Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri Tanıtım Toplantısı’nda konuştu, yeni ekonomi paketini açıkladı.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ‘Türkiye ekonomi modeli yeni adımlar ve enflasyon tedbirleri tanıtım toplantısı’nda, enflasyona alınacak yeni ‘tedbirleri’ açıkladı. Toplantıya video konferans yöntemiyle bağlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, temel gıdada KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e düşürüldüğünü açıkladı. Erdoğan, şirketlerden indirimi fiyatlara yansıtmalarını beklediğini söyledi.
Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, fiyat artışlarına karşı ‘tedbirler’, ‘yastık altı altınların’ finansal sisteme entegrasyonu ve kredi garanti fonu desteğini içeren kredi paketi açıkladı. Nebati, bunun yanı sıra ‘Enflasyonla mücadele timi’ kurulacağını açıkladı.
Halktan altınını istedi
2022 mart ayından, 1 Mart’tan itibaren 81 ilde en az bir adet olmak üzere 2022 yılında da 1500’ün üzerinde kuyumcunun dahil olacağı çalışma başlattıklarını açıklayan Nebati, “Fiziki olarak biriktirdikleri altın tasarruflarını kolay ve güvenli şekilde kuyumcular ve bankalar aracılığıyla finansal sisteme teslim edecekler. Talep etmeleri halinde fiziki olarak geri alabilecekler. Yıl sonuna kadar en az 10 bin kuyumcu sisteme alınacak. Altın bizim bir gerçekliğimiz. Bu madenin artık ülke ekonomisini güçlendirecek, finansal sistemi rahatlatacak, TL’yi özendirecek bir araç haline dönüştürülmesinin tam zamanı. Tüm vatandaşlarımızın bu konuda gerekli adımı atmasını bekliyoruz” dedi.
Kredi paketi açıkladı
Bakan Nebati, sermayeye yönelik ‘yatırım destek paketi’ açıkladı. 25 milyar liralık bir kredi paketi olacağını belirten Nebati, “Yatırım kredileri için azami 24 ay ödemesiz dönem, azami 96 ay vade, KOBİ ve KOBİ dışı alanlara dağıtıyoruz. Her bir KOBİ için maksimum kredi limiti 25 milyon lira, büyük firmalar için 100 milyon lira” ifadelerini kullandı.
Elektrik zamlarına tepki gösterenlere seslenen Bakan Nebati, Türkiye’de elektriğin ve doğal gazın fiyatlarının “reel fiyatların altında” olduğunu savundu. Nebati, “Elektrik fiyatlarındaki yükselişten serzenişte bulunanlar şunu çok iyi bilsinler. Türkiye’de elektrik ve doğal gaz fiyatları reel fiyatların altındadır. Şu anda satın aldığımız doğal gazın neredeyse 5’te 4’ünü kamu maliyesi yani bu millet yüklenmiş durumdadır” dedi.
Nebati, konuşmasının devamında, şu ifadeleri kullandı:
“Bir mobil uygulama başlatıyoruz. Bu mobil uygulama ile vatandaş enflasyon düşüşüne katkı veren üretici ve satış noktalarında ürün fiyat takibine bakacak. Yeni markalar ürüne ve kategorileri öne çıkaran duyuru alanı bulacak. Toplam alışveriş tutarını hesaplayacak hesap makinesi özelliği ile ‘en ucuz ve en yakın nerede’ haritası ön plana çıkacak uygulama 1 Mart’ta uygulanmaya başlayacak.”
Gıdada KDV düşürüldü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, temel gıdada KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e düşürüldüğünü açıkladı. KDV indirimi et, süt, peynir, bakliyat, çay, yağ vb. ürünlerde gerçekleşecek. Şirketlerin söz konusu indirimi fiyatlara ne kadar yansıtacağı ise belirsiz.
Gıdada KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmesinin olumlu olduğunu kaydeden Prof. Dr. Alaattin Aktaş, “Ama unutmayalım bu indirim fiyatları yalnızca bir ay aşağı çeker; örneğin 108’den 101’e inen fiyat 101’in üstünde artmayı sürdürür” ifadelerini kullandı.