Dünyada sınıf savaşımı çıplak bir hâl alıyor. Bir yandan işçiler ve emekçilerin artan mücadelesi bir yandan da halkların emperyalizme karşı özgürlük mücadelesi dünyanın her yerine yayılıyor. İşçi ve emekçiler sınıf savaşımında en güçlü silahları olan -üretimden gelen güçlerini- grevi örgütleyerek mücadeleyi bir adım ileri taşıyor. Aralık ayı; işçilerin, emekçilerin ve halkların mücadelesine sahne oldu. Derleyebildiğimiz kadarıyla dünyadan gelişen mücadeleler:
ABD’deki Starbucks çalışanları bir şubede ilk kez sendikalaştı. ABD’de Buffalo şehrindeki Elmwood Caddesi üzerinde bulunan Starbucks’ta 27 çalışandan 19’u, yapılan oylamada sendikalaşma yönünde oy kullandı. Bu adımın tüm Starbuckslarda yayılması bekleniyor. Buffalo’nun farklı bölgelerindeki üç şube ve Arizona eyaletindeki bir şube de sendikalaşmak üzere başvuru yaptı.
Çalışma günü değil, grev günü
Belçika‘da iki büyük Belçika Sendika Konfederasyonu’nun bir günlük grevinin aynı zamana denk gelmesi ile yapılan gösteriye yaklaşık 4 bin işçi katıldı. İşçiler, ülkenin maaş artışlarını bu yıl yüzde 0,4’e kısıtlayan yasasını kınarken, enflasyon son zamanlarda yüzde 5,6’nın üzerine çıktı. Belçika devleti sık sık “ücret normları” -işçilerin alabileceği ücret artışlarına ilişkin yasal sınırlar- dayatıyor. Bu yılın başlarında yüzde 0,4 ücret normunun
uygulanmasından bu yana, sendikalar yasayı protesto ediyor. Aynı zamanda Brüksel’de işçi sendikalarının çağrısıyla Brüksel Havayolları çalışanı pilot ve kabin görevlileri
de 24 saatlik greve çıktılar. Yılın en yoğun dönemlerinden Noel tatili başlangıcında yapılan grev nedeniyle Brüksel Havalimanı’ndan gerçekleştirilmesi planlanan çok sayıda sefer iptal edildi.
Sendikaların greve ilişkin yaptığı ortak açıklamada, Brüksel Havayolları yönetiminin çalışanların dinlenme sürelerine uymadığı, iş ve yaşam dengesini bozduğu ve uçuş planlamalarının çok zorlu olduğu belirtildi. Çalışma koşullarının derhal iyileştirilmesi talep edilen açıklamada, çalışanların koronavirüs salgını nedeniyle gösterdikleri fedakarlığa rağmen yönetimin sözleşmelere uygun davranmadığı, işten çıkarmalara ve maaş
kesintilerine devam ettiği kaydedildi.
Almanya’da kamu emekçilerinin uyarı grevleri devam ediyor. Üçüncü tur görüşmeleri öncesi Kara Cuma/Black Friday günü Ver.di Stuttgart Sendikası’nın çağrısıyla yüzlerce işçi uyarı grevine çıktı. Eğitim sendikası GEW ve inşaat sendikası IG BAU da uyarı greviyle dayanışma amacıyla pankart ve bayraklarıyla eyleme katıldılar.
Fransa genelinde binlerce sağlık ve sosyal bakım çalışanı, sektördeki diğer işçilere verilen maaş zammının aynısını talep etmek için bir günlük greve ve gösterilere katıldı.
Geçen yılki “Ségur” sağlık incelemesi, bazı sağlık çalışanları için eğitim seviyelerine göre ücret artışı önerdi. Ancak pek çok çalışan dahil edilmedi. Gösterilerdeki ana talep; aylık maaşlara 183 avroluk bir artıştı. Ancak birçok grevci iş yükü ve personel seviyeleri sorunlarını da gündeme getirdi. Gösterilere huzurevi çalışanları, çocuklar, yaşlılar ve engelliler için yardım görevlileri ve sosyal hizmet görevlileri katıldı.
