Alman deniz limanlarında devam eden toplu sözleşme görüşmelerinde işçilerin uyarı grevi yapması yasaklandı. Grevin yasaklanmasına öfkeyle yanıt veren Hamburg liman işçileri şehir merkezini eylem alanına dönüştürdü.
Farklı fabrikalardan yüzlerce işçi liman işçilerinin mücadelesine destek vermek üzere dayanışma grevine çıkarak eyleme katıldılar. Uyarı grevi ve eylemler, cumartesi sabah 06.00’ya kadar devam edecek.
Limanlarda bir ay önce yapılan ilk uyarı grevinin ardından Alman İşverenler Birliği (BDA) Başkanı Rainer Dulger, “Şirketlerin acilen malzemeye ihtiyaç duyduğu bir dönemde greve gidilmesinden büyük rahatsızlık duyuyorum. Belki de ihtiyaç duyulan şey, grev hakkını da sınırlayan bir ulusal olağanüstü hâl yasasıdır” demişti.
Sendikanın üçüncü uyarı grevinin 48 saat sürmesini kararlaştırması üzerine limanlardaki değişik lojistik şirketler Bremen, Oldenburg ve Wilhelmshaven’daki iş mahkemelerine uyarı grevini durdurmak için ihtiyati tedbir başvurularında bulundular. Bu iş mahkemeleri ihtiyati tedbir başvurularını reddederken Hamburg İş Mahkemesi işverenlerin başvuruların onayladı.
Birleşik Hizmet Sendikası (Ver.di) 3 Mayıs’tan bu yana Alman Liman İşletmeleri Merkez Birliği (ZDS) ile deniz limanlarındaki yaklaşık 12 bin çalışanın ücret artışı konusunda müzakereler yürütüyor. Ancak yedi tur müzakereden yapılmasına karşın ZDS ciddi bir teklifte bulunmadı. ZDS tarafından 13 Temmuz’da hazırlanan son sözde teklif bile, işçilerin talep ettiği enflasyon tazminatı yerine reel ücret kaybını güvence altına alıyor.
Sendikaların talepleri neler?
Toplu sözleşme kapsamında Aşağı Saksonya, Bremen ve Hamburg’da grup toplu sözleşme kapsamındaki 58 şirkette çalışan yaklaşık 12 bin işçinin saat ücretlerinin 1,20 avro yükseltilmesini ve on iki aylık toplu sözleşme döneminde reel ücretlerin düşmemesi için enflasyon denkleştirilmesi talep ediyor. Sendika buna ek olarak yıllık ikramiyenin 1200 avro artırılmasını talep ediyor.