BEDÖŞ yönetimi toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamayınca iş bırakma eylemleri yapan işçileri yazı göndererek tehdit etti.
Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. (BEDAŞ) ile Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (Tes-İş) arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. İşçiler 30 Nisan’da iş bırakma eylemlerine başladı. BEDAŞ, işçilerin iş başı yapmadığı işletmelere noter göndererek işçilerin eylemlerini kayıt altına aldı.
‘Hukuki süreç işletilecek’
İşçilere yazı gönderen BEDAŞ, enerji iş kolunun grev yasağı kapsamında olduğu vurguladığı yazısında, “İş yerinde çalışma barışı ve düzenini ağır bir şekilde etkileyen bu eylemlere katıldığı belirlenen çalışanların, yasa dışı eyleme katıldığı belirlenen günlere ilişkin yevmiyelerinin ödenmeyeceği, bu eylemler nedeniyle oluşan şirket zararının çalışanlardan ve çalışanları bu eyleme yönlendiren ilgili sendikadan tahsili için gerekli yollara başvurulacağı, ayrıca bu tür eylemlere katılarak iş yavaşlatma eylemi yaptığı tespit edilen çalışan hakkında gerekli hukuki süreçlerin işletileceği hususu önemle duyurulur” ifadelerini kullandı.
Ne olmuştu?
2013 yılında özelleştirmesi tamamlanan BEDAŞ, Limak-Cengiz-Kolin Konsorsiyumu’na satılmıştı. Tes-İş sendikası ile yürütülen toplu iş sözleşmesinde anlaşma sağlanamaması üzerine Yüksek Hakem Kurulu tarafından işçilere birinci yılın ilk 6 ayı yüzde 6, ikinci 6 ayı yüzde 5, ikinci yıl ise yüzde 5+4 zam verilmesine karar verilmişti. BEDAŞ işçileri resmi enflasyonun altında kalan düşük zam oranına tepki göstererek iş bırakma eylemlerine başlamıştı.