Aliağa halkı ve çevre örgütleri, São Paulo adlı savaş gemisinin sökülmesi için Aliağa’ya getirilmesine karşı eylem düzenledi.
São Paulo adlı savaş gemisinin sökülmesi için Aliağa’ya getirilmesine tepkiler sürüyor. Aliağa Çevre Platformu ile Aliağa Emek ve Demokrasi Platformunun çağrısıyla ilçede bir araya gelen Aliağa halkı ve çevre örgütleri, “ölüm gemisine” karşı eylem düzenledi.
Aliağa Demokrasi Meydanı’nda yapılan açıklamada, “Havama suyuma toprağıma dokunma”, “Kanser olmak istemiyoruz” sloganları atıldı. Eyleme HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu da katıldı.
“Aliağa’da her gün tüm canlıları hastalık ve ölüme götüren koşulları daha da ağırlaştıracaktır”
Basın açıklamasını okuyan Özgül Çağlar, “Aliağa’mıza, İzmir’e, Ege Denizi’ne ve çevredeki tüm tarım havzalarına kıyılıyor. Çocuklarımıza kıyılıyor. Geleceğimiz karartılmak isteniyor. Ülkemiz, dünya gemilerinin çöplüğü değildir. Bizler bu geminin ikizi olan ve 2007 yılında İngiltere Hartlepool Tersanesi’nde sökülen Clemenceau’ya ait raporda, gemide bin tona yakın asbestli ve tehlikeli madde olduğunun belirtildiğini biliyoruz. Sao Paulo gemisinin son dönemde kısmen bazı toksik maddelerden arındırılmış olduğunu farz etsek bile, kalan toksik maddelerin bakiyesi, Aliağa’da her gün tüm canlıları hastalık ve ölüme götüren koşulları daha da ağırlaştıracaktır” dedi.
Geminin yüzen tehlikeli bir atık olduğunu söyleyen Çağlar, “Ölüm gemisinin Aliağa’ya gelmesi; tehlikeli atıklardan ilk olarak doğrudan etkilenecek olan gemi söküm emekçilerinin; Aliağa, İzmir ve hurda metal fabrikalarının olduğu havzalarda yaşayan tüm yurttaşların, tüm canlıların sağlıklı çevrede insanca yaşama haklarının ihlali anlamına gelmektedir” diye konuştu.
“Geri gönderilsin”
Çağlar, son olarak taleplerini sıraladı:
- “Öncelikli talebimiz, her geminin, üretilen ülkede, kullanan ve kar eden şirket ve devletin bedellerini ödeyerek sökülmesidir.
- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı başta olmak üzere vatandaşın yaşam, sağlık ve çevre hakkını korumak ile mesul bakanlıklar, kamu faydası için tüm tehlikeli malzemelere dair tüm şüpheleri ortadan kaldıracak tüm delilleri talep etmeli ve kamuoyu ile paylaşmalıdırlar.
- Bu geminin tehlikeli madde envanteri, uluslararası bağımsız gözlemcilerce incelenerek sonuçları kamuoyu ile paylaşılsın.
- Geminin yaşı ve nükleer özellikleri dikkate alınıp standart IHM denetimi dışında bağımsız uzmanlar tarafından denetimi sağlansın.
- Geminin söküm planı kamuoyu ile paylaşılsın.
- Adı geçen ölüm gemisi, Türk karasularına yolculuğuna başlandığı durumda bile geri gönderilsin.
- Her sene yüzden fazla, tonlarca tehlikeli malzeme içeren gemilerin söküldüğü gemi söküm tesisleri, kapalı kutu olmaktan çıkarılsın ve sivil örgütlerin de katılımıyla denetlensin.”
Ortak açıklamanın imzacıları şöyle:
ALÇEP, Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu, Ankara Kent Ekoloji Ağı, Ayvalık Tabiat Platformu, Bergama Çevre Platformu, Burhaniye Çevre Platformu, Çandarlı Halk Meclisi, Çeşme Çevre Platformu, Çiğli-Der, Çiğli Kent Konseyi, Çevre Dostu Platformu, DİKÇEP, EGEÇEP, Ege Su Platformu, FOÇEP, Foça Forum, Foça Kent Konseyi, GÜLDER, Güzelbahçe Emek ve Demokrasi Platformu, Ilgın Çevre Platformu, İZÇEP, İzmir Yeşil Gelecek Derneği, İzmir Dersim Derneği, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Mülkiyeliler Birliği İzmir Şubesi, Polen Ekoloji, Salda Gölü Koruma Derneği, Van Çevre Derneği.