Hakkında gözaltı kararı olduğu söylenen Avukat Kemal Aytaç hakkında gözaltı kararı olmadığı ortaya çıktı. İfade veren Aytaç serbest bırakıldı.
TTB’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hedefe konan, “Savaş Bir Halk Sağlığı Sorunudur” başlıklı açıklamasını okuduğu için polis tarafından gözaltı kararı olduğu gerekçesiyle evi basılan Adalet Nöbeti katılımcılarından Avukat Kemal Aytaç, ifade vermek için adliyeye gittiğinde hakkında gözaltı kararı olmadığı ortaya çıktı. Aytaç, ifadesinin ardından serbest bırakıldı.
Çağlayan’daki İstanbul Adliyesinde her hafta perşembe günü tutulan Adalet Nöbeti’nin geçtiğimiz haftaki 44. buluşmasında, Türk Tabipleri Birliğinin (TTB) açıklaması okunarak TTB yöneticilerine yapılan gözaltı protesto edilmişti. TTB’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hedefe konan savaşın halk sağlığı sorunu olduğuna ilişkin açıklamayı, Adalet Nöbeti katılımcılarından Avukat Kemal Aytaç okumuş, nöbetin katılımcıları da tekrar etmişti. Aynı gün gece 01.30 sıralarında Güvenlik Şube Müdürlüğü polisleri Aytaç’ın evine gelerek hakkında gözaltı kararı olduğunu söylemişti. Adalet Nöbeti’ndeki konuşma nedeniyle başlatılan soruşturma kapsamında Aytaç, evde olmadığı için hakkında herhangi bir işlem yapılmamıştı. Yaşanan gelişmelerin ardından dün savcılığa ifade vermek için Çağlayan’a gelen Aytaç’ı karşılamak ve destek olmak için çok sayıda avukat adliyenin girişindeki Themis heykelleri önünde toplandı. İfade işlemi öncesinde Aytaç ve İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hasan Yılmaz ile görüştü. Edinilen bilgiye göre görüşmede, Aytaç hakkında herhangi bir yakalama kararı olmadığı, dosyanın emniyetten gelmesinin ardından soruşturma savcısına ifade vereceği bildirildi.
‘BASKI VE DİKTA DÖNEMİ YAŞIYORUZ’
Okuduğu TTB bildirisinin gayet insani ve evrensel, herkesin kabul edebileceği cümlelerden oluştuğunu ifade eden Aytaç şöyle konuştu: “Polis de ben de her gün adliyede olmamıza rağmen evime baskın yapılması şimdiye kadar yapılan uygulamaların bir örneğiydi. Bugün emniyetten arayarak hakkımda gözaltı ve yakalama kararı olmadığını bildirdiler. Başsavcı vekili ile görüşmek üzere geldiğimizde hakkımda bir soruşturma olduğunu ve ifademin alınacağı ancak gözaltı kararı olmadığı söylendi. Hakikaten bir dikta, baskı dönemi yaşıyoruz. Yani sorgusuz sualsiz herhangi bir şeyi bahane ederek insanlar gözaltına alınıyor, evleri basılıyor. Umarım hukukun, demokrasinin, insan haklarının, vicdanın daha öne çıktığı bir sürece doğru evriliriz. Kargadan korkan darı ekmez. Biz kargadan korkmuyoruz.”
‘SORUŞTURMA SÜRECİ CEZALANDIRMAYA DÖNDÜ’
Aytaç’a destek olmak için adliye önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya çok sayıda avukatın yanı sıra, HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şube Başkanı Gökmen Yeşil, Özgürlükçü Hukukçular Platformu üyesi avukatlar, Özgürlük ve Dayanışma Partisi Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş, Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy, Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel, Halkevci avukatlar, Cumhuriyet Gazetesinden Kadri Gürsel, Turhan Günay, Musa Kart, Önder Çelik, Diyarbakır Baro Başkanı Ahmet Özmen, Van Baro Başkanı Murat Timur, Artvin Baro Başkanı Ali Uğur Çağal, Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun ve İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu da katıldı. Açıklamada konuşan Avukat İlke Çandırbay, “Aytaç’ın evine yapılan baskınla soruşturma süreci cezalandırmaya dönüştürülmek istenmiştir. Maalesef yaşadığımız günlerde hem soruşturma süreci hem yargılama süreci başlı başına cezalandırmaya dönmüş durumda. Haksız gözaltılara ve tutuklamalara karşı adalet talebimizi yinelemek için burada olmaya devam edeceğiz” dedi.
Açıklama sonrasında dosyanın emniyetten gelmesinin ardından soruşturma savcısına ifade veren Aytaç, serbest bırakıldı. (İstanbul/EVRENSEL)