5 C
İstanbul
21 Ocak Salı, 2025
spot_img

Akşener’den Kılıçdaroğlu’na ziyaret: Sınır ötesi operasyon tezkeresine evet diyeceğiz

Kılıçdaroğlu’nu ziyaret eden Akşener, Meclis’e gelen Irak ve Suriye’ye yönelik sınır ötesi operasyon tezkeresine evet diyeceklerini duyurdu.

İYİ Parti Genel Başkanı, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyaret etti. CHP Genel Merkezi’nde gerçekleşen görüşme bir buçuk saate yakın sürdü. Artı Gerçek’ten Seda Taşkın’ın haberine göre, Görüşme sonrası yapılan ortak basın açıklamasında konuşan Akşener, iyileştirilmiş, güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışma yaptıklarını belirterek, “Partimiz adına bu çalışmayı diğer siyasi partilere de taktim etmek üzere ziyaret sistemi oluşturduk. Hem çalışmamızı resmi olarak taktim ettik hem de Kılçdaroğlu ile Türkiye’ye dair belirli konularda konuştuk” dedi.

‘Çözümlerin somutlaşması için iştişare önemli’ 

Akşener, ekonomi ve dış politika başta olmak üzere birçok konuya dair istiare yaptıklarını belirterek, “İstişarenin Türkiye açısından çok önemli olduğuna, dilin ortaklaşmasının, çözümlerin somutlaşması açısından çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bizleri yönetenlere de ‘biz yaptık oldu’ fikrinin geldiği nokta ortada. Bu nedenle onlarında bu durumun örnek olması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Daha sonra konuşan Kılıçdaroğlu ise güzel bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirterek, Türkiye’de birçok sorun olduğuna dikkat çekti. Bu sorunlardan Türkiye’nin arınması gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, “Türkiye’nin kendisine daha iyi bir yol haritası çizmesi için, daha dinamik yapıya ulaşması lazım. Bunun içinde karşılıklı görüşmeler içinde bulunduk” dedi.

‘Türkiye’nin çözülemeyecek sorunu yoktur’ 

Gerçekleştirdikleri ziyarette Akşener’in kendilerine İyileştirilmiş ve güçlendirilmiş parlamenter sistemle ilgili olarak çalışmalarını sunduklarını belirten Kılıçdaroğlu sözlerine şöyle devam etti:
“Bu çalışmadan dolayı teşekkür ederim. Ayrıca 6 siyasi partinin genel başkan yardımcıları bu konuda bir çalışma yapıyorlar. Bu konuda da bilgi verdiler. Türkiye’nin çözülemeyecek hiçbir sorunu yoktur. Sorumlu politikacılar olarak bizler bütün sorumlara kilitlenmiş vaziyetteyiz. Bütün bu sorunlardan Türkiye’yi kurtaracağız. Huzur içindeki bir ülke inşa edeceğiz.”

Akşener ve Kılıçdaoğlu ortak açıklamanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

  • Geçtiğimiz günlerde 10 ülkenin Büyükelçisi Osman Kavala’nın serbest bırakılması yönünde bir çağrı yaptı. Dışişleri Bakanlığı da bu çağrıya bir tepki verme durumu oldu. Sizin bu konuya dair görüşleriniz nelerdir?

Akşener:  Osman Kavala sizin tanımınıza göre ‘Sorosçu’ öyle mi? Peki sorosla masaya kim oturdu.  Ben ve Kılıçdaroğlu değil. Dolaysıya Dışişleri Bakanlığı’na böyle bir talepte bulunulması doğru bulmayız. Ama böyle taleplerin Türkiye’ye yapılır olmasına yol açmayı da doğru bulmayız. Rahip Bronson’u hatırlatan eylem ve söylemlerden Türkiye’nin uzak durmasının, Türkiye’nin itibarının öne koyulmasını tavsiye ederiz. Bütün bunların önüne geçecek tek yolun hukukun işletilmesidir. Türkiye’deki hukuku, yargıyı oluşturan kurumların işletilmesidir.

