34 ülkede yapılan yeni bir araştırma, 34 ülkeden sadece 6’sında çoğunluğun kapitalizm yanlısı görüşlere sahip olduğunu ortaya çıkardı.
Kemal Büyükyüksel isimli kullanıcı X hesabından araştırmayla ilgili bilgiler paylaştı.
Araştırmada anti-kapitalist eğilimlerin en yüksek ölçüldüğü ülkenin Türkiye ve kapitalizm yanlısı eğilimlerde ise Polonya ve ABD’nin öne çıkıyor.
Bu ülkelerde insanları kapitalizm hakkında en çok rahatsız eden şeyler nedir?
Bu ülkelerde insanları kapitalizm hakkında en çok rahatsız eden şeyler ne? Sırayla:
1) Kapitalizmde zenginler hükmeder, siyasi ajandayı onlar belirler
2) Kapitalizm artan eşitsizliğe yol açıyor
3) Kapitalizm bencilliği, açgözlülüğü teşvik eder
4) Kapitalizm tekellere yol açar pic.twitter.com/WfcrFRZEOu— Kemal Büyükyüksel (@KBuyukyuksel) June 14, 2024
Türkiye’de kapitalizm hakkında en çok rahatsız edici bulunan özellik nedir?
“Türkiye’de kapitalizmin artan eşitsizliğe yol açması kapitalizm hakkındaki en öncelikli rahatsızlık olarak gözlemleniyor.
Zenginlerin siyasete ve topluma hükmetmesi de öne çıkan rahatsızlıklardan biri.”
Türkiye’de kapitalizm hakkında en çok rahatsız edici bulunan özellik nedir?
Türkiye’de kapitalizmin artan eşitsizliğe yol açması kapitalizm hakkındaki en öncelikli rahatsızlık olarak gözlemleniyor.
Zenginlerin siyasete ve topluma hükmetmesi de öne çıkan rahatsızlıklardan biri. pic.twitter.com/w0E6MJfx1p
— Kemal Büyükyüksel (@KBuyukyuksel) June 14, 2024
Peki araştırmaya göre Türkiye’de hangi siyasi eğilimden kişilerin siyasi bilgisi daha kuvvetli?
“Türkiye’deki ilişki yeterince net olmasa da siyasi bilgisi en zayıf olan seçmen genellikle en merkezde konumlanan seçmen. Şüphesiz bunun apolitik eğilimlerle bağı var. Kendini merkezde görenlerin çoğu siyasetle daha az ilgileniyor, daha bilinçsiz. Sonra en uçtaki seçmen geliyor.”
Peki araştırmaya göre Türkiye’de hangi siyasi eğilimden kişilerin siyasi bilgisi daha kuvvetli?
Solun ve sağın merkezindeki gruplar yine görece daha yüksek olsa da, Türkiye siyasi eğilimlerin siyasi bilgiyle yeterince net bir ilişkisinin gözlemlenemediği birkaç ülkeden biri. pic.twitter.com/W0MNLbp32g
— Kemal Büyükyüksel (@KBuyukyuksel) June 15, 2024
“Türkiye hakkında öne çıkan bir diğer gözlemse, çoğu ülkede daha düşük gelirli insanların daha anti-kapitalist olduğu gözlemlenirken Türkiye’de (ve Birleşik Krallık’ta) farklı gelir grupları arasında kapitalizme karşı tutumların ve tavırların pek değişmiyor olması. Az çok uniform.”
Türkiye hakkında öne çıkan bir diğer gözlemse, çoğu ülkede daha düşük gelirli insanların daha anti-kapitalist olduğu gözlemlenirken Türkiye’de (ve Birleşik Krallık’ta) farklı gelir grupları arasında kapitalizme karşı tutumların ve tavırların pek değişmiyor olması. Az çok uniform. pic.twitter.com/vadRMPjapr
— Kemal Büyükyüksel (@KBuyukyuksel) June 14, 2024
Hangi siyasi eğilimden kişilerin siyasi bilgisi daha kuvvetli?
“45 ülkede yapılan araştırma bunu cevaplıyor: Siyasi bilgisi en kuvvetli seçmenler ne en uçtaki politize sol-sağ seçmen ne de merkezdeki seçmen. Cevap merkezin solundaki ve sağındaki seçmenler.”
Hangi siyasi eğilimden kişilerin siyasi bilgisi daha kuvvetli?
45 ülkede yapılan araştırma bunu cevaplıyor: Siyasi bilgisi en kuvvetli seçmenler ne en uçtaki politize sol-sağ seçmen ne de merkezdeki seçmen. Cevap merkezin solundaki ve sağındaki seçmenler. https://t.co/vwNFPffEvx pic.twitter.com/llfOZeH1FB
— Kemal Büyükyüksel (@KBuyukyuksel) June 15, 2024
“Araştırmada soldaki seçmenin en asimetrik şekilde sağ seçmenden daha yüksek siyasi bilgiye sahip olduğu ülke Arjantin.”
Araştırmada soldaki seçmenin en asimetrik şekilde sağ seçmenden daha yüksek siyasi bilgiye sahip olduğu ülke Arjantin.
Sağdaki seçmenin en asimetrik şekilde sol seçmenden daha yüksek siyasi bilgiye sahip olduğu ülke ise Şili. pic.twitter.com/LGrPJVCSoI
— Kemal Büyükyüksel (@KBuyukyuksel) June 15, 2024
“Yani genel olarak araştırmanın söylediği ne en uçtaki seçmenin ne de merkezdeki seçmenin değil, sağın ve solun merkezindeki seçmenin siyasi bilgisinin en kuvvetli olduğu. Bu hem aşırı radikalizmi hem aşırı ılımlılığı ideal politik özne olarak yücelten yaklaşımlarla ters düşüyor.”
Araştırmaya buradan ulaşabilirsiniz.