Trabzon’un Maçka ilçesinde bulunan Sümela Manastırı’nda başlatılan ve 2 yılı aşkın süredir devam eden restorasyon çalışmaları kapsamında, ziyaretçiler için tehlike oluşturduğu iddia edilen kaya kütleleri dinamitle patlatılıyor.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) eski öğretim üyesi ve Jeoloji Mühendisi Prof.Dr. Osman Bektaş, manastırın 2 yıldan bu yana ziyarete kapalı tutulmasını eleştirerek, “Bu çalışmalar yapılırken hiçbir zaman mekanlar turizme kapanmaz. Bunca önleme ve çalışmaya rağmen de kaya düşmeleri önlenememiştir. Bu yapılanlar 3 yıl boyunca manastırın kapalı kalmasına değecek bir çalışma değil. Bugün Sümela unutulmuş vaziyette” dedi. Kaya düşmesi olasılığının manastırın kapatılmasını gerektirmeyeceğini vurgulayan Prof Dr. Bektaş, “Kaya düşmesi gerekçe gösterilerek, Sümela Manastırı turizme kapatılmış durumda. Gerçekten eğer kaya düşmesi bir sebepse, o zaman Trabzon-Gümüşhane Karayolu’nun da trafiğe kapanması gerekiyor. Bölgede en çok kaya düşmesi burada yaşanıyor.
Çünkü Zigana Dağı’nın hem Kuzey hem de Güney yamaçlarında her gün kaya düşmesi tehlikesi var. M.S. 395 yılında kurulmuş olan bu manastır, bugüne kadar birçok amaçla kullanıldı. Bugüne kadar bildiğimiz kadarıyla, burada kaya düşmesine bağlı ölüm veya yaralanma vakası görülmedi. Binlerce yıllık tarihinde böyle bir şey yok. Kaldı ki böyle bir olasılık manastırın kapatılmasını gerektirmez” dedi. Restore çalışmalarının turizme açık şekilde yürütülebileceğini belirten Prof.Dr. Osman Bektaş, ABD’deki Yosemite Ulusal Parkı’nı örnek göstererek, “Amerika’nın Yosemite Ulusal Parkı’nda 1857-2011 yılları arasında yaşanan 925 kaya düşmesi olayına bağlı 15 ölüm ve 85 yaralanma vakasına rağmen, günümüzde ulusal parkın yıllık ziyaretçi sayısı 3 milyon kişidir. Bu parkın jeolojik özelliği buraya çok benziyor. Bu park tüm bu yaşananlara rağmen turizme kapanmamıştır, restorasyon çalışmaları yapılırken bile turizme açık tutulmuştur. Bu bölgede yapılacak olan düzenlemeyle, çalışmalar ziyareti engellemeyecek şekilde yürütülebilir” diye konuştu. Daha önce de Batman’daki 12 bin yıllık tarihe sahip Hasankeyf kayaları dinamitlenerek parçalanmıştı.
Özgürlükçü Demokrasi