5.4 C
İstanbul
23 Kasım Cumartesi, 2024
spot_img

Aralarında AKP’li yöneticilerin de olduğu ‘Kum çetesi’nin, Patara’dan binlerce kamyon kum çaldığı iddia edildi

Antalya’nın Kaş ilçesindeki Patara Özel Çevre Koruma Bölgesinden binlerce kamyon kum hırsızlığı yapan ve yakalanan 20 kişilik çetenin içerisinde AKP’li isimlerin de olduğu iddia edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2020’yi Patara Yılı ilan etmesinin ardından antik kent ve çevresi için çeşitli projeler gündeme gelmişti. Ancak AKP’li meclis üyelerinin de bulunduğu 20 kişinin Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi olarak koruma altında olan Patara kumullarını kamyonlara doldurup sattığı ortaya çıktı. İhbarlar üzerine Kaş’a bağlı Kınık ve Ova mahallelerinde başlatılan operasyonun ardından 20 kişilik kum çetesi ortaya çıkarıldı. Yapılan operasyonun ardından “Orman arazisini kazma, alma, satma ve değişik yerlere stoklama ile çevreye, doğaya, ormana ve ekolojik dengeye zarar vermek” suçlamasıyla gözaltına alınanlar arasında AKP’li belediye meclis üyeleri ile ilçe yöneticileri bulunuyor.

Antalya ve Muğla illeri sınırlarında bulunan Patara Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇK), Türkiye’nin en önemli kumsallarından birine ev sahipliği yapıyor. Adını antik çağda Likya Birliğine başkentlik yapan Patara antik kentinden alan ÖÇK Bölgesi, sahip olduğu sucul, kumul ve karasal ekosistemlerle arkeolojik ve doğal sit alanlarını da barındırıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan “Patara yılı” ilan etmişti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz yıl yaptığı açıklamayla 2020’yi turizmde “Patara Yılı” ilan etmişti. Bunun ardından antik kent ve çevresinde çeşitli projeler hayata geçirilerek tanıtım amaçlı etkinlikler yapılmış ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan 20 Ağustos 2020’de antik kenti ve ünlü kumsalı ziyaret etmişti.

Kendini çevre konularına ‘vakfeden’ Emine Erdoğan “onları her türlü tehditten korumalıyız” demişti

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un da eşlik ettiği Patara ziyareti sırasında tedavisi tamamlanan caretta caretta türü deniz kaplumbağalarını da denize bırakan Emine Erdoğan, türün ekosistem için önemine işaret ederek “Onları küçük büyük her türlü tehditten korumalıyız. Her tür deniz kirliliğini önlemeliyiz, denizleri plastikten mutlaka arındırmalıyız. Dünya hepimizin ortak evi. Kirlilikle mücadele de hepimizin ortak derdi olmalı. İnanıyorum ki bu kaplumbağalar yıllar sonra yavrularını bırakmak için bu sahile döndüklerinde torunlarımız onları aynı hassasiyetle karşılayacaktır” ifadelerini kullanmıştı.

Aralarında AKPli meclis üyelerinin de bulunduğu iddiası

Ancak caretta carettalar için tüm Akdeniz’deki en önemli yuvalama ve yaşam alanlarından biri olan korunan alan niteliğindeki Patara kumsalının batısındaki bölgede binlerce ton kum hırsızlığının ortaya çıkması bölgede tartışma yarattı. Konuyla ilgili yapılan şikâyet ve ihbarların ardından Kaş’a bağlı Kınık ve Ova mahallelerinde yürütülen operasyonda 20 kişi gözaltına alındı. Aralarında AKP’li Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Kaş Belediyesi meclis üyeleri ile partili yöneticilerin de bulunduğu iddia edilen ve gözaltına alınan kişiler, “Orman arazisini kazma, alma, satma ve değişik yerlere stoklama ile çevreye, doğaya, ormana ve ekolojik dengeye zarar vermek” ile suçlanıyor.

Kamyonu 750 TLden binlerce kamyon kum satmışlar

İddiaya göre AKP üyesi olduğu öne sürülen M.B’nin, Kaş Kaymakamlığı’nda görevli H.K. ile birlikte Temmuz 2020’den itibaren mülkiyeti ormana ait kumul araziden çıkardıkları kumları kamyonu 20 TL ile 750 TL arasında değişen fiyatlarla sattıkları ortaya çıktı. Gözaltına alınanlar arasında bulunan N.U ile AKP’li eski bir belde belediye başkanı olan T.T’nin yanı sıra O.D.K’nin de kendi arazilerine kum taşıdıkları belirlendi. Temmuz 2020’den itibaren 3 bin kamyondan fazla kumu çeşitli yollarla kullandığı öne sürülen kum çetesinin yargılanma sürecinin devam ettiği öğrenildi.

