8.8 C
İstanbul
19 Ocak Pazar, 2025
spot_img

Altındağ Belediye işçilerinin grevi üzerine birkaç not – Taşeron Belediye İşçileri Birliği (TABİB)

"CHP’li Ankara Büyükşehir ve bazı ilçe belediyeleri AKP’li Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki’nin yardımına koştu. Demek ki işçilere karşı ortaklar. Sömürü politikalarında işçiye karşı kamunun imkanlarıyla grevin başarısız olması için ittifaktalar."

Altındağ Belediyesi işçileri, işverenin ücretlerde kesinti, düşük ücretle işe devam etme, iş yaşamında esnekleştirme, işten çıkarma, işi taşeron işçiler ile yaptırma gibi kanunsuz uygulamalarına karşı 3 günlük (8-11 Nisan) iş durdurma eylemi yaptı.

Geçen ay da benzer sorunlara karşı eylem yapan işçiler, bu defa daha kararlı ve kamuoyunun gündemine giren bir mücadele sürdürdüler.

Yıllarca susturulan, örgütlülüğü hizmet iş sendikası ile engellenen işçiler, ek protokol ile kazandıkları zammı alamayınca eyleme geçti.

Grev, işvereni, sendikayı ve emniyeti işçilere karşı birleştirdi.

Dün sabah, emniyet güçlerinin işçiyi dağıtmaya yönelik çabası boşa çıkarılamadı. Emniyet güçlerinin işveren yanlısı tutumu püskürtebilseydi hareket daha da ilerler ve talepleri hemen karşılanabilirdi.

İş bırakma eylemi Altındağ sokaklarını ve caddelerini çöp yığınına dönderdi. İşçiler bir anda gündem olmaya başladılar. Demek ki güç işçilerde.

CHP’li Ankara Büyükşehir ve bazı ilçe belediyeleri AKP’li Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki’nin yardımına koştu. Demek ki işçilere karşı ortaklar. Sömürü politikalarında işçiye karşı kamunun imkanlarıyla grevin başarısız olması için ittifaktalar.

Altındağ Belediye Başkanının işçi düşmanı dili, manipülatif hareketleri, kamuoyunu yanlış bilgilendirmesi, işçinin örgütlü mücadelesine karşı her türlü zorbalığı deneyeceğini açığa çıkardı. 5 yıl boyunca kemer sıkma politikalarına devam edeceğini gösterdi.

İşçilerin üye bulunduğu sendika hem ortalıkta yoktu hem de işverenle iş tuttu. İşçinin yanında yer almadı. İşçilere karşı çalıştı.

İşçilerin eylemi seçim sonrası bütün belediye yönetimlerinin işçi mücadelelerine karşı tavrını özetler gibiydi.

İş bırakma eylemi sendikaya rağmen yapıldı. Eylemi öncü işçiler omuzladı.

Eyleme katılan işçiler arasında bütün birimlerden ve bölgelerden temsilcilerin içinde aldığı eylem komitesi kurmak ve eylemin bütün kararlarının bu komitede konuşulması süreci daha iyi sürdürmek için son derece gerekli.

Talepler net olmalı ve kamuoyuna hızlıca yayılmalı.

Talepler karşılanmadan eylem sonlandırılmamalı. Bu biçimde de müzakere süreci yürütülebilir. Konuşulan her şey işçilere açık seçik aktarılmalı.

İşveren ve yandaş sendikanın yanıltıcı, grevi kırmaya dönük hesaplarına karşı dikkatli olunmalı.

Belediyenin İşçileri suçlayan bildirisine aynı oranda, hızlıca cevap vermek başarılıydı.
Fakat grev yasal değil, tazminatsız kovulursunuz , bütçede para yok, fazla işçi var gibi iddialara karşı daha hızlı önlem almak gerekliydi.

Sonuçta fiili iş durdurma güç dengelerine meydan okuma eylemi olarak ortaya çıkıyor, burada düzen yanlılarının kafa karıştırıcı ‘kanuna bakalım, grev hakkımız yok’ türü akıl yürütmeleri hareketin dinamikliğini ve kararlılığını bozmak için ortaya atılmış soylemlerdi.

Fiili iş bırakma eylemi kora kor bir mücadele biçimidir. Ortada sendika yoktur, işveren yoktur, işçilerin oy verdiği partiler yoktur, derin bir haksızlık vardır. İşçilerin hakkı gasp edilmiştir. Buna karşı yapılacak en uygun hareket fiili grevdir. 2021 yılında Kadıköy grevinin satılması sonrasında işçilerin sendika şubesini zorlamasının devamıdır Altındağ grevi ve daha başarılıdır.

Hazırlık çok önemlidir. Aniden kopan öfke fırtınası daha örgütlü bir biçime çevrilebilirse sonuç almak kolaylaşır. Kazanım imkanı doğar.

Greve katılan, öncülük eden işçilerin bilinç, deneyimi elbette çok önemlidir. Emniyet güçlerinin açık şekilde işverenden yana tutum alması ve eylemi dağıtması üzerine epeyce düşünülmelidir.

Fiili eylem, iş durdurma baskılarla karşı karşıya kalacaktır. Bu kesin. Burada şiddet, gözaltı gibi süreçler yaşanır. Bunlardan kaçınılmaz, hepsi mücadelenin çeşitli aşamalarında mutlaka işçilerin karşılaştığı durumlardır.

Geniş bir kamuoyu oluşmuşken polis şiddeti olayı daha da büyütür, direniş zemini kaybedilmeyebilirdi. Çözüm işçilerin istediği yöne dönebilirdi.

Çünkü işçilerin talepleri çok meşru bir yerde duruyordu.

Dışardan dayanışmaya gelen emek dostlarının, işveren tarafından etiketlenmesi direnişi kırmaya yönelik bir hamledir ve eylemin toplumsallaşmaması için yapılan bilinçli çalışmadır. Grevin kazanması için ‘dışarıdan’ ortaya konan her çaba kıymetlidir ve grev mücadelesinde anlamlı bir bütünlük kazanmasına yol açar.

Eksiklikler, hatalar bir mücadelenin içinde her zaman mutlaka yaşanır. Bu konular üzerinde genişçe bir tartışma süreci yürütmek işçilerin eğitimi için faydalıdır. Pratik mücadelenin içinden gelmiş işçi kuşaklarının öncü aşamaya geçmesi ancak deneyimler üzerinden tartışmalar ile mümkün olabilir.

Belediye şirket işçilerinin toplu davranma, bir sendikaya üye olma, grev, basın açıklaması, fiili grev süreçleri daha yenidir. Siyaset ve sendika ortaklığında açığa çıkan kurnazlıklar yeni yeni fark ediliyor. Bu aşamalardan öğrenerek güçleneceğiz.

Altındağ işçileri onurlu bir mücadele sürdürdüler.

Önümüzdeki günlerde işçileri zor günler bekliyor. Daha fazla Altındağ yaşanacağı kesin gibi. Altındağ deneyimi ışığında hazırlıklarımızı sürdürelim.

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN OCAK SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,950AboneAbone Ol