İzmir Motorlu Kuryeler Derneği Başkanı Yoldaş Kurul, asgari ücret zammı gerekçesiyle yılbaşından bu yana İzmir’de 250-300 dolayında motorlu kuryenin işten çıkarıldığını belirtti
İzmir Motorlu Kuryeler Derneği Başkanı Yoldaş Kurul, asgari ücret zammı bahane edilerek yılbaşından bu yana İzmir’de 250-300 dolayında motorlu kuryenin işten çıkarıldığını belirtti. Ücretlerinin asgari ücrete gerilediğini söyleyen Kurul, ücretlerinin asgari ücretin üstüne çıkarılmasını talep ettiklerini söyledi.
Trafikte hiçe sayılmak, yeterli ekipmana sahip olamamak, düşük ücret gibi sorunlarının olduğunu dile getiren Kurul, dernekleşerek ve oluşturdukları sosyal medya grupları ile kuryeler olarak birbirleri ile dayanışma içinde olduklarını dile getirdi.
Derneğin İzmir genelinde 1500 üyesi var. İşe damacana su ve tüp bayisi olarak başlayan Kurul 22 yıldır kuryelik yapıyor.
İnternetteki bir alışveriş sitesinin kolu olan ve çok sayıda market ile anlaşmalı bir dağıtım şirketine bağlı olarak çalışıyorlar. Bu marketlerde bekleyip internet üzerinden verilen siparişleri müşterilere ulaştırıyorlar.
Bazı kuryelerin çalışma saatleri sabit iken bazıları da 3 vardiya halinde çalışıyor. 9.00-18.00, 11.00-20.00, 13.00-22.00 gibi. 1 saat yemek molası olmak üzere toplam 9 saat. Motosiklet ve akaryakıt ise şirkete ait.
“Bizi robot olarak görüyorlar sanki”
Yaşadıkları sorunları da güzel anları da paylaştıklarını belirten Kurul, “Bir aile gibi olduk, hepimiz birbirimize yardımcı oluyoruz. Örneğin bir yere eleman lazım olduğu zaman gruplarda paylaşım yapıyor, boşta olan gidiyor o işi alıyor. Çalışırken kaza yapan ve durumu kötü olan arkadaşlarımıza aramızda herkes gönlünden ne koparsa para topluyoruz dayanışmada bulunuyoruz. Çocuğu olan, düğünü olan arkadaşlarımıza hediyemizle gidiyoruz” diyor. Kurul, kazalarda ölen epeyce arkadaşları olduğunu da dile getiriyor.
En büyük sorunlarının motorluların trafikte can olarak görülmemesi olduğunu ifade eden Kurul şunları söylüyor: “Bizi robot olarak görüyorlar sanki. Geçen gün Mavişehir’de gidiyorum, kendim sağ şeritteyim sol şeritte de bir tane cip, sinyal vermeden önüme kırdı. Frene basmasam iki araba arasında tost yapacak. Lambalarda yetişip ne yapıyorsunuz diye sordum. ‘Ben savcıyım’ dedi. ‘Savcısın diye öldürme yetkisi mi verdi devlet sana dedim’. İkincisi, yazmışlar apartmanın girişine ya da siteye; ‘Köpekler ve kuryeler giremez’. Biz insanlara hizmet için varız. Birisi de ‘Kuryeler ve kargocular giremez’ diye yazmış. O zaman sipariş vermesinler. Site girişi ile gideceğin bina arasında bazı yerlerde 500 metre var. Motorla sokmuyorlar. Sonra müşteri diyor ki bu ürün niye soğuk? Bu mesafeyi sırtında damacana taşıyarak yürüyen arkadaşlarımız var.”
“Ücretlerin artmasını istiyoruz”
Kendilerinin de evlerine ekmek götürmek için çalıştıklarını hatırlatan Kurul, “Akşam evimize kötü haberimiz gitmesin, biz gidelim. Biz fark edilmek istiyoruz gerçekten” diyor.
Ücretlerinin daha önce asgari ücretten 400-500 lira fazla olduğunu söyleyen Kurul, “Şu anda asgari ücretle dengelediler. Kuryelerin canı sıkıldı bu işe, çünkü şu an kurye piyasası benim de belirlenmesine yardımcı olduğum fiyatların çok çok altında. Bunu şirketle görüşme aşamasındayız. Düzelteceklerini umuyoruz. Düzeltmezlerse toplu halde istifaya gidebilir süreç. Bizim talebimiz asgari ücretin 500 lira üzerinde olması” diyor.
İşe başlarken iş güvenliği eğitimi aldıklarını ama eğitim olarak da ekipman olarak da eksik olduklarını ifade eden Kurul, “Dizlik, eldiven gibi ekipman eksiğimiz var. Bir motosiklet ekipmanının fiyatı en kötüsü 2 bin liradan başlıyor. Bir bot 4 bin lira. Bunu alırsak iki ay aç kalmamız gerekir” diyor. Ekipmanı karşılayan şirket sayısının sadece iki tane olduğunu ekliyor.
“Zamlar bizi bitirdi”
Eşi de çalıştığı halde ayı zorlukla geçirebildiğini belirten Kurul, “Markete gidiyorsun, poşete bakıyorsun içi bomboş ama 150-200 lira ödüyorsun. Şaşırıyorsun, ‘Bu kadar liralık ben ne aldım’ diye. Benzin 14 lira. Gidişatımız hiç iyi değil. Hiçbir şey yiyemiyorsun sokakta. En basitinden tavuk döner olmuş 30 lira. Şirketin bize verdiği günlük yemek ücreti 15 lira idi yılbaşından önce. 15 lira ile ne yiyebilirsin? Şu anda 23 liraya çıkardılar” diyor.
“Zamlar bizi bitirdi. İş olarak esnafları da bitirdi. Biz kuryeleri de bitirdi. İşler bayağı bir azalınca mekan sahipleri kuryeleri işten çıkarmaya başladı. İşten çıkanlar da mağdur durumda kaldılar. Kalmaya devam ediyorlar” diyen Kurul, asgari ücrete yapılan zammın şubat ayında alınacağını ama yılbaşında yapılan zamların hemen yürürlüğe girdiğine dikkat çekti. İzmir genelinde yılbaşından bu yana 250-300 kuryenin işten çıkarıldığını belirtti.