İtalya’daki en büyük iki sendika, hükümetin bütçe planını protesto etmek için genel greve gitti. Yaklaşık 7,5 milyon üyesi olan İtalya Genel İş Konfederasyonu (CGIL) ve İtalyan İşçi Sendikası (UIL), hükümetin 2022 bütçesinin yetersiz ve adaletsiz olduğu gerekçesiyle grev kararı aldı. Sendikalar, özellikle vergiler, emeklilik sistemi, iş güvencesizliği gibi başlıklarda itirazlarda bulunuyor.
İtalya’daki bir diğer grev dalgası ise; havacılık ve savunma şirketi Leonardo’daki işçilerden geldi. İşçiler binlerce işçiyi ücretsiz izne çıkarma planlarına karşı çıkmak için sekiz saatlik grev düzenledi. İtalyan Metal İşçileri Sendikası (IUMW) ve Metalurji İşçileri Federasyonu (FMW) planlara karşı çıktı ve üretimi sürdürmek için bir eylem planı talep etti.
Yüzde 30’u İtalyan hükümetine ait olan şirket, Havacılık Yapıları Bölümü’ndeki 4 bin 500 işçiden 3 bin 400’ünü 13 hafta boyunca izne çıkaracağını duyurmuştu.
Yunanistan’da işçi sendikalarının çağrısıyla Sintagma Meydanı’nda toplanan yüzlerce kişi hükümetin ekonomi politikasına tepki gösterdi.
Parlamentosunda görüşülen 2022 bütçesi için, sağlık, eğitim ve sosyal devlet hizmetlerine daha çok pay ayrılmasını talep eden kitle, maaşların artırılması ve vergilerin düşürülmesi için hükümete çağrıda bulundu.
İspanya’nın iki büyük işçi sendikası CCOO ve UGT, toplu iş sözleşmeleri pazarlıklarının önündeki engellerinin kaldırılması ve maaşlarda artış talebiyle başkent Madrid’deki İspanya İşverenler ve Sanayiciler Konfederasyonu binası önünde eylem yaptı. Ayrıca, İspanya Ticari Taşımacılar Konfederasyonu’nun çağrısıyla başkent Madrid ile Valencia, Almeria ve Kurtuba kentlerinde örgütlenen kamyoncular, gün içinde yaptıkları eylemlerle kent merkezlerindeki trafiği kapattı.
Lübnan’da derinleşen ekonomik krize ve günlük 20 saati bulan elektrik kesintilerine tepki gösteren halk, sosyal medya üzerinden yapılan çağrılar üzerine Beyrut’ta sabahın erken saatlerinden itibaren eylemler yaptı.
Beyrut’un ana yol güzergahları, kent merkezindeki işlek caddeler ve diğer kentlere giden aktarma yollar trafiğe kapatıldı. Eyleme katılan bazı kişiler cadde ve yol üzerinde oturma eylemi yaptı.
Güney Afrika’nın KwaZulu Natal kentindeki Tiger Brands’e ait Tastic Rice fabrikasındaki işçiler, şirketin bir diğer yan kuruluşu olan Beacon Confectionary’de bin 400 işçinin süresiz grevine katıldı.
Güney Afrika Sendikalar Kongresi’nin (CSATU) çağrısı üzerine, Tastic’teki Gıda ve Müttefik İşçi Sendikası (FAWU) üyeleri, Beacon grevini desteklemek için çalışmayı durdurdu.
Nijerya’da Abuja, Kogi ve Nijer’deki elektrik işçileri, maaşlarında tekrarlanan kesintilere karşı greve çıktı. Abuja Elektrik Dağıtım Şirketi (AEDC) de emekli maaşlarına ayrılan maaşlardan kesinti yaptı. Ancak parayı 20 aydan fazla bir süredir emeklilik fonlarına ödeyemedi. Ulusal Elektrik Çalışanları Sendikası (NUEE) üyeleri, Abuja, Nijer, Nasarawa, Kogi eyaletlerindeki AEDC ofislerini kapattı. Grev birçok bölgede elektrik kesintilerine yol
açtı.
Bazı şehirlerde protesto gösterileri düzenlendi. Nijer Eyaleti’nin başkenti Minna’da protestocular, eyalet genelindeki kendi genel müdürlüklerini ve diğer ofislerini kapattıktan sonra sokaklara indi. Göstericiler, “Bize paramızı ve diğer haklarımızı ödeyin”, “Köle değiliz” ve “Emeklilik kesintilerimizi havale edin” yazılı pankartlar taşıdı.