Kaldıraç okurları 1997 yılında Ankara TEM’de işkencede katledilen yoldaşları Bekir Kilerci ve polisin ajanlık teklifini kabul etmediği için Ege Üniversitesi tuvaletinde asılarak katledilen Ali Serkan Eroğlu için anma etkinlikleri düzenliyor.
Ülke genelinde yaptıkları afiş, yazılama ve dağıttıkları bildirilerle ölümsüzleşen yoldaşlarını anan devrimci sosyalistler İstanbul, Ankara, İzmir ve Antakya’da ise yaptığı etkinliklerde yoldaşlarını anıp, onları yaşatacağını vurguladı.
Anmalarda Bekir Kilerci ile aynı gün öldürülen Erdal Eren de unutulmadı.
Bekir Kilerci ve Serkan Eroğlu kavgamızda yaşıyor!
İstanbul’da yapılan meşaleli yürüyüşte “Yoldaşımız, ortağımız Komutan Bekir Kilerci (Burhanettin Akdoğdu), 13 Aralık 1997 yılında Ankara Terörle Şubesi’nde işkencede katledildiğinde, yoldaşlarına ve sınıfına, şiirleri, öyküleri ve kavgasıyla böyle bir yaşam bıraktı.”
“Yoldaşımız, ortağımız Ali Serkan Eroğlu, 24 Aralık 1997’de, polisin muhbirlik teklifini kabul etmediği için okulunun tuvaletinde asılarak katledildiğinde, gençti, onurluydu. İnsanların yaşamına bilgiyle, sevgiyle, umutla sızan biriydi. İnsan olmanın çığlığı oldu.” ifadeleri kullanıldı.
Kaldıraç Dergisi İstanbul bürosunda yapılan anmaya ise tüm devrimciler nezdinde yapılan saygı duruşuyla başlandı.
Daha sonra Bekir Kilerci’yi anlatan belgesel gösterimi izlendi. Propaganda video-eylem grubunun Bekir Kilerci’nin “Kibrit Meselesi” öyküsünden hazırladığı video seyredildi. Video salonda okunan şiirlerle tamamlandı.
Kaldıraç temsilcisinin “bu sisteme, baskıya, aşağılanmaya karşı insan olarak kalabilmenin tek yolunun direnmekten, devrimci olarak yaşamaktan geçtiğini” vurgulayan konuşmasından sonra Bekir Kilerci’nin öykülerinden ‘Mustafa’yı Isıtmak İçin’den düzenlenmiş tiyatro oyunu oynandı.
“BU GEMİ ZAFERE ULAŞACAK!”
Ankara’da yapılan anma Bekir Kilerci’nin Savaşçının Türküsü kitabındaki “Resim” adlı öykünün tiyatro oyunuyla başladı. Oyunun ardından Nazım Hikmet’in “Kan Ter İçinde”şiiri okundu.
“Devrettikleri isyan bayrağı aydınlık yarınlara bir adım daha yaklaştırıyor” denilerek Bekir Kilerci ve Ali Serkan Eroğlu nezdinde tüm devrim şehitleri için saygı duruşu ile devam eden anmada Kaldıraç Dergisi adına Yusuf Bahtiyar Özkan tarafından konuşma yapıldı. Özkan, 101. Yılını yaşadığımız Ekim Devrimini yaratanlara selam gönderilerek başladığı konuşmasında bugün yaşadığımız koşullarda örgütün ve örgütlü mücadelenin gereklerine vurgu yaptı. “ Özkan; “Örgütlü olmak demek cesur olmak demektir. Gerçeği anlayabilmek, kabullenmek ve onunla yüzleşebilmektir cesaret. Bu yüzleşmeyi yapmadan, alışkanlıklarımızdan kurtulmadan mücadelemizi sürekli bir atılganlıkla yürütmek mümkün değildir. Biz bir an için hevesi kabarıp, bu insanlık tarihi kadar eski özgürlük ve komünizm mücadelesini sonuna kadar sürdüremeyiz. Biz daha derinden gelen, daha oturmuş bir enerji ile sürekli mücadeleyi sürdürür ve yükseltebiliriz. Elbette “gerçeği” değiştirmek için buradayız. Dünyayı değiştirmek, gerçeği değiştirmek irade işidir. İrade aynı zamanda bu yolun dikenli ve uzun olmasına da dayanıklılık demektir. Yoldaşlardan aldığımız ve her gün yeniden öğrenmeye çalıştığımız bu iradeyi, morali, iddiayı içinden geçtiğimiz şu günlerde ve önümüzdeki dönemlerde gelişecek hareketlilikleri öngörerek yeni 15-16 Haziranlar, Geziler için daha da çelikleştirmeliyiz. Çelikleştirmeliyiz ki bu irademizi, örgütlülüğümüzü, örgütümüzü yeni Ekimleri ve Kübaları yaratabilelim” dedi. Konuşma anmaya katılanların “yaşasın devrim ve sosyalizm” sloganlarıyla sonlandırıldı.
Antakya Aka-Der şube ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen anmada ise Bekir Kilerci, Ali Serkan Eroğlu ve Erdal Eren şahsında devrim şehitleri anma etkinliği gerçekleştirildi. Kaldıraç temsilcisinin konuştuğu anmanın ardından ardından etkinlik sinevizyon gösterimi ve şiirler okunmasıyla devam etti. Ardından Kaldırım Müzik Topululuğunun müzik dinletisi ile sona erdi.