4.9 C
İstanbul
5 Ocak Pazar, 2025
spot_img

Arapça Basın: BAE ve Mısır Suriye’deki gelişmelere karşı temkinli

Arapça gazetelerde bugün, Mısır ile Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Şam’daki "geçici yönetim" ile ilişkilerindeki temkinli tutumu ön plana çıktı.

Arapça gazetelerin bugünkü öne çıkan konusu, Rusya ve İran’ın müttefiki olan Baas rejiminin devrilmesinden sonra Arap ülkelerinin Şam’daki “geçici yönetime” yaklaşımı oldu.

“BAE Şam’daki yeni yönetime karşı temkinli”

El Arab gazetesi BAE’nin Şam’daki “geçici yönetime” karşı tutumunu şu haberle yorumladı:

“Suriye’deki yeni yönetimin tüm ülkelerle ilişkiye hazır olduğunu verdiği güvence mesajlarına ve geçici hükümetin lideri Colani’nin (Ahmet El Şara) El Kaide ile ilişkileri reddedip DAIŞ’e karşı mücadele edeceğini açıklamasına rağmen BAE, bu açıklamaları kendilerine karşı sivil ve siyasi eylemlerde bulunan İhvan El Müslimin (Müslüman Kardeşler) ile bağlantı olarak yorumluyor.

Abu Dabi yönetimi, Esad rejiminin devrilmesinden sonra Suriye’de yaşananlara karşı endişeli. Yeni Suriye yönetimiyle iletişime geçilmesine rağmen diğer Körfez ülkeleri gibi Şam’a hala heyet göndermemesi, durumun halen netleşmediğinin göstergesi.”

“Mısır yeni hükümetten Suriyelilere şeffaf olmasını istiyor”

Şarkul Awsat gazetesi ise Mısır’ın Şam’daki yönetime yaklaşımını konu aldı. Konuya ilişkin haberde şu ifadelere yer verildi:

“Kahire ile Suriye’deki yeni yönetim arasında ilk temas gerçekleşti. Temasta Mısırlı yetkililer, yeni yönetimin bölgede istikrara ve geçiş sürecinde kapsamlı bir nitelik taşıyacağına dair güvence aldı.”

Mısır dışişleri bakanı Bedir Abdulati ile Şam’da geçici hükümetin dışişleri bakanı Esad El Şibani görüşmüştü. Haberin devamında geçici hükümetin açıklamalarından günler sonra gerçekleşen görüşmede Mısır tarafının dikkatli bir yol izlemeye çalıştığı ve ülke olarak endişelerini yeni yönetime bildirdiği kaydedildi.

“Rusya ve İran ile gizli ilişkiler”

Independent gazetesi de Rusya-İran ilişkilerine mercek altına aldığı haberinde şunları yazdı:

“Çarlık Rusya döneminden beri Rusya ile sürekli çelişki halinde olan İran, şimdiye kadar Rusya ile ilişkilerinde şimdiye kadar çıkarlarına ters bir durum ile karşılaşmadı.

Suriye rejiminin tarihsel olarak Rus rejiminin komünist ve Putinist dönemlerindeki tek stratejik müttefiki olduğu göz önüne alındığında; Suriye’deki hızlı gelişmeler, rejimin hızlıca çökmesi ve Esad’ın Rusya’ya kaçması, birçok ülkeyi, özellikle de İran’ı, Rusya ile kurduğu ilişkileri gözden geçirmesine neden oldu.”

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN ARALIK SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,950AboneAbone Ol