9.9 C
İstanbul
28 Kasım Perşembe, 2024
spot_img

Avukatlık ruhsatı reddedilen stajyere, ihbarcılık teklif edildi

Hukuk Fakültesini neredeyse hapishanede ve gözaltında bitiren EHB stajyeri Mehmet Polat’ın avukatlık ruhsat başvurusu, TBB tarafından önce onaylanmasına rağmen, Adalet Bakanlığı’nın kararıyla reddedildi. Gerekçe olarak Polat’ın devam eden davalarında ceza alma ihtimali gerekçe gösterildi. Adı baro levhasından silinen ve baro kartı iptal edilen Polat’a ihbarcılık da dayatıldı. Polat, “TBB bu kararla masumiyet karinesini hiçe saymıştır” dedi.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, her fırsatta Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğunu, ifade özgürlüklerini önemsediğini dile getirse de yaşananlar aksini kanıtlar nitelikte. Feyzioğlu, gerçekleri söylediği için “terörist” iddiasıyla gözaltına alınan, tutuklanan avukatlara yönelik “suçlamaları” desteklerken, Türkiye Barolar Birliği’de henüz 23 yaşında olan stajyer Mehmet Polat’ın, avukatlık ruhsatı başvurusunu reddetti. Reddetme gerekçesi ise Polat’ın devam eden davalarından bir gün ceza alabilme ihtimalinin olması.

Polat’ın adı baro levhasından silindi, baro kartı iptal ettirildi. Bununla da yetinmeyen Türkiye Barolar Birliği, Polat’a davası devam eden ve ruhsat başvurusu alan avukat varsa eğer ihbar etmesi yönünde de “akıl” verildi.

ETHA’ya konuşan Ezilenlerin Hukuk Bürosu (EHB) stajyerler avukatlarından Mehmet Polat, 2012 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin kazandı. 1. sınıf öğrencisiyken Gezi direnişinde yer aldığı için tutuklandı ve Kırıklar F Tipi Hapishanesi’nde 5 ay yattı. Ancak Polat, 1. sınıfı hapishaneden sınavlara girerek bitirdi.

‘GÖZALTINDA KELEPÇELİ OKULDAKİ SINAVA GİRDİM’

Gezi direnişi davasından beraat eden Polat, tazminat davası açtı ancak dava henüz sonuçlanmadı. “4 yılda üniversiteyi bitirdim” diyen Polat, tek ders sınavından bir gün önce gözaltına alındı. 8 gün gözaltında kalan Polat, gözaltında elleri kelepçeli şekilde okula götürülerek, sınava girdi. Polat, 8 günlük gözaltı sonrasında savcılık ifadesi dahi alınmadan serbest bırakıldı.

Polat, daha sonra İstanbul’a gelerek EHB’de staj yapmaya başladı. Stajı devam ederken yanında çalıştığı avukatlar Özlem Gümüştaş ve Sezin Uçar’ın tutuklandığını söyleyen Polat, “Üniversite hayatım boyunca çok kere gözaltına alındım, hakkımda 9 dava açıldı. 5’inden beraat ettim. 2015 Roboskî anmasına katıldığım için 16 ay hapis cezası aldım. İstinaf Mahkemesi cezayı 1 haftada onayladı ve tekrar kısa bir süreliğine Buca Açık Cezaevi’ne girdim. 16 ay yattım, bu ceza ile ilgili AYM’ye bireysel başvuru yaptım, başvurum hala sonuçlanmadı” dedi.

‘TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ BAŞVURUYU ONAYLAMIŞTI’

Avukatlığa engel teşkil edebilmesi için 2 yıl ve üzeri kesinleşmiş cezaların gerektiğine dikkat çeken Polat, bu yüzden yattığı 16 aylık cezanın sorun yaratmadığının altını çizdi. “7 Kasım’da İstanbul Barosu’na ruhsat başvurusu yaptım. 15 Kasım gibi İstanbul Barosu, 25 Kasım gibi de Türkiye Barolar Birliği başvurumu uygun bularak onayladı” diyen Polat, son olarak Adalet Bakanlığı’na onay için gönderildiğini kaydetti. Adalet Bakanlığı’nın iki ay içinde cevap verme zorunluluğu olduğunu dile getiren Polat, “İkinci ayın son günü olan 23 Ocak’ta cevap verip, başvurumu reddederek TBB’ye iade etti. TBB’de, 3 Şubat’taki yönetim toplantısında inceleme yaptı ve devam eden davalarımı gerekçe göstererek ruhsat talebimi reddetti. Adımı, baro levhasından sildi ve baro kartımı iptal ettirdi” diye kaydetti.

2016 1 Mayıs’ı ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nde düzenlenen Kobane yürüyüşünün de olduğu hakkında 2911 Sayılı Kanuna Muhalefet ve Polise Mukavemet’ten açılan ve devam eden 3 davası olduğunu söyleyen Polat, “Türkiye Barolar Birliği, ret kararını 10’a 1 oyla almış. Urfa Barosu Üyesi Avukat Özgür Çepik, muhalefet şerhi yazdırmış ancak diğer üyeler ret oyu kullanmış” diye konuştu.

23 yaşında olduğunu ve kararı aldığında çok üzüldüğünü belirten Polat, ailesinin yoksul olduğunu ve dört gözle avukat olacağı günü beklediklerini dile getirdi. Polat, “Babam İzmir Adliyesi’nde Zabıt Katibi, annem ev emekçisi. İdari dava açma hakkım var ama hem dava süreci uzun süreceği için hem de mahkemelere çok güvenim olmadığı için birşey çıkacağını düşünmüyorum. Yine de idari dava açacağım” ifadesini kullandı.

‘TBB BU KARARIYLA MASUMİYET KARİNESİNİ HİÇE SAYMIŞTIR’

Polat’a karar henüz tebliğ edilmedi ancak durumu öğrenmek için aradığı kişiden açıkça ihbarcılık teklifi aldı. Mehmet Polat, şöyle devam etti: “Numarasını internette bulduğum yönetim kurulu üyesi Filiz Çakar’dan öğrendim kararı. Benzer durumda arkadaşlarım olduğunu yeni ruhsat aldıklarını söylediğimde isimlerini bildirirsem ruhsatların iptal edileceğini söyledi açıkça. İhbarcı olmayacağımı söyledim. Benim gibi onlarca insan var ruhsat almış veya ruhsat başvurusu yapmış olan. Veya avukat olup da haklarında davalar olan. Durum yaygınlaşırsa ruhsat iptalleri başlayabilir. TBB bu kararıyla masumiyet karinesini hiçe saymıştır. Devam eden davalarımdan ceza alma ihtimalime binaen ruhsat başvurusu vermemiştir. Devam eden dosyalarım çok sanıklı olduğu için kısa sürede bitmiyor. Yani ben 2 yıl sonra bu davalarımdan beraat ettiğimde verdikleri kararın hiçbir hükmü kalmayacağı gibi sadece 2 yıl avukat olmamış olacağım.”

etha / Pınar Gayıp

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN KASIM SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol