3 C
İstanbul
19 Ocak Pazar, 2025
spot_img

Antalya Kadın Platformu: “Kayyım kadın iradesinin gaspıdır, irademize sahip çıkıyoruz!”

Antalya Kadın Platformu’nun çağrısı ile toplanan kadınlar kayyumların, belediyelerde kadınların adını, varlığını sildiğini belirterek, belediyeyi halkın ve kadınların mekanı olmaktan çıkarıp güçlünün rant kapısı ve tahakküm aracına çevirdiğini de ekledi.

Antalya’da kadınlar, Antalya Kadın Platformu’nun çağrısı ile kayyımlara karşı Attalos Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

Çağrı Sert’in okuduğu basın açıklamasında kadınların “hayır”ını hiçe sayan zihniyetin Kürt halkının seçtiği iradeyi hiçe saydığını belirterek, Batmalı, Mardinli, Halfetili ve Esenyurtlu kadınların yanında, irade gaspının ve kayyum politikalarının karşısında olduklarını vurguladı.

Kayyumların, belediyelerde kadınların adını, varlığını sildiğini belirten kadınlar; belediyeyi halkın ve kadınların mekanı olmaktan çıkarıp güçlünün rant kapısı ve tahakküm aracına çevirdiğini de ekledi.

Antalya Kadın Platformu’nun açıklamasının tamamı ise şu şekilde:

“Batmalı, Mardinli, Halfetili ve Esenyurtlu kadınların yanındayız”

Biz Antalya Kadın Platformu olarak kayyumlarla halkın, kadınların iradesinin, demokratik hakların gasp edilmesine karşı bir araya geldik. Hayır’ı hayır kabul etmeyen, haklarımızı hiçe sayan bu zihniyeti İstanbul Sözleşmesi’nden tek adam isteğiyle vazgeçilmesi kadınların, çocukların, LGBT+ bireylerin hayatlarına İslami söylemlerle, kutsal aile kayyumumu atamasıyla çok iyi tanıyoruz. Kadınların “hayır”ını hiçe sayan, ezmeye çalışan bu zihniyet; Kürt halkının seçtiği iradeyi de hiçe sayarak kayyumlarla ezmeye çalışıyor. Biliyoruz ki; AKP-MHP hükümetinin yarattığı ve gün geçtikçe artan yoksulluğa, eşitsizliğe, hukuksuzluğa, cezasızlığa, çürümüşlük içinde faş olan bebek cinayetlerine, kadın cinayetlerine, mafyalaşmaya… karşı olan halkın tepkisi kayyumlarla örtülmeye çalışılıyor.

Ne anayasa ne de yasa dinlemeyen iktidar kayyum alanını İstanbul’a kadar genişletti. Biz kadınlar, bugün bu ikiyüzlülüğe ve kayyuma yüksek sesle hayır demek için buradayız. Batmalı, Mardinli, Halfetili ve Esenyurtlu kadınların yanında, irade gaspının ve kayyum politikalarının karşısındayız.

“Kadın birimi” kayyumum gelmesiyle ilk kapatılan birimlerden biri”

İktidarın kayyum siyasetini ilk defa yaşamıyoruz. Son 10 yılda kayyumun özellikle kadınlar için ne demek olduğunu çok iyi öğrendik. 2014’te Hakkari Belediyesi’nde kurulan “kadın birimi” kayyumum gelmesiyle ilk kapatılan birimlerden biri oldu ve bölgede siyasal islamın yaygınlaştırılması için kuran kursları çoğaltıldı, cemaatlere alanlar açılmaya başlandı. Kadınlar emek sürecinden çekilerek, evlere hapsedilmeye itildi. 2016 ve 2019 Hakkari, Van, Mardin Belediyelerinde başlayan kayyum sürecinde çoğunluğu kadınlardan olan işçi ve emekçiler işten atılarak açlığa mahkum edildi.

Belediyeler ve belediyecilik doğrudan gündelik hayatla, bu hayatın sürdürüldüğü mekanların yönetilmesiyle ilgili. Bu mekanlarda, hayatın içinde, biz kadınlar da varız. Gündelik hayatın eşitlikçi bir biçimde sürdürülüp sürdürülmediği, yerel yönetimin bu konudaki tutumu bizim hayatımızı derinden etkiliyor. Akla ilk gelen örnekler kreşler, dayanışma merkezleri, sığınaklar, kadınların istihdama katılmasını kolaylaştıran mekanizmalar ve eşitlikçi istihdam politikaları, kadın pazarları, kooperatifler, kadın yoksulluğuyla farklı mücadele biçimleri, bakımı kadınların işi olmaktan çıkaran kamusal hizmetler ve kent mekanının kadınların hayatını kolaylaştıran şekilde düzenlenmesi. Bu türden bir eşitlikçi tutum ise ancak bir kentin kadınlarının, kendi kendilerini, kendi kararlarıyla yönetmesiyle mümkün. Eş başkanlık sistemi tam da bu anlama geliyor. Yani yarı yarıya parçası olduğumuz kentlerde yetkiyi de eşit paylaşmak, içinde kadınların olmadığı hiçbir kararın olmaması demek.

“Kayyımlar kadınları nefessiz bırakıyor”

Kayyum ise kadınların yaşam alanını daraltıyor. Çünkü öncelikle belediyeden kadınların adını, varlığını siliyor. Eş başkanlığı kriminalize ediyor. Belediyeyi halkın ve kadınların mekanı olmaktan çıkarıp güçlünün rant kapısı ve tahakküm aracına çeviriyor. Geriye ne kreş, ne kadın dayanışma merkezi, ne kadın pazarı, ne kooperatif, ne ortak mutfak, çamaşırhane gibi kadınların toplanacağı mekanlar kalıyor. Kayyımlar kadınların anadillerini hizmet mekanizmalarından siliyor, kadına yönelik şiddetle mücadele için kurulmuş kurumları işlemez hale getiriyor, kadınların özgürleşmesi için düşünülmüş yol ve güzergâhları yok ediyorlar. Kadın birimlerini ya kapatıyor ya dalga geçer gibi erkek yönetici atıyor, AKP kadın kollarına devrediyor, evlendirme dairesi veya Kuran kursuna çeviriyorlar. Yani aynı Gültan Kışanak’ın dediği gibi kayyımlar kadınları nefessiz bırakıyor. Bunlar bilinçli seçimler. Kentin, mahallenin sokağın kadınların yaşam alanı olmasını engellemek için yapılıyor. Evin dışındaki varlığımızın, dilimizin, sorunlarımızın, taleplerimizin görünmez olduğu bir düzeni kurmaya, sürdürmeye, sağlamlaştırmaya yarıyor.

Mücadele vurgusu

Eşitlik, özgürlük, barış için yan yana mücadele etmeye devam edeceklerini söyleyen kadınlar eylemlerini sloganlarla sonlandırdı.

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN OCAK SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,950AboneAbone Ol