Beykoz Kirazlı ormanlarında 2 milyon 350 bin metrekare alanı imara açan projenin inşaatına başlanması üzerine Beykoz meydanında acil eylem gerçekleştirildi. Beykoz Çevre Dayanışması ve Beykoz Kent Dayanışması’nın çağrısıyla gerçekleştirilen basın açıklamasında, Beykoz ormanlarını yaşatmak için dayanışma ve ortak mücadele çağrısı yapıldı
İstanbul Beykoz’daki 2.350 dönüm (2.350.000 metrekare) Kuzey ve Güney Kirazlı Ormanlarını imara açan proje ilk olarak 2018 yılında gündeme gelmiş, kamuoyunun ve Beykozluların tepkisini çekmişti. Yaşam savunucularının mücadelesi sonucu açılan davada verilmiş olan yürütmeyi durdurma kararı, geçen sene pandemi sürecinde iptal edildi.
Proje alanının merkezinde yer alan ve daha önceden imara açılmamış 111 dönüm orman arazisi de bu yılın başında imara açılarak AVM, ticaret merkezi, cami, otopark vb. alanlar planlandı. Bu gelişme ile konu kamuoyunda yeniden gündem olmuş, ormanın betonlaştırılmasına karşı mücadele eden yaşam savunucuları binlerce itiraz dilekçesini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na iletmiş, ormanda yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirilmişti.
Tepkilere rağmen geçtiğimiz günlerde 2.350 dönümü kapsayan projenin temelleri atıldı ve ormanda inşaata başlandı. Bunun üzerine Beykoz Çevre Dayanışması ve Beykoz Kent Dayanışması’nın çağrısıyla Beykoz Merkez Meydanda bir araya gelen yaşam savunucuları burada bir basın açıklaması yaptı.
“Ormanlar, nehirler, sermaye değiller”, “Ormanıma, doğama, hayatıma dokunma”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganları atılan eylemde, Yavuz Kaya bir şiir okudu.
Ayşenur Sunar’ın okuduğu basın açıklamasında, proje alanındaki doğal yaşamın yok edileceği ve halkın itirazlarının hiçe sayıldığı belirtilerek “Beykoz ormanlarını yaşatmak için tüm Beykozluları, İstanbulluları ve yaşamdan yana herkesi dayanışma ve ortak mücadeleye çağırıyoruz” denildi.
Ne olmuştu?
İstanbul Beykoz Dereseki-Gümüşsuyu mevkisindeki 2.350 dönüm Kuzey ve Güney Kirazlı ormanları, 2018 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca imara açılmıştı. Bu alana yapılması planlanan 553 villa projesine karşı bölge halkından toplanan imzalarla itirazlar yapılmış, devamında TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Şubesi dava açmış ve 2019 yılı sonunda mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı çıkmıştı.
Yürütmeyi durdurma kararına karşı taraftan yapılan itirazlar başta reddedilse de 2020 yılında yürütmeyi durdurma kararı kaldırıldı. Proje, 553 villa yerine 4 dairelik bloklar olarak değiştirilerek yeniden uygulamaya konuldu.
‘Özel orman’ olarak tanımlanan alanın 1.800 dönümü Mehmet Berke Merter’e, yaklaşık 550 dönümü ise İBB şirketlerinden KİPTAŞ’a ait.
Kirazlı ormanları; sahil çamı, meşe, gürgen, kestane ve yalancı akasya dahil 21 farklı ağaç türüne ve sayısız canlıya ev sahipliği yapıyor.
Beykoz Çevre Dayanışması ve Beykoz Kent Dayanışması gönüllüleri, ormanların özel mülk kabul edilemeyeceğini söylüyor ve kamulaştırılarak imara kapatılmasını istiyorlar.