17.9 C
İstanbul
23 Kasım Cumartesi, 2024
spot_img

Avukat Dayanışması: “Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinden CMK Ücretlerine; Kazandık Mı?”

Avukat Dayanışması, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'nde yapılan değişikliklerle ilgili açıklama yayınladı. Yeni ücret tarifesindeki düzenlemelerin mesleki dönüşüm süreci ile birlikte okunması gerektiğini, avukatlık meslek alanının gasp edildiğini ve tekellerin kontrolüne girdiğini vurgulayan Avukat Dayanışması taleplerini sıraladı.

21 Eylül 2023’te Resmi Gazete’de Yeni Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi yayınlandı. Avukat Dayanışması konuya dair bir “Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinden CMK Ücretlerine; Kazandık Mı?” başlıklı bir açıklama yayınlayarak Avukatlık Kanunu’nda yapılması planlanan değişiklikler, reklam, şirketleşme ve şubeleşme yasaklarının kaldırılması; hukuki himaye sigortasının getirilmesi, uzmanlaşma bunlardan bazılarıdır. Son olarak ise 21.09.2023 tarihinde yayımlanan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nde yapılan değişiklikler mesleki faaliyetlerimiz açısından önem teşkil etmektedir.” dedi.

CMK görevi ücreti düzenlemesinin kazanım gibi görünse de taleplerin karşılanmadığını ve uygulamada birçok soruna sebep olacağını belirten Avukat Dayanışması konuya dair şu değerlendirmelerde bulundu:

  1. Uzun süren yargılamalar sonucunda, beraat vekalet ücretlerinin sanık müdafine ancak verilen karar kesinleştikten de sonra savcılığın ödeneğine bağlı olarak ödendiğinden CMK’dan elde edilecek olan bu ücretler enflasyon karşısında eriyecektir. 
  2. Katılan vekillerinin/sanık müdafilerinin ilam/beraat vekalet ücretine hak kazanmaları durumunda bu ücretler için savcılığa nasıl başvuracakları ya da nasıl takibe koyacakları konusu soru işareti olarak kalmıştır. CMK vekillerinin müvekkilleri ile özel vekalet ilişkisi olmadığı için buna ilişkin usul ya da düzenlemenin nasıl olacağı belli değildir.
  3. Davanın müvekkilleri lehine sonuçlanmaması durumunda katılan vekilleri/sanık müdafileri sadece CMK görev ücretine hak kazanacaklardır.  Sonuç olarak Avukatlık Kanunu’na aykırı olarak AAÜT’nin altında CMK görev ücreti uygulaması devam etmiş olacaktır.

“Senede bir getirilen güncelleme yeterli değil”

Ücret tarifesinde ücretlere ortalama %90 oranında zam yapıldığı belirtildi. Ancak bu zam 1 yılı aşkın bir süre sonra ve KDV dahil olarak belirlendiği için zam oranı, gerçek enflasyon oranının altında kaldı. Avukat Dayanışması AAÜT’yi yükselterek vergi kaçırılmasını engellemeyi ve vergi gelirini yükseltmeyi hedefleyen devletin CMK görev ücretlerine aynı oranda zam yapmadığını söyleyerek “Önümüzdeki aylarda bu ücretler enflasyon karşısında erimeye devam edecektir. AAÜT’ye senede bir kez getirilen güncelleme somut ihtiyacı karşılayamamaktadır.” dedi.

“Tekelleşme artacak”

AAÜT’nin “Amaç ve kapsam” başlıklı 1. maddesinin üçüncü fıkrasına “Avukatlık asgarî ücret tarifesi altında vekalet ücreti kararlaştırılamaz.” hükmü eklenmesinin önemli bir düzenleme olduğunun altını çizen Avukat Dayanışması Zira Hasar Danışmanlık Şirketleri ve büyük hukuk büroları tarifenin altında tutarlarla masrafları da kendileri karşılayarak dosya almaktadırlar. Bu durum da tekelleşmenin artmasına, genç veya emekçi avukatların iş alanlarının gün geçtikçe daralmasına sebep olmaktadır. Avukatlık Kanunun 164/4. maddesinde de düzenlenen hükme uyulup uyulamadığının denetimi etkin bir biçimde yapılmalı, uymayanlar cezalandırılmalıdır.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

“Ücretler enflasyon karşısında eriyecek”

AAÜT’nin  “Avukatlık ücretinin kapsadığı işler” başlıklı 2. maddesine son fıkra olarak “Hangi sebeple olursa olsun, temyiz veya istinaf başvurusu üzerine verilen bozma veya kaldırma kararı sonrasında hükmolunan yargı kararlarında, hükmün verildiği tarihte yürürlükte olan Tarife esas alınır.” hükmünün eklenmesiyle ilgili ise “Bu durum da ilam vekalet ücretine hak kazanan vekilin ücretinin enflasyon karşısında erimesine yol açacaktır. İstinaf ve temyiz yargılamalarının  çok uzun sürdüğü, yılları bulduğu, yerel mahkemelerde dahi 1-2 yıldan önce karara varılmadığı gözetilirse bu düzenleme meslektaşlarımızın emeğinin enflasyon karşısında erimesine sebep olacaktır.” denildi.

Talepler sıralandı

Yeni AAÜT düzenlemesinde bazı gelişmeler olsa da eksik düzenlemelerin söz konusu olduğunu kaydeden Avukat Dayanışması, 1 Mayıs alanlarında da dile getirdiği taleplerini sıraladı:

  • Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi altı ayda bir güncellenmelidir. 
  • CMK ve beraat vekalet ücretleri için 15 gün ödeme süresi getirilsin.
  • CMK ücretleri AAÜT’e sabitlenmelidir. 
  • Stajyer avukatlara sigorta zorunlu olsun.
  • CMK ve adli yardımdan KDV kaldırılmalıdır. 
  • Adli yardımın kapsamı genişletilsin.

Örgütlenme çağrısı

“Mesleğimize yönelen saldırılar karşısında çözümsüz değiliz; mesleğimize yönelen saldırılara karşı dayanışmayı büyütelim.” diyerek Avukat Dayanışması saflarında örgütlenme çağrısı yapan avukatlar son olarak şunları söyledi:

“Yeni Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde yapılan düzenlemeler, Avukatlık Kanunu’nda şirketleşmenin önünü açacak tasarılar ve zorunlu arabuluculuğun kapsamının genişletilmesi gibi düzenlemeler ile birlikte okunmalıdır. Meslek alanlarımız gasp edilmekte ve tekellerin kontrolüne girmektedir. 

Yeni düzenleme ile avukatlık mesleğindeki dönüşüm süreci ile birlikte okunmalıdır. İşçi, emekçi ve stajyer avukatların yaşadıkları hak kayıpları ve sömürü gün geçtikçe derinleşmektedir.”

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN KASIM SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol