Aushra Çorap işçileri, patronların işçilere reva gördüğü “sefalet zammı” ve sendikasızlaştırma girişimlerine karşı iş bırakma kararı aldı. Fabrikanın üretim departmanında çalışan Deri, Dokuma ve Tekstil İşçileri Sendikası (Deriteks) üyesi 20 işçi, iş bıraktı. Dokuma makinalarını durduran işçiler, fabrika önünde eylem yaparken, sabah vardiyasında çalışan işçiler atölyeye alınmadı.
İleri’den Hüseyin Naval’ın haberine göre; işçiler bu sabah saatlerinde Aushra ve Sağlam Çorap atölyesi önünde basın açıklaması yaptı. Birçok emek örgütü ve siyasi parti de işçilerin basın açıklamasına katıldı. Öte yandan açıklama yapılacak olan bölgeye TOMA’lar getirildi.
Fabrika önünde işçiler adına konuşma yapan Deriteks Örgütlenme Uzmanı Veysel Arslan, “Geçen pazartesinden bugüne tüm çorapçı arkadaşlarımızın ortak aldığı karar üzerine bir ücret talebimiz vardı. İşverenler, 5 bin 300 liradan fazla ücret veremeyeceklerini söylediler. Biz de bu ücretin yaşam ücretinden çok uzak olduğunu söyledik. Bu düşük ücreti kabul etmeyeceğimizi belirttik. Geçim ücretinin minimum 7 bin lira olması talebimiz oldu. Bugüne kadar birçok fabrikada bu ücreti kazandık, burada da kazanacağız” dedi.
“Çorap işçileri insanca yaşam talep ediyor”
Deriteks Teşkilatlanma Sekreteri Ayhan Yanılmaz da şu ifadeleri kullandı:
“Aushra ve Sağlam Çorap işçilerinin haklı talepleri karşılanmalıdır. Ülkede birçok sektörde işçiler ayakta. Artan enflasyon, işsizlik derken elektrik ve doğalgaz faturalarında yaşanan yüzde 100’ün üzerindeki artışlar artık işçileri geçinemeyecekleri noktaya getirmiştir. Ülkede çok ciddi bir yoksullaşma dalgası yayılmaya başladı. İşçiler uzun saatlere rağmen çalışırken en temel ihtiyaçlarını karşılamakta dahi zorlanıyor. Çorap işçileri insanca yaşam talep ediyor.”
“Sendika bizim anayasal hakkımız değil mi?”
İleri Haber’e açıklamalarda bulunan bir Aushra Çorap işçisi ise atölyenin üretim departmanında çalışan işçilerinin tamamının iş bıraktığını belirtirken, çalışmaya devam eden işçilerin ustabaşılar tarafından baskı gördüğünü söyledi.
Aushra Çorap işçilerinin sendika üyesi oldukları gerekçesiyle de baskı gördüğünü belirten işçi, “Sendika bizim anayasal hakkımız değil mi?” dedi.
İşverenin 5 bin 300 liralık teklifine karşı 7 bin lira istediklerini belirten Aushra Çorap işçisi şunları söyledi:
“Patron düşük zam yapıyor, ‘Sendikalı olamazsınız’ diyor. Sendikalı olmak işçinin anayasal hakkı mıdır, değil midir? Bize hakkımızı versin. 7 bin lira maaş versin, sendikamıza dokunmasın biz işimize devam edelim.
Atölyenin içinde toplam iki firma var. Biri Aushra Çorap, diğeri ise Sağlam Çorap. 60 kişi civarında işçi çalışıyor. Şimdilik 20 kişi eyleme geçtik. Atölyenin üretim dairesinde üretim durdu. İçeride çalışmaya devam eden işçiler de ilerleyen zamanda direnişe katılacak. Çalışmaya devam eden arkadaşlara baskı uygulanmış. Bu konu hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacağız.”
İçeri alınmayan işçiler “kod49” ile işten atıldı
Sabah ve öğle vardiyasında içeri alınmayan işçiler, kod 49 (İşçinin verilen işi yapmaması) bahane edilerek işten çıkarıldı. İşçilerin kapı önünde bekleyişi sürüyor.