90 metrekare arsa için 2022 yılında 3 bin TL olan ecrimisil bedelleri 300 bin TL olarak belirlendi. Aralarında 1 milyon TL, 2 milyon TL ecrimisil ödemeleri talep edilenler de var. Antalya’da benzeri mahallelerde ecrimisil bedelleri yıllık 10 bin TL’yi geçmiyor. Mahalleli istenen bu bedelleri haksız, hukuksuz ve kötü niyetli bir girişim olarak olarak değerlendiriyor.
Fahiş ecrimisil bedelleri ile ilgili vakıflarla da bir görüşme gerçekleştiren mahalle heyeti, kendilerine “Ödemiyorsanız çıkın gidin” şeklinde ifadeler kullanıldığını söyleyerek, “Bizim yaptığımız evleri, diktiğimiz ağaçları bile kendilerininmiş gibi ve arsanın satış bedeli üzerinden hesaplamışlar. Yani her yıl arsanın satış bedeli kadar ecrimisil ödemek zorunda kalacağız” diyor.
Mahalleliden eylem kararı
Kızılarıklılar bunu kendilerini yıldırmak mahalleden kaçırtmak için yapılan bir saldırı olarak görüyor ve “Kızılarık bizimdir bizim kalacak. Ata yadigarı bu topraklarımızı terk etmeyeceğiz” diyor. Dün akşam Hacıbektaş Kültür Merkezi’nde toplanan mahalle halkı mücadelelerini yükseltmek için bir dizi karar aldı.
Toplantıda vakıfların gönderdiği ecrimisil ve tahliye tebligatlarına karşı dava açılması, vakıfların ciddiyetsiz ve halk düşmanı tutumunun her platformda dillendirilmesi kararı alındı.
Mahalle halkı 8 Aralık Pazar günü saat 14.00’te mahallede bulunan salı pazarında kitlesel bir basın açıklamasına hazırlanıyor.
Ne olmuştu?
Kızılarık halkı bir yılı aşkın bir zamandır barınma hakları için Sadrazam Kuyucu Muratpaşa Bin Abdüsselam Vakfı’yla mücadele ediyor. Uzun yıllar süren davalar sonucu mahalle vakıf üzerine tescil edilmişti. Mahalle halkı geçen yıl ekim ayında Kızılarık Barınma Platformu’nu kurarak hakları için mücadeleye başladı.
Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Milli Emlak Bölge Müdürlüğü, Muaratpaşa Belediyesi ile yapılan görüşmeler neticesinde, vakıflar çözüm için 4706 sayılı yasa kapsamında hazineden trampa yapılarak vatandaşa arsalarının sahibi olması için talepte bulunmuştu. Mahalleli bu çözümün yerine getirilmesini beklerken, vakıfların hazineden bu talebi yapmasına rağmen Muratpaşa Belediyesi ile konut projesi pazarlığına giriştiğini öğrenen mahalleli bu duruma itirazlarını getirdi.
Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal da yaptığı bir açıklamada “Mahallelinin istemediği hiçbir şeyin içinde olamayız. Vakıflar 4706 sayılı yasayı işletsin” diye çağrı yaptı.
Mahalleli “Bize konut satmak istiyorlar. Biz kadimden bu yana bizim olanı istiyoruz” diyor ve ekliyor: “Bu vakıf hayır kurumu niteliğinde değil, holding niteliğinde bir kuruluştur. Emlakçılık yapmaktadır.”