İngiltere Başbakanı Theresa May, 7 Haziran’da Muhafazakar Parti liderliğinden istifa edeceğini açıkladı.
May, Brexit planı konusunda parlamentoyu üç kez ikna etmeye çalışmasına rağmen bunu başaramadığını söyledi.
Başbakanlık konutu Downing Street 10 önündeki konuşmasının sonunda duygulanan May sesi titreyerek, “Hayatımın en büyük onuru olan bu görevi kısa bir süre içerisinde bırakacağım. İngiltere tarihindeki ikinci kadın başbakanım ama kesinlikle sonuncu değilim. Aşık olduğum bu ülkeye hizmet etme görevini husumet içerisinde değil, büyük bir minnettarlıkla bırakıyorum” dedi.
May’in parlamentoya sunmaya hazırlandığı yeni Brexit anlaşmasına kendi partisinden de tepkiler gelmiş ve May’e yönelik ‘görevi bırak’ baskısı artmıştı.
May, Muhafazakar Parti’nin Avam Kamarası’ndaki parlamento grubu başkanı Graham Brady ile yaptığı toplantının ardından, başbakanlık konutunda yaptığı açıklamada 7 Haziran’da görevi bırakacağını ifade etti.
Muhafazakâr Parti liderliği için yarışın 10 Haziran’da başlatılması ihtimali üzerinde duruluyor.
Muhafazakar Parti’de yeni lider seçilinceye kadar May’in görevde kalmaya devam edeceği ifade ediliyor.
BBC’ye bilgi veren üst düzey bakanlar, May’in iktidardaki Muhafazakâr Parti’nin yeni liderinin seçilmesi için de bir takvim açıklayacağını söyledi.
İstifa çağrıları neden arttı?
May, daha önce parlamentoda üç kez reddedilen AB’den Çıkış Anlaşması Tasarısı’nda değişiklikler yaparak yeniden milletvekillerinin onayına sunacağını açıklamıştı. Başbakan, bu oylamada da teklif reddedilirse ‘yeni bir referandum düzenlenebilmesi için de oylama yapılacağını’ ifade etti.
May’in anlaşmada yaptığı değişiklikler, işçi hakları, çevre koruma politikaları, İrlanda için tartışmalı ‘backstop’ uygulaması ve gümrüklerde Brexit’e kuşkuyla bakanlara ‘tavizler’ içeriyor.
Ancak May yeni planı ve referandum konusunda, kendi kabinesi ve parlamentodaki Muhafazakar Parti grubunun tamamının desteğini alabilmiş değil.
Kabine içinde ‘anlaşmada yeni düzenlemelere’, parlamentoda ise ikinci referanduma karşı çıkan bakan ve milletvekilleri var.
Son olarak hükümetin Avam Kamarası’nın gündemini belirlemeden sorumlu bakanı Andrea Leadsom istifasını açıklamıştı. İngiltere basını kabineden yeni istifa haberleri gelebileceğini de yazıyor.
Yeni Brexit planı ertelendi
Başbakan May, 3 Haziran’da yeni anlaşmasını parlamentoya sunup oylanmasını hedefliyordu. Ancak tepkiler üzerine bu tarih ertelendi.
Başbakanlık ofisinden yapılan son açıklamalarda yeni anlaşmanın detaylarının Haziran başına kadar kamuoyuna açıklanmayacağı ve parlamentodaki görüşmelerin de ancak Haziran başında başlayabileceği belirtildi.
İngiltere AB ile yapılan son müzakereler sonucunda Brexit tarihini 31 Ekim’e ertelemiş durumda.
Mart ayında düzenlenen AB Liderler Zirvesi’nde taraflar 31 Ekim tarihi üzerinde anlaşmış, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, İngiltere’ye seslenerek “Bu zamanı boşa harcamayın” demişti.