CHP il başkanı Nusret Bayar: Tek tek hesabını soracağız

Konuyla ilgili bir basın açıklaması yapan CHP Antalya İl Başkanı Nusret Bayar, “AKP’nin özellikle son yıllarda daha da hızlanan yağma ve talan stratejisi, kendilerini sona ne kadar yakın hissettiklerini gösterir nitelikte. Giderayak ‘Ne götürebilirsek kârdır’ mantığıyla hareket edip ellerinin ulaşabildiği her yere uzanıyor, her yeri talan ediyorlar. Ne doğa, ne tabiat, ne kamu yararı… Hiçbir şey umurlarında değil! Tek düşündükleri kendi menfaatleri. Sefaletle yoğurulan halkın, bu yağmacı anlayışa sandıkta dur diyeceğinden kendileri de şüphe duymuyorlar. Halkın iktidarını kurduğumuzda tüm bu olanların tek tek hesabını soracağız” şeklinde konuştu.

“Türkiyenin dört bir yanında talan sürüyor”

Son dönemde buna benzer olaylara sıkça rastlandığına işaret eden Bayar, “Cumhuriyet Halk Partisi olarak, kamuya ait malları ve arazileri kendi menfaatleri için keyfince kullanan, halkın kullanım alanlarını yağmalayarak buralardan haksız kazanç elde eden AKP’li yöneticilere ve yandaşlara karşı mücadelemizi her alanda büyük bir özveriyle sürdürüyoruz. Yağmacılara ve menfaatçilere, hiçbir vatandaşımızın hakkını yedirmemek için çabalıyoruz” dedi.

Bakanlık açıklama yaptı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, konuya dair yaptığı açıklamada, devlet ormanı ve mera vasfındaki parsellerden alınan kumların bir başka parselde depolandığının tespit edildiğini belirterek, Patara kumsalından kum alımının söz konusu olmadığını öne sürdü. Açıklamada “Antalya İl Emniyet Müdürlüğü ve Kaş Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ‘Kamu kurum ve kuruluşlarından hırsızlık’ olarak adli soruşturmanın başlatıldığı bilgisine ulaşılmıştır” ifadelerine yer verildi.

“Hırsızlık soruşturması başlatıldı”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Kaş Orman İşletme Müdürlüğü ile Kaş Kültür Sanat ve Eğitim Derneği arasında Ova B Tipi Mesire Yolu etrafındaki çöplerin ve seralardan çıkan tarım artığı malzemelerinin alanda oluşabileceği olumsuzlukların ve yangın çıkmasının önlemesi ve çevre temizliğinin sağlanması kapsamında işbirliği protokolü yapılmıştır.

Haber konusuna yönelik yapılan araştırmada Antalya ili, Kaş İlçesi, Gelemiş Mahallesine kayıtlı 176 ada 1 parsel ‘okaliptüs devlet ormanı’, 177 ada 1 parsel ‘mera alanı’ ve 157 ada 7 parsel ‘Tarım alanı’ olarak tanımlı üç alanın sera amacıyla kiralandığı, 176 ada 1 parsel ve 177 ada 1 parselden kum alımı yapılarak, 157 ada 7 parselde kumun depolandığının tespit edildiği ve Antalya İl Emniyet Müdürlüğü ve Kaş Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ‘Kamu kurum ve kuruluşlarından hırsızlık” olarak adli soruşturmanın başlatıldığı bilgisine ulaşılmıştır.”

“Patara kumsalı araç girişine kapatıldı”

Patara Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin 1990 yılında ÖÇK ilan edildiği kaydedilen açıklamada, 197,1 kilometrekare genişliğe sahip olan alanın Muğla (Seydikemer) ve Antalya (Kaş) illeri sınırları içerisinde olduğu belirtilerek şöyle denildi:

“Ülkemizin el değmemiş en bakir kumul ekosistemine sahip Patara kumsalı her yıl yüzlerce deniz kaplumbağasına yuva olmakta ve koruma altındaki bu kumsalda yaklaşık 30 yıldır yürütülmekte olan koruma ve izleme çalışması neticesinde yumurtalardan çıkan binlerce yavru denizle buluşmaktadır. Patara kumsalına ve deniz kaplumbağaları yuvalama alanına araç girişlerini önlemek için alan ahşap bariyerle araç girişine kapatılmıştır. Bakanlığımızca Pamukkale Üniversitesiyle işbirliği halinde deniz kaplumbağaları koruma ve izleme çalışmaları bölgede yürütülmektedir. Patara kumsalından kum alımı söz konusu değildir.”

Bölgeden kum alınmasıyla ilgili Konya merkezli endüstriyel parke taşı üreten özel firmanın bir ilgisinin bulunmadığını belirten Bakanlık kaynakları, ürünlerde Patara adının kullanılmasının, taş desenlerinde antik yerleşimlerin isimlerinin kullanılmasından kaynaklandığını belirtti.

 

KaynakEvrensel

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN KASIM SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol