5 C
İstanbul
21 Ocak Salı, 2025
spot_img

Asistan hekimler iş bıraktı

Asistan hekimler “Ek ödeme yönetmenliği”nin dışında bırakıldı ve buna karşı 15-16 Eylül’de “eşit işe eşit ücret” talebiyle iş bıraktı.

İstanbul Tıp Fakültesi Eğitim Bilimleri önünde toplanan asistan hekimlere çeşitli bölümlerden sağlık emekçileri de destek oldu.

Eylemde ilk sözü Asistan ve Genç Uzman Hekimler Komisyonu Yönetim Kurulu’ndan İlyas Kavak aldı. Yıllardır ettikleri mücadele sonucu bakanlığın ekonomik haklara ilişkin düzenleme yapmak zorunda kaldığını hatırlatan Kavak ek ödeme sorununa ilişkin şunları ifade etti:

“Emeğimizin karşılığı olan güvenceli tek ödeme yerine ek ödemelerin devam ettiği sistemin devamı tercih edilmiştir. Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği ile bahsettiğimiz ek ödemeler üzerinden bir gelir artışı sağlanmıştır. “Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği”, 12.08.2022 tarihli Resmi Gazete ’de yayımlanarak, 01.07.2022 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girmiştir. Yayınlanan yönetmelik, üniversitede çalışan hekimleri Yükseköğretim Kurumu’na bağlı oldukları gerekçesiyle kapsamamıştır.”

İş bırakma kararı alınmasıyla beraber bugün sabaha karşı acele bir şekilde üniversiteler için ek ödeme yönetmeliğinin yayınlandığını duyuran Kavak yönetmeliğin sadece Sağlık Bakanlığı’na bağlı çalışanları kapsadığını, YÖK’e bağlı ve yabancı uyruklu asistan hekimlerin iyileştirmeden muaf tutulduğunu vurguladı.

Etkili bir sağlıkta şiddet yasasının hala çıkarılmadığına dikkat çeken Kavak bir güvenlik görevlisinin Esenyurt Devlet Hastanesi’nde hasta yakını tarafından öldürüldüğünü belirtti.

Kavak son olarak şunları ifade etti:

Yaşam hakkımızı savunmak için, sağlıklı ve güvenli çalışma koşulları için bir an önce gerçekçi ve uygulanan adımların atılmasını istiyoruz. 

Güvenlik görevlisi Tuğrul Okudan arkadaşımızın ailesine, yakınlarına ve tüm sağlık emekçilerine başsağlığı diliyoruz. Şiddeti teşvik eden politikalara karşı mücadelemizi yükselterek devam ettireceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz!”

Ardından yabancı uyruklu asistan hekimler adına Murat Yusuf Hüseyin söz aldı. Yusuf Hüseyin, pandemi döneminde yoğun şekilde çalıştırıldıklarını ancak bugün yönetmelikteki iyileştirmelerden muaf tutulduklarını vurguladı.

SES hastane temsilcisi Güneş Cengiz sağlığın ekip işi olduğunu söz konusu düzenlemenin pek çok sağlık emekçisini dışarda tuttuğuna dikkat çekerek eksikliklerin düzeltilmesi için SES’in yasal süreç başlatacağını duyurdu.

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ayşen Yavru da yaptığı konuşmada “Beyaz Reform” adı altında gerçekleştirilen düzenlemenin asistan hekimler arasında ayrım yarattığı ve iş barışının hiç sayıldığını vurguladı.

Eylem “Teşvik değil temel ücret”, “Eşit işe eşit ücret”, “Sağlıkta şiddet sona ersin” sloganlarıyla sona erdi.

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN OCAK SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,950AboneAbone Ol