19.3 C
İstanbul
20 Eylül Cuma, 2024
spot_img

Asistan hekimler daha iyi çalışma koşulları için mücadeleye çağırıyor

Sağlıkta dönüşüm programıyla birlikte başta hekimler olmak üzere sağlık emekçilerinin iş yükü daha da arttı. Ağır çalışma koşulları sağlıkçıları her gün tüketirken sağlık hizmeti de olumsuz etkileniyor.

36 saatlik nöbetler, nöbet sonrası çalışma gibi sorunlarla boğuşan asistan hekimler buna karşı mesleklerini en iyi şekilde icra etmeye çalışıyor. “#36saatnöbetolmaz”, “#asistanhekimköledeğildir” diyerek sosyal medyada sorunlarına çözüm bulunması için seslerini duyurmaya çalışan asistan hekimler arasında ağır çalışma koşulları nedeniyle istifalar yaygın. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde eylül ve ekim aylarında 5 asistan hekimden 4’ü istifa etti, biri yatay geçiş yaparak hastaneden ayrıldı.

Evrensel’den Eda Aktaş, asistan hakimlerin sorunlarını DEÜ Asistan Hekimleri İnisiyatifinden Dr. Ali Rıza Karabulut ile konuştu.

Sağlığa erişim geriliyor

Gün gün randevu bulmanın zorlaştığına çeşitli kesintilerle vatandaşın sağlığa ödediği payın her gün arttığına dikkat çeken Karabulut, sağlık hakkına erişimin gerilediğini vurgulayarak “Gün gün insanların sağlık hizmetinden nasıl koparıldığını yaşıyoruz” dedi.

Piyasalaşan sağlık sisteminin bir sonucu olarak para kazanamayan, ağır çalışma koşulları nedeniyle sağlığından olan sağlık emekçilerinin “Özelde çalışırım daha iyi” dediğini belirten Karabulut, “Hekimler olarak işçi sınıfına dahiliz ama asistan hekimler, hekimlerin içindeki hiyerarşide daha da işçi haline geliyor” diye konuştu.

Çalışma saatleri belli değil

Yasada yer almasına rağmen uzun nöbet süreleri sonrası izin hakkı kullanamadıklarını ifade eden Karabulut, “Ne yazık ki ikinci günün mesai saati ile sınırlı kalmıyor çalışma süremiz. Eşim de asistan hekim ve sabah 7.30 gibi başladığı mesaisi akşam 7.30 gibi bitti. Çünkü işin bitmesi gerek ve nöbete başlayacak asistan hekime fazladan iş bırakmamaya çalışıyoruz” diyerek çalışma saatlerinin belli olmadığını ifade etti.

Asistan hekim istifalarına dair Karabulut şöyle konuştu:

“Özelde de daha rahat çalışma koşulları yok. Çünkü patron patrondur. Özel sağlık kurumunda çalışan hekimler, hemşireler ve diğer sağlık personeli çok daha kötü koşullarda çalışıyor. Çoğu zaman haftanın 6 günü çalışmaya zorlanıyorlar. Belki kazançları devlete göre bir miktar daha iyi olabilir ama sürdürülebilir bir çalışma olduğunu söyleyemeyiz. Yani bu ülkede patronsanız yasa sizden yana. Bu ülkede patronsanız, iktidarlar da sizden yana.”

KaynakEvrensel

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN EYLÜL SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol