Ayman Yaylasında taş ocağı açılması için 1500 ağacın kesilmesi kararından sonra köylüler protesto eylemi yaparak durdurdu. Köylülerin avukatı yürütmenin durdurulması için mahkemeye başvurdu.
Bolu’ya bağlı Ayman Yaylasında, taş ocağı açılması için ağaç kesimine başlandı. Sabah saatlerinde yaylada bulunan ormanlık alana giden iş makineleri, ormanlık alanda bulunan çam ağaçlarını kesmeye başladı.
Yaklaşık 1500 ağacın kesileceği alanda, kesilecek olan ağaçlar işaretlenip numaralandı. Ağaçların kesildiğini öğrenen köylüler ormanlık alana giderek iş makinelerinin önünde durdular.
24 Ağustos 2021 tarihinde Bolu ilinde bulunan Ayman Yaylası’nda yapılmak istenen taş ocağına iş makineleri girmiş, köylüler iş makinelerini durdurmuştu. Aynı gün bölgeye jandarma ekipleri giderek köylüleri alandan uzaklaştırmış, bu esnada Jandarma Alay Komutan Yardımcısı köylüleri “Evlerini yıktırmakla” tehdit etmişti.
Bianet’in haberine göre; yüzlerce ağacın kesildiği bölgede, “Orman katliamına hayır” sloganını atan köylüler, “Taş Ocağına Hayır” yazılı pankartla ağaç kesimini engelledi.
“Burada büyüdük, burada öleceğiz” diyen köylüler alanda beklemeye devam ediyor.
Mahkemeye başvurdular
Bu arada köylüler, yapılan çalışmanın durdurulması için avukatları aracılığıyla mahkemeye başvurdu. İdari Mahkemeye Orman Genel Müdürlüğü, Bolu Valiliği, Çevre ve Şehircihik Bakanlığı ile Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü aleyhinde başvuru yapan avukat, idari izinlerin durdurulması ve “ÇED Gerekli Değildir” kararının geri çekilmesini istedi.
Ne olmuştu?
Bolu ilinde bulunan Ayman Yaylası’nda yapılmak istenen taş ocağına için dün (24 Ağustos 2021) erken saatlerde iş makineleri yaylaya girdi. Köylüler ise iş makinelerinin önüne geçerek çalışmayı durdurdu.
Seben ilçesinde yapılması planlanan HES barajının inşaatında kullanılacak olan taşları çıkarmak için, iş makineleri ile sabah saatlerinde Ayman Yaylası’na çıkan ekiplere köylüler itiraz etti. Köylüler hayvanlarını otlattıkları Karaköse mevkiinde bulunan merada taş ocağı yapılmasını istemiyor.
70 dönümlük alanda taş ocağı yapılacağının kendilerine söylendiğini kaydeden köylüler, “Buna müsaade etmeyiz. Burası bizim hayvanlarımızı otlattığımız yer. Burada dinamit patlatacaklar, her yer toz bulutu olacak, belki de canlarımız kırılacak. Taş ocağı yapıyorlar, üzerinden yüksek gerilim hattı geçiyor” diyerek taş ocağına karşı çıkıyor.
bianete bilgi veren köylüler, “Daha önce de yaylanın ilerisinde bir dağı taş ocağı olarak oydular. O zaman dinamit patlattıklarında, evlerimiz, hayvanlarımız zarar gördü, görüyor. Gidip orayı kullansınlar” diye konuştu.
Yetkililerin kendilerine üç yıl içinde söz konusu alanı ağaçlandıracaklarını söylediğini belirten köylüler, “Bu üç yıl içinde hayvanlarının ne olacağını bilemediklerini” kaydetti.
“Ormanlarımızdan, yaylamızdan ellerinizi çekin. Köy halkı olarak yetkililerden bir açıklama bekliyoruz. Buna müsaade etmeyeceğiz” diyen köylüler, yetkililerin yaylaya içme suyu getirmek şartıyla kendilerine engel olmamalarını istediğini belirtti.
Köy muhtarı ve Köy Cemiyeti Heyeti’nin taş ocağının yapımının durması için Valiliğe dilekçe sundukları öğrenildi. Köy halkı ayrıca Orman Bakanlığı ve Enerji Bakanlığına da dilekçe ile başvuracaklarını ifade etti.
Yaylaya giden Jandarma Alay Komutan Yardımcısı’nın köylülerle görüştüğü öğrenildi.
Komutan Yardımcısı’nın köylülere “Eğer engel olursanız 2017’den sonra yapılan evleri yıktırırım. Siz yaylacı değil, piknikçisiniz” dediği ve bunun üzerine köylülerin büyük bir kısmının kazı alanından ayrıldığı bildirildi. Az sayıdaki köylü direnişlerine devam edeceğini söylüyor.
25 Ağustos günü ise kazı ekibi, jandarma gözetiminde merada ve ormanlık alanda çalışmalarına başladı.