Birleşik Metal-İş üyesi işçiler, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle getirilen yasağa rağmen grevlerini sürdürüyor.
Birleşik Metal-İş Sendikası (BMİS) Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile yürütülen toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşmaya varılamaması üzerine bazı fabrikalarda greve gitmişti. İşçilerin grevi Cumhurbaşkanı kararı ile “milli güvenliği bozucu nitelikte” olduğu iddiasıyla 60 gün süreyle yasaklandı.
Birleşik Metal-İş yasağa rağmen grevlere devam etme kararı aldı. Sendikanın sosyal medya hesabından yapışan paylaşımda “Grevimiz yüzde 100 katılımla devam ediyor” ifadesi kullanıldı.
Sendikanın paylaşımı şöyle:
“Grevimiz yüzde 100 katılımla devam ediyor. İlk günkünden daha kararlı ve inançlıyız. Biliyoruz; biz kazanırsak tüm işçi sınıfı kazanır! Metal işçileri, Anayasal hakları olan grev hakkının fütursuzca ve hukuksuzca ellerinden alınmak istenmesine karşı direniyor! Anayasa’ya, Anayasa Mahkemesi kararlarına aykırı, hukuksuz ve gayrimeşru grev yasaklarına boyun eğmiyoruz. Haklarımız, emeğimiz, ekmeğimiz için omuz omuza direnmeye devam ediyoruz. Asla teslim olmayacağız! Kimsenin şüphesi olmasın: Metal işçisi kazanacak”
BMİS Genel Başkanı Özkan Atar, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, grevlerin işverenlerin çağrılarına rağmen devam ettiğini ifade etti. Atar, Hitachi’deki grevin 13. gününde, Schneider ve GE Grid Solutions fabrikalarındaki grevin ise 4. gününde yüzde 100 katılımla sürdüğünü belirtti. Ayrıca, önceden alınan karar gereği Arıtaş Kriyojenik İşletmesi’ndeki üyelerin 19 Aralık’ta, Green Transfo fabrikasındaki üyelerin ise 25 Aralık’ta greve başlayacağını duyurdu.
Atar, açıklamasını şu şekilde tamamladı: “Bir kez daha altını çizerek söylüyoruz; çelik iradeli metal işçilerini teslim alamazsınız, onların mücadeleci sınıf sendikası Birleşik Metal-İş’in kalelerinden bir tek çivi sökemezsiniz. İnançla yolunda yürüyen tüm üyelerimizi yürekten kutluyorum. Metal İşçisi kazanacak, İşçi sınıfımız kazanacak!”
Sol partilerden metal işçilerine destek: Grev hakkı yasaklanamaz
Sol ve sosyalist 7 siyasi parti 4 fabrikadaki grevin, “milli güvenliği bozucu nitelikte” olduğu iddiasıyla 60 gün süreyle yasaklanmasına tepki gösterdi. Ortak açıklamada “Yasaklama kararı gayrimeşrudur” denildi.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Emek Partisi (EMEP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Halkevleri, Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Türkiye Özgürlük Partisi (TÖP), Hitachi Energy, Schneider Elektrik, GE Grid Solutions ve Arıtaş Kriyojenik işçilerinin (Metal işçileri) başlattığı grevin, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle iki ay süreyle ertelenmesi ve fiilen yasaklanmasına dair ortak açıklama yayımladı.
İktidarın emekçilere ve halka dönük düşman politikalarını sürdürdüğü kaydedilen açıklamada, “Görünür gerekçe her zamanki gibi yine ‘milli güvenlik’, halkın oylarıyla seçilmiş belediye başkanlarını görevden alarak yerlerine kayyım atayarak halk iradesini hiçe sayan tek adam rejimi, şimdi de işçilerin özgür iradeleriyle kararlaştırdıkları grevi yasaklayarak, Türkiye işçi sınıfının iradesini çiğnemeye cüret etmiştir” denildi.
“Bu cüreti sırtını dayadığı emperyalistler ve MESS patronlarından alıyor”
Anayasal bir hak olan grev hakkının yasaklanmasının kabul edilemez olduğu vurgulanan açıklamada, “Tek adam iktidarı bu cüreti sırtını dayadığı emperyalistler ve MESS patronlarından almaktadır. Sermayeye hizmette sınır tanımayan Erdoğan belli ki tarihte en fazla grev yasaklayan iktidar olma ünvanını kimseye bırakmak istememektedir. Açlık sınırını 22 bin yoksulluk sınırının 72 bin lira olduğu bir ortamda açlık sınırının bir tık üstünde bir ücretle geçinmeye çalışan; OVP ve ‘Şimşek programı’ ile boğazı her gün biraz daha sıkılan metal işçilerinin ekmeğini büyütmek, yaşam koşullarını bir nebze olsun iyileştirmek için Anayasa ve yasalardan doğan grev hakkını kullanmasını milli güvenliğe tehditmiş gibi göstermek için su katılmamış işçi düşmanı, sermayenin kulu kölesi olmak gerekir” ifadelerini kullandı.
“Yasaklama kararı gayrimeşrudur”
Açıklamanın devamında da şu ifadelere yer verildi: “Grev hakkına yönelik bu saldırganlığı kabul etmiyoruz, yasaklama kararı gayrimeşrudur, reddediyoruz. Bu kararın aynı zamanda emek ve demokrasi güçlerine yönelik bir gözdağı olduğunun farkındayız. Cumhur İttifakı siyasi ömrünü uzatmak amacıyla ne kadar saldırganlaşırsa saldırganlaşsın karşısında işçi sınıfının ve halk güçlerinin çelikten iradesini bulacak, kendisini bekleyen akıbetten kurtulamayacaktır. Haklı davalarında sonuna kadar Birleşik Metal-İş Sendikası ve metal işçilerinin yanında olacağımızı ilan ederken, işçi sınıfı ve emekçi halklarla bu mücadeleyi birlikte büyütmeye çağırıyoruz.”