Notice: Array to string conversion in /home/runcloud/webapps/app-direnisteyiz29/wp-content/plugins/td-cloud-library/includes/tdb_functions.php on line 459
10 C
İstanbul
16 Kasım Cumartesi, 2024
spot_img

Antik kente kaçak AVM’nin imdadına imar affı yetişti

Myrliea Antik Kenti’nin bulunduğu alana inşa edilen kaçak AVM ile ilgili yargı süreci devam ederken, Özdilek Grubu imar affına başvurdu, AVM yasal hale geldi.

Bursa’nın Mudanya ilçesindeki Myrliea Antik Kenti’nin bulunduğu alana inşa edilen kaçak AVM ile ilgili devam eden yargı sürecini beklemeyen Özdilek Grubu, imar affına başvurdu. Mudanya Belediyesi tarafından yargı süreci devam ettiği için işletme ruhsatı verilmeyen ve bu nedenle halen kapalı durumda olan AVM bu sayede yasal hale geldi.

Myrliea Antik Kenti alanında bulunan ve daha önce KİPA Marketler Zinciri tarafından inşa edilen AVM alanını Özdilek Grubu satın aldı. Antik kent alanına yapılan AVM ile ilgili başta Mudanya Belediyesi olmak üzere Bursa’daki meslek örgütleri ve STK’ler yargıya başvurmuştu. Son olarak Danıştay, açılan davaya ilişkin verilen ret kararını bozmuştu.

İMAR AFFI AVM’NİN KURTULUŞU OLDU

Yargı süreci devam ederken Özdilek Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özdilek, hükümet tarafından seçimlerden önce başlatılan ve kaçak yapılara af niteliğindeki ‘imar barışı’na başvurarak yapı kayıt belgesi aldı. Alınan belgeyle AVM yasal hale getirilirken, yargı süreci de sonlandırılmış oldu. Özdilek yapı kayıt belgesi aldıktan sonra Mudanya Belediyesi’ne AVM’nin işletmesi için ruhsat başvurusunda bulundu.

‘RANTA KURBAN ETMEYECEĞİZ’

Artı Gerçek’e konuşan Mudanya Belediye Başkanı Hilmi Türkyılmaz kamulaştırma davası açacaklarını ve belediye avukatlarınca açılacak kamulaştırma davası ile imar affının arkasına sığınarak Mudanya’nın tarihini yok etmek isteyenlere izin vermeyeceklerini belirtti. Türkyılmaz, “Günlerce nöbetler tuttuk, gerekirse yine tutarız. Bu tarihsel değere hep birlikte sahip çıkacağız. Tarihi talana geçit vermeyeceğiz” dedi.

Türkyılmaz “Mudanya’nın tüm değerlerini geleceğe taşımak açısından kararlıyız. Burası Mudanya’nın kurulduğu ilk yer. 2 bin 700 yıllık bir tarihe sahip. Burayı hiçbir şekilde bireylere, sermaye gruplarına peşkeş çektirmeyeceğiz. Özel çıkarlara ve ranta kurban etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

ŞPO: BURAYI HALKA KAZANDIRACAĞIZ

Yargı sürecini takip eden TMMOB’a bağlı Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi Başkanı Sevilay Çetinkaya da çok özel durumlar gözardı edilerek tüm yapıların imar affı kapsamına alındığını belirtti. Burada bir yargı süreci devam ederken altında arkeolojik kalıntılar bulunan antik kent alanına inşa edilen AVM’nin imar affıyla yasalaştırıldığını belirten Çetinkaya, verilen mücadelenin alınan bir yapı kayıt belgesiyle tümüyle yok sayıldığını söyledi. Çetinkaya süreci takip etmeye devam edeceklerini ve bu arkeolojik alanın halka kazandırılması için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını kaydetti.

NE OLMUŞTU?

Bursa Büyükşehir Belediyesi hazırladığı planla antik kent içinde kalan alanı turizm alanı ilan etmiş, ardından KİPA Marketler Zinciri 2014 yılında buraya bir inşaat yapmıştı. İnşaat sırasında yüzeye çok yakın antik buluntularla karşılaşılması üzerine Koruma Kurulu inşaatın durdurulması kararı aldı. Aynı kurul haziran ayı içerisinde ise yeniden AVM inşaatının sürdürülmesi yönünde kararını değiştirdi. Koruma Kurulu, ardından inşaat alanını 3. derece arkeolojik sit ilan etti. Bu inşaata karşı Myrleia Antik Kenti Platformu kuruldu. Bu konu yargıya taşındı.

Danıştay 14. Dairesi, Myrleia Antik Kenti üzerine yapılan AVM inşaatıyla ilgili süren dava için ‘bilirkişi raporuna’ dayanarak verilen ret kararını, bilirkişi olarak atanan kişilerin görev alanlarının uyumsuzluğu nedeniyle bozdu. Mudanya’nın ilk kurulduğu yer olan Myrleia Antik Kenti’nin üzerine alışveriş merkezi yapılmasına ilişkin süren davada son sözü Danıştay söylemişti. AVM inşaatıyla ilgili süren dava için ‘bilirkişi raporuna’ dayanarak verilen ret kararı, bilirkişi olarak atanan kişilerin görev alanlarının uyumsuzluğu nedeniyle Danıştay 14. Dairesi tarafından bozuldu. Danıştay 14. Dairesi, bilirkişi heyeti içinde en az bir arkeolog ile mimar ya da inşaat mühendisinin olmamasını eleştirerek davanın yeniden görülmesini istedi.

Artı Gerçek / Rıfat Doğan

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN KASIM SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol