Almanya’da federal ve eyalet hükümetlerine bağlı kamu işletmelerinde çalışan emekçileri kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine dün pek çok kentte uyarı grevleri gerçekleşti. Bugün de birçok eyalette uyarı grevleri gerçekleştirilecek.
Hamburg’da miting ve yürüyüş düzenlendi
Hamburg’da Ver.di ve GEW sendikalarının çağrısıyla kamu emekçileri uyarı grevine çıktılar. Hamburg Üniversitesi çalışanları da işbaşı yapmayarak sabah erken saatlerden itibaren kampüste bir araya gelip miting gerçekleştirdiler. Yaklaşık bin kişinin katıldığı mitinge yapılan konuşmalarda hayat şartlarının zorluğuna ve ücretlerin yetersizliğine vurgu yapıldı.
Daha sonra Hamburg Maliye Bakanlığının önüne kadar yürüyüş yapan emekçiler, burada Maliye Bakanı’na seslenerek taleplerinin karşılanmasını istediler.
Uluslararası Gençlik Derneği (IJV) de Hamburg kamu emekçilerinin uyarı grevine destek verdi. IJV adına yapılan konuşmada kamu emekçilerinin mücadelesine destek mesajı verilip dayanışmayı güçlendirme çağrısı yapıldı.
Münih’te de üniversite çalışanları ve birçok branştan emekçiler ve üniversite öğrencileri, kalabalık bir şekilde uyarı grevi gerçekleştirdi.
Baden-Württemberg’de uyarı grevleri
Sendikalar, girişimler, öğrenci temsilcileri ve üniversite siyasi örgütlerinden oluşan geniş bir ittifak tarafından çağrısı yapılan ülke çapındaki üniversite eylem gününün bir parçası olarak dün Baden-Württemberg’de binden fazla çalışan ve öğrenci asistanı greve gitti.
Öğleden sonra Stuttgart’ın yanı sıra Tübingen, Ulm, Heidelberg ve Karlsruhe’de de eylemler ve mitingler düzenlendi. Heidelberg Üniversitesi yemekhanesi önünde katılımın yoğun olduğu bir eylem yapıldı.
Karlsruhe’deki KIT ve bazı psikiyatri merkezleri de dahil olmak üzere federal eyaletlerin kamu sektöründeki stajyerleri de greve gitti.
Sedikalar ne talep ediyor?
Eyaletler arasındaki toplu pazarlık turunun bir parçası olarak, sendikalar, öncelikle işçiler için önemli ücret artışları ve 300 binden fazla asistan ve öğretmen için ülke çapında bir toplu sözleşme (TVStud) yapılması çağrısında bulunuyor.
Toplu pazarlık turunun ötesine geçen ek talepler arasında üniversite öğrencilerine verilen burs (BAföG) oranlarında artış, Bilim Geçici Sözleşme Yasası’nda (WissZeitVG) temel bir reform, öğrenci çalışanların eyalet personeli temsil yasalarına dahil edilmesi yoluyla gerçek ortak karar verme hakları ve finansman yer alıyor.