ndaki faaliyet alanını 10 kat büyütüyor” dedi ve şu açıklamayı yaptı:
“Burada Halilağa Bakır Madeni Projesi adıyla 600 dönümlük maden alanını 6 bin dönüme çıkarıp büyük bir ağaç katliamı yapacaklar. Firma 240 bin ağaç diyor ama gövdesi 8 santimden az olan ağaçları ağaçtan saymayarak sayıyı düşürüyor. Bayramiç ilçesine bağlı Yanıklar, Söğüt, Hacıbekirler, Halilağa, Muratlar, Osmaniye, Yaylacık köylerinin olduğu arazide ağaç katliamı yapılacak.”
“Bu izinleri neden veriyorsunuz?”
Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek de “Kazdağları binlerce yıl insanlığa hizmet edecek çok önemli bir ekosistem ve asıl sorumlu iktidardır. Bu izinleri neden veriyorsunuz? Kazdağları’nın Balıkesir tarafı milli park iken Çanakkale tarafı milli park değil. Bu nedenle böyle fütursuzca hareket ediyorlar. O kadar çok ruhsat var ki. Sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz, halkımızla birlikte doğamızı koruyacağız” dedi.
“Sesimizi duyun”
Öte yandan çevre örgütleri ve hak savunucuları da ağaç katliamına karşı sosyal medya hesaplarından tepki gösteriyor. Kesilen ağaçların fotoğraflarını paylaşan hak savunucuları “Sesimizi duyun” diyerek dayanışma çağrısı yapıyor.
❗❗Cengiz Holding Kazdağları'nda ağaçları katletmeye başladı.❗❗
Tüm dostlara çağrımız, sesimizi duyurun! pic.twitter.com/MtJre3DVt1— Kazdağları Kardeşliği (@KazdaglarK) October 31, 2024