İstanbul’dan Belediye çalışanı İşçi Gazetesi okuru
Merhaba;
Geçtiğimiz aylarda bir çok belediyede toplu sözleşme süreci yaşandı. Çoğunluğu İstanbul’un ilçe belediyelerinin oluşturduğu bu sözleşme süreci, işçiler açısından tam bir hüsranla tamamlandı. Sendika ve belediye yönetimi eliyle, işçiler bu TİS sürecine dahil edilmemiştir. Kartal Belediyesi temizlik işçileri fiili greve çıkma iradesi göstererek Genel-iş Sendikası ve CHP’ nin oluşturduğu cendereden bir nebze olsun çıkmayı başarmıştır. Harici tüm belediye işçileri itiraz geliştirse de sürece teslim olmuştur. Sendika bürokratları ve belediye yönetimleri kendi kafalarına göre ücretler belirleyip, işçileri sefaletle yaşamaya mahkum etmiştir. Belediyeler tarafından bu sürecin en çok öne çıkan söylemi “belediyede para yok” ve “olan parayı birlikte bölüşüyoruz” olmuştur. İşçiler bu masalla uyutulmuştur. Ama biraz detaylı baktığımız da durum hiç de para yok gibi değildir.
Esenyurt Belediyesi 2025 bütçesi 10 Milyar 454 milyon TL’dir.
Şişli belediyesi 2025 bütçesi 10 milyar 300 milyon TL’dir.
Bahçelievler Belediyesi 2025 bütçesi 9 milyar 246 milyon TL’dir.
Üsküdar: 8 milyar 900 milyon TL’dir.
Küçükçekmece:8 milyar 500 milyon TL.
Kadıköy: 7 milyar 750 milyon TL.
Sarıyer: 6 milyar 286 milyon TL.
Maltepe: 6 milyar 200 milyon TL.
Liste böyle uzayıp gitmektedir. Merak eden arkadaşlar diğer belediyeleri ve detayları internetten bulabilecektir.
Bu rakamlar; baktığımızda bir işçinin hayalini bile kuramayacağı büyüklükte rakamlar. Ve aslında “paramız yok” söyleminin altının boş olduğunu göstermekte.
“Olan parayı birlikte bölüşeceğiz” kısmına dair de bir kaç örnek vermek gerekirse.
Şişli belediyesi bütçesi 10 milyar 300 milyondur. Bu bütçede 2025 personel gideri 700 milyon 325 bin TL’dir. Yani tüm bütçenin 15’ de biri işçiye gitmiştir. Aynı Şişli’de mal ve hizmet alımına 3 milyar 998 bin TL ayrılmıştır. Tüm bütçenin 3 de birinden bile fazladır
Kadıköy Belediyesi bütçesi 7 milyar 750 milyondur. Bütçede 2025 personel gideri 900 milyon 645 bin TL’dir Tüm bütçenin neredeyse 7 de biri işçiye gitmiştir. Kadıköy’ün mal ve hizmet gideri 4 milyar 312 milyon TL’dir. Tüm bütçenin yarısından fazla.
Sarıyer Belediyesi bütçesi 6 milyar 286 milyondur. 2025 personel gideri 587 milyondur. Tüm bütçenin 10’da biri bile değil. Mal ve hizmet gideri 4 milyar 31 2 milyondur. Tüm bütçenin 3 de ikisi buraya ayrılmış.
Maltepe belediyesi bütçesi 6 milyar 200 milyondur. Personel gideri 767 milyon 619 bin TL. Tüm bütçenin 8 de birine tekabül ederken. Mal ve hizmet gideri 3 milyar 998 Milyon TL’dir. Bütçenin yarısından fazlası.
Bu örnekleri çoğaltmak mümkün. Ama daha çok rakama boğmak istemiyorum. Sadece bir fikir vermesi açısından bu kadarını yazdım. Mal ve hizmet alımına gelince elini korkak alıştırmayan yönetimler, sıra işçiye gelince kırıntıları reva görmüştür.
Oysa her gün hayatı biz var ediyoruz. Biziz çöpü toplayan, sokağı süpüren, parkları temizleyen. Fark etmeksizin sokaklarda çalışanlarız.
Bu durumu tersine çevirmek elbette yine bizim elimizde. Bir araya gelmeli, sorunlarımızı, taleplerimizi ortaklaştırmalıyız. Sendikaların gerçek işçi sendikası olması için mücadele etmeliyiz. Ve örgütlenmeliyiz.