Kılıçdaroğlu: Türkiye Cumhuriyeti Devleti, AİHM’in kararlarına uyacağı sözünü verdi. Ve bunun içinde bir anayasa değişikliği gerçekleşti. Bu anayasa değişikliği TBMM içinden oy birliği ile çıktı. Bir ülkenin itibarı imza attığı bir sözleşmenin arkasında durmaktır. İmza attığınız bir sözleşmenin gerekliğini yapmıyor, arkasında durmuyorsanız itibar kaybeden Türkiye ve onun yönetenler olur. Biz Türikye’nin itibarının her yerde korunmasını isteriz. AİHM kararının da uygulanmasını isteriz. Eğer Türkiye hukuk devletiyse bu çerçevede hareket etmesi lazım. Türkiye’ye dışarıdan yapılacak hiçbir müdahaleyi doğru bulmayız. Ama dışarıdan müdahale etmesine ortam sağlayacak yönetimi de kabul etmeyiz. Türkiye hukuk devletin kuralları içinde gereğini yapar.

  • Bugün Irak ve Suriye tezkereleri Meclis Başkanlığı’na gönderildi. Tezkereler ile ilgili her iki partinin tutumu ne olacak? 

Akşener: Biz TBMM gelen bütün teskerelerle ilgili olarak önceden bir ekip kurarız. Bu konunun uzmanı arkadaşlarla bir ekip kurarız. Onlar tartışırlar, bir rapor ortaya çıkarırlar. Sonra da milletvekili arkadaşlarımızla paylaşılır. Çünkü milletvekili arkadaşlarımız evet ya da hayır diyecekler. Bu çalışmayı yaptırdık ve o raporun sonucunda bize sunulan raporda eleştirileriz baki kalmak kaydıyla evet oyu vereceğimizi buradan bildirmek isterim.
Kılıçdaroğlu: Yetkili organlarımızla görüşeceğiz. Arkadaşlar ön görüşmeleri yaptılar. Daha sonra MYK’da bu konuyu ayrıntılı olarak konuşup kararımızı parlamentoda duyuracağız.

  • HDP Eş Başkanı Pervin Buldan Ağrı’da şimdilik demokratik muhalif olduklarını ama ilerleyen dönemlerde demokratik iktidarın partisi olabileceklerini söyledi. Buna ilişkin neler söylemek istersiniz? 

Akşener: Ortada seçim yok, ortada kurulmuş bir iktidar yok. Türkiye’de bizlerle ilgili bir şey olduğu zaman on adım sonrasında siz şunu yapacaksınız diye parmak sallanıyor. Bu demokratik değil. Dedikodular, iftiralar, hakaretler üzerinden çok harika bir siyasi atmosfer vardı, biz bunu yıkmak istiyoruz. Ben Sayın Buldan’ın ne dediğini bilmiyorum.  Ama bizim gündemimizde böyle bir durum yoktur.

Kılıçdaroğlu: Gerçekten de bende ilk sizden duyuyorum. Ama şunu gayet iyi biliyorum; Millet İttifakını bozacak ne yapabiliriz arayışının Cumhur İttifakı’nda olduğunu da çok iyi biliyorum. Ama ne yaparlarsa yapsınlar, hangi yola başvururlarsa başvursunlar bu ülkenin insanlarının ferasetine güveniyorum. Onlar bizlerin bu ülke için çalıştığını biliyorlar. Bizim tek güvencemiz milletimiz.

  • Son dönemde yaptığınız açıklamalar Cumhurbaşkanı adayı olacağınız şeklinde yorumlanıyor. Özellikle Merkez Bankası ziyaretiniz ve bürokratlara yönelik yaptığınız açıklamalar. Öte yandan aynı dönemde İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu önce Karadeniz sonra Güneydoğu’ya gitti. Bu da kamuoyunda İmamoğlu, Cumhurbaşkanı olmak istiyor diye yorumlandı. İmamoğlu’nun böyle bir talebi var mı? 

Kılıçdaroğlu: Bana gelmiş herhangi bir talep yok. Ayrıca giderken de zaten benden izin aldı.

  • HDP, TBMM’de üçüncü büyük parti konumunda. Bu siyasi parti aynı masada parlamenter sisteme geri dönüş çalışmalar yürütüyor. Ancak HDP’nin dışlandığı ve demokrasi ittifakı çağrısına yanıt alamadığı yönünde eleştiriler de var. HDP ile masaya oturulması, HDP’nin sürece dahil edilmesi noktasında görüşleriniz nedir? 

Akşener: Bizim bu noktadaki görüşümüz hem benim tarafımdan hem de arkadaşlarımız tarafından defalarca söylendi. Tekrarı ancak zaman almış olur. Değişen bir şey yok burada duruyoruz.

 

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN OCAK SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,950AboneAbone Ol