Bahçeli: MHP, yeni anayasa konusunda sık sık dile getirdiği çalışmalarını bitirmiş ve metin yazımı sonuçlanmıştır.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, basın toplantısı düzenledi.
Bahçeli’nin konuşmasından satır başları şöyle:
“MHP, yeni anayasa konusunda sık sık dile getirdiği çalışmalarını bitirmiş ve metin yazımı sonuçlanmıştır” dedi.”
“Cumhuriyetin 100. yılında ‘100 Maddelik Yeni Anayasa’ adıyla, 100 maddelik anayasa önerimizin hazırlık aşaması tamamlanmıştır.”
“Partimiz, 100 maddelik yeni anayasa önerisini milletimize, siyasi muhataplarımıza bugün itibarıyla duyurmaktadır.”
“Darbeci bir özelliğe sahip, parlamenter sistemin mantığına göre yapılmış mevcut anayasa ile 15 Temmuz hain darbe teşebbüsü sonrası yönetim hayatımıza giren CHS yani Türk tipi başkanlık modeli arasında onarımı ve telafisi imkansız çelişki söz konusudur. Bu çelişkinin yeni bir anayasa marifeti ile süratle aşılması acil ve elzemdir. Bahsettiğim uyumsuzluğu ortadan kaldırmak, başkanlık sistemini kurumsallaştırmak, 100 maddelik anayasa yapmak Türk milletine vefa borcumuz ve demokratik görevimizdir.”
“Siyasi partilere düşen ‘Yeni Anayasa istiyoruz’ söylemini bir kenara bırakıp, somut bir şekilde oraya koymaktadır. MHP, nasıl bir Anayasa istediğini 100 madde ile tek tek belirlemiştir. Samimiyiz, taşıdığımız misyon ve yeni anayasa önerimiz elhak hazırız.“
“100 maddelik anayasamızın temel özellikleri özetle şöyledir:
Anayasa önerimiz başlangıç, genel esaslar, temel hak ve ödevler, Cumhuriyet’in temel organları ve son hükümler şeklinde. 4 kısım ve 100 maddeden oluşmaktadır. Kaliteli temel kanun anlayışı ile çatısı örülmüştür.
Başlangıçta Allah’ın lütfu, kardeşlik ruhu ve vatan sevgisiyle varlık bulmuş Türk milleti düsturuyla giriş yapılmıştır.
Devletin genel esasları, ilk 5 maddede düzenlenen devletin şekli ve nitelikleri aynen korunarak birinci maddede ele alınmış, maddenin son fıkrasında ‘bu madde değiştirilemez, değiştirlmesi teklif edilemez’ denmiştir.
İkinci kısmında temel hak ve ödevler düzenlenmiş, birinci bölümde tüm haklara dair ortak rejimi belirleyen genel hükümler yer almış, haklar ve hürriyetler başlığı ile temel hak ve hürriyetler sınıflandırılmadan en geniş şekilde güvenceye kavuşturulmuştur.
Anaysanın 3. kısmında 3 bölüm halinde Cumhuriyet’in temel organları, yasama, yürütme, yargı başlıkları ile düzenlenmiş, yasama organı için milli birliği sağlama, yürütme için kurumsallaşmış başkanlık sistemi, yargı için bağımsız ve tarafsız yapılanma anlayışı ön plana çıkarılmıştır.
Milli birliği sağlama misyonu güçlendirilmiştir. TBMM’de tarafsız konumuyla milli uzlaşmanın sağlanmasında ve siyasi krizlerin çözümünde arabuluculuk işlemi yüklenmiştir.