21.8 C
İstanbul
16 Eylül Pazartesi, 2024
spot_img

Amedli depremzedeler: AFAD yapılacak evler için para talep etti

Amed'de depremde evleri yıkıldığı için konteynerde kalan aileler, AFAD'ın yapılacak evler için kendilerinden 1,5 ile 4 milyon TL arasında ödeme talep ettiğini aktardı.

Maraş merkezli 6 Şubat depremlerinin üzerinden 11 ay geçmesine rağmen depremzedelerin mağduriyetleri giderilmiş değil. Depremlerin vurduğu 11 kentten biri olan Amed’in Lîce (Lice) ilçesine bağlı Çemê Elikî (Birlik) Mahallesi ile Şüktmeyik mezrasında yaşanan felaketten etkilendi. Herhangi bir can kaybı yaşanmayan her iki yerleşim yerindeki evler ağır hasar gördü. Çemê Elikî Mahallesi’nde bulunan 19 hanenin 15’i, Şüktmeyik mezrasındaki 15 hanenin ise 13’ü hakkında yıkım kararı verildi.

Uzun süre çadırlarda kalan depremzedeler sonrasında konteynerlere yerleştirildi. Ancak konteynerde yaşamanın özellikle çocuklar, yaşlılar ve engelliler için getirdiği zorluklar var.

MA’dan Rukiye Adıgüzel’in haberine göre depremzedeler konteynerlerin yetersiz olmasından kaynaklı kendi imkânlarıyla barınak, lavabo ve duş yerleri inşa ettiklerini kaydetti. Yaşamlarını koşullarını kolaylaştırmaya çalışsalar da bir an önce kendileri için ev yapılması talebinde bulunan depremzedeler, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) yapılacak evler için kendilerinden 1,5 ile 4 milyon TL arasında ödeme yapılmasını istediğini dile getirip, bu parayı verecek imkânlarının olmadığını ifade etti.

Aylar geçti, evler yok

Çemê Elikî Mahallesi’ndeki evi ağır hasar gören depremzede Hayriye Benice, yetkililerin ‘bugün, yarın, bu ay yapacağız’ dedikleri evleri konusunda bu güne dek adım atılmadığını belirtti. “Aylar geçti, evler hala yok” diyen Benice, gidecek başka bir yerleri olmadığı için yaşamlarını konteynerlerde sürdürmek zorunda kaldıklarını ifade etti.

Benice, “Küçücük bir konteyner vermişler, o da su kaçırıyor, soğuk alıyor. Konteynerlerin içinde soğuktan ölüyoruz. Hastalığım var, dizimden ve kalbimden ameliyat oldum. Zaten bu hastalıklarımın hepsi bu soğuktan kaynaklı oluştu. Ne tuvaleti ne mutfağı ne de banyosu, hiçbir şeyi yok. İnsan gıdalarıyla beraber orada nasıl yaşasın?” diye sordu.

Ev için 1 milyon 600 bin TL istendi

AFAD’ın ev için kendilerinden 1 milyon 600 bin TL istediğini söyleyen Hayri Benice, tepkisini “O parayı verebiliyor olsaydık, bir senedir kendi evimizi kendimiz yapardık” diyerek gösterdi. Yaşlı ve hasta olduğunu, bu nedenle daha fazla konteynırda idare edemediklerini dile getiren Benice, evlerinin bir an önce yapılarak, kendilerine verilmesini talep etti.

Şüktmeyik mezrasındaki evi ağır hasar gören Hacire Köksal da, kaldıkları konteynerler ısınmadığından içinde üşüyüp sürekli hastalandıklarından yakındı. Yine de şuan için konteynerde kalmaya mecbur olduklarını söyleyen Köksal, “Evimizi bir an önce yapsınlar. Biz de artık bu soğuktan, kardan kurtulalım, evimize girelim” talebinde bulundu.

9 kişi bir konteynırda yaşıyor

9 kişi bir konteynerde kaldıklarını belirten Cemile Yakacı da konteyner yaşamının zorluklarını şöyle dile getirdi: “Bebeğim ve yaşlılarım var. Yaşlı teyze yatalak, kalkamıyor. İhtiyaçlarını 2-3 kişi kaldırıp indirerek karşılıyoruz. Banyo yaptırıyoruz, tuvaletini yaptırıyoruz çok zorluk yaşıyoruz. Bu bir senedir perişan olduk. Şimdiye kadar çadırda kalıyorduk. Bayramdan sonra konteyner geldi. Tuvaleti, banyosu yok.” Yakacı, Mart ayına kadar temelleri atılacağı söylenen evlerinin bir an önce yapılmasını istedi.

“Biz evimizi, hayatımızı istiyoruz”

Ailesiyle konteynerde kalan depremzede Remziye Yakacı ise, geçen 11 aylık zamanda yaşadıklarını “Deprem sonrası hayatımız rezillik içinde geçti. Her türlü sorunu yaşadık Kimse sorunlarımızı dinlemek için gelmiyor. Biz evimizi, hayatımızı istiyoruz” diyerek söze döktü.

Depremzedelerden Ayhan Benice ise, yaşadıkları sorunları şöyle anlattı: “Mutfak olmadığı için yemek yedikten sonra bulaşıklar dışarıda yıkanıyor. Bunu düşünememişler. Banyo için ise bir duşa kabin getirmişler, tamamı camdan. Millet o şekilde nasıl yıkanacak? Şu anda kimse kullanamıyor çünkü yıkanmak mümkün değil. Herkes bu yüzden bayağı mağdur.”

5 bin TL elektrik faturası

Konteyneri ısıtmak için elektrikli ısıtıcı kullanmak zorunda kaldıklarını fakat bu kez de 5 bin TL fatura geldiğini söyleyen Benice, TEDAŞ’a gidip ödeyemeyeceklerini söylediklerinde faturanın 2 bin 300’e düşürüldüğünü, onu da borç yaparak ödeyebildiklerini kaydetti. Ev için kendilerinden 4 milyon TL talep edildiğini paylaşan Behice, “İmkanımız yok, bunları düşünmeleri gerekirken milleti daha çok mağdur ediyorlar” diyerek, yapılacak evler için para alınmaması istedi.

Depremzedelerin dile getirdiği para talebini sormak için aradığımız AFAD yetkililerine ise ulaşılamadı.

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN EYLÜL SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol