BİSAM, metal işçilerine yönelik Nisan ayı salgın raporunu yayımladı.
Birleşik Metal-İş Araştırma Merkezi, (BİSAM) metal sektörü için hazırladığı koronavirüs (Kovid-19) Nisan raporunu yayımladı. Raporda Mart ayının verileriyle Nisan ayının verileri karşılaştırıldı. Nisan ayı raporunda işçilerin yüzde 87’sinin alınan tedbirlere rağmen kendisini işyerinde risk altında hissettiği belirtildi. Rapora göre metal işçilerinin yüzde 2.8’i virüs nedeniyle karantina altında, her 5 işçiden birinin yakınlarında da pozitif vakaya rastlandı.
Raporda, Mart ayında salgının sebebinin “Çinlilerin beslenme alışkanlıkları” olduğunu söyleyen işçilerin yerini, Nisan ayında salgının sebebinin “Kapitalizmin para kazanma hırsı ve sağlık sisteminin özelleştirilmesi” olarak gördü. İşçilerin tezgâhlarda dip dibe çalıştığı belirtilen raporda, bu durumun virüsün yayılması açısından riskli olduğunun altı çizildi.
“İşyerinde kendilerini risk altında görüyorlar”
İşçilerin yüzde 60’ı işyerinden kaynaklı olarak (işe gidiş-geliş dahil) virüse karşı risk altında olduğunu söylerken, yüzde 27’si ise kısmen risk altında olduğunu düşünüyor. İşyerlerinde kendini risk altında hissetmeyenlerin oranı ise yüzde 12.7. Bu oran Mart’ta yüzde 6’ydı. Çalıştıkları işyerlerinde virüse karşı yeterli tedbir alındığını düşünenlerin oranı yüzde 11’den yüzde 29’a yükseldi. Kısmen yeterli tedbir alındığını düşünenlerin oranı ise yüzde 40’tan yüzde 49’a çıktı. Yeterli tedbirlerin alınmadığını söyleyenlerin oranı ise yüzde 29 oldu. Araştırmada, işçilerin işyeri temelinde alınan tedbirlerle çözüleceğine inanmadığı belirtildi.
İşçiler, Nisan ayında yüzde 88 gibi bir oranla sokağa çıkma yasağının ilan edilmesini isterken, bu oran Mart ayında yüzde 68 seviyelerindeydi. Araştırmada işçilerin ücretli izin taleplerini savunduklarını ve yüzde 92’sinin ücretli izin talep ettiği belirtildi. Raporda işçilerin yüzde 96’sının borç nedeniyle su ve doğalgaz kesintisi yapılamaması gerektiğini savunurken, yüzde 96’sı da her eve belli miktarda su ve doğalgazın bedelsiz sağlanmasını talep etti. Raporda dikkat çeken bir diğer veri ise işçilerin yüzde 86’sının özel sağlık kuruluşlarının kamulaştırılmasını istemesi oldu.
“Virüsün ciddiye alınması gerekir”
Araştırmaya katılan metal işçilerinin Nisan ayında neredeyse tamamının virüsün ciddiye alınması gerektiğini dile getirirken, bu oran Mart ayında yüzde 75’ti. Virüs riskinin artacağını düşünen işçilerin oranı geçtiğimiz ay yüzde 78 iken bu ay oran yüzde 64 seviyesine düştü. Virüsün azalacağını düşünenlerin oranı ise Nisan ayında yüzde 18,7 düzeyindeyken, geçtiğimiz ay yüzde 8,4 düzeyindeydi. Rakamlara göre riskin artacağı algısı azalırken hala 3 işçiden biri riskin artacağı görüşünü savundu.
Hükümet başarılı bulunmuyor
Araştırmada işçilere hükümetin aldığı tedbirleri ne kadar başarılı buldukları sorulduğunda ise başarılı bulunanların sayısının sert bir düşüş yaşadığı görüldü. Mart ayında işçilerin yüzde 19’u hükümetin aldığı tedbirleri çok başarılı bulurken, bu oran Nisan’da yüzde 8’e geriledi.
Araştırma kapsamında işçilere hükümetin işverenlere ücretsiz izin hakkı tanıyan ve günlük 39,4 TL’lik ödeme öngören düzenlemenin iş lehine olup olmadığı sorulduğunda yüzde 67 söz konusu düzenlemenin kesinlikle işçi lehine olmadığı fikrini beyan etti.