Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı Çamlıova Mahallesi’nde yapılması planlanan Mermer Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi Projesi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinin başladığı ve dosyanın halka açıldığı belirtildi.
Mermer ocağının yeraltı sularını yok edeceğini, dünyaca ünlü sedir ağaçlarına zarar verileceğini ve tarihi kalıntıları tahrip edeceğini dile getiren Çamlıova Mahallesi Muhtarı Mehmet Toplu, bölge halkının projenin iptalini istediğini belirtti. Muhtar Mehmet Toplu, 4 Temmuz 2024 Perşembe günü gerçekleştirilecek ÇED toplantısına halkı davet etti.
Akdeniz Gerçek’te yer alan habere göre; Mermer ocağı yapımı ile bölgenin zarar göreceğini ifade eden halk proje iptalini isterken, yaşanılacak sağlık sorunları sebebiyle de kaygılı. Çamlıova Mahallesi Muhtarı Mehmet Toplu, bölge halkının kısıtlı olan içme suyu kaynağına yakın bir alana yapılması planlanan mermer ocağının içme suyu kaynağını kurutabileceği endişesi taşıdığını ifade etti. Sedir ağaçlarının yoğun olduğu bölgede büyük bir doğal tahribat yaşanabileceğini aktardı. Doğaya gelebilecek tahribatın dışında yakın mesafelerde tarihsel kalıntıların da olduğu bölgede yapılması planlanan yatırım için ÇED toplantısına çevre köylerden gelecek yurttaşın da katılımı ile tepki koyulacak.
“Ranta müsaade etmeyeceğiz”
Kaş ilçesi Çamlıova Mahallesi Muhtarı Mehmet Toplu, “Köyümüze açılacak olan mermer ocağı ve taş kırım tesisi maalesef bu bölge için sonun başlangıcı olacaktır. Ocağın açılacağı bölge dünyanın sayılı sedir ve kızılçam ormanlarının bulunduğu bir bölgedir. Hatta 1997 yılında Antalya’da gerçekleştirilen 11. Dünya Ormancılık Kongresi’nde katılımcılara, örnek kızılçam ve sedir ormanları diye bu bölge ziyaret ettirildi. Böyle bir doğal mirasa göz göre göre rant uğruna göz dikilmesine biz bölge halkı olarak asla müsaade etmeyeceğiz. Köyümüze yapılacak olan bu mermer ocağından çıkacak olan toz tüm havzadaki orman örtüsüne zarar verecektir. Köyümüzün temel geçim kaynağı ormancılık ve tarımdır. Bu ocak yüzünden hem ormancılık faaliyetleri sekteye uğrayacak hem de tarımsal üretim zarar görecektir. Köyümüz jeomorfolojik yapı olarak tamam etrafı dağlarla çevrili bir çukur görünümünde olup ocaktan çıkacak olan toz olduğu gibi köyümüzün üstüne çökecek bu durum da hem tarımsal verimi düşürecek hem de köylümüzün sağlığını tehlikeye sokacaktır. Ayrıca ocağın açılmak istendiği yerde hakim rüzgar yönünün ocaktan çıkacak tozun olduğu gibi köyümüzün yerleşim alanına doğru taşınacağı gerçeği de göz ardı edilmemelidir” dedi.
Muhtar halkı ÇED toplantısına davet etti: Yeraltı drenajını içme suyu kaynağımızı yok edecek
Muhtar Mehmet Toplu, “Köyümüze içme suyu sağlayan iki kaynağımız Dikmen kaynağı ve Belpınar kaynağı, mermer ocağı açılmak istenen bölgede yer almaktadır. Açılacak olan ocakları yeraltı su drenajını bozarak içme suyu kaynaklarımızı yok edecektir. Ayrıca tüm bölge halkı tarafından tanınan meşhur Belpınar kaynağının drenajının bozulacak olması su kaynaklarının iyice azaldığı bu dönemde endişe verici bir durumdur. Bu kaynaktan her gün yüzlerce insan içme suyunu doldurup götürüyor. En az 10-15 bin insanımız bu sudan faydalanmaktadır. Böyle bir kaynağın göz göre göre yok edilmesi kabul edilemez. Yine ocağın açılmak istendiği bölge de Dikmen tepesi diye bilinen tarihi kalıntıların bulunduğu bir ören yeri de bulunmaktadır. Tüm saydığımız nedenlerden dolayı burası sadece bu bölgede yaşayan insanların değil tüm ülkemizin hatta tüm Dünyanın doğal ve kültürel bir mirası olarak korunmak zorunda olan bir bölgedir. Tüm duyarlı vatandaşlarımızın bu mirası korumaya davet ediyor haklı mücadelemizde desteklerini bekliyoruz” diyerek vatandaşları ÇED toplantısına davet etti.