Mersin’in Gülnar ilçesinde inşaatı devam eden Akkuyu Nükleer Santrali’nde çalışan işçiler, 13-14 Eylül tarihlerinde verilen yemekten zehirlenmişti. Yaklaşık 6 bin işçinin zehirlendiği söylenen inşaata ilişkin Gaziantep milletvekili Sevda Karaca soru önergelerinde bulundu.
Mersin’de devam eden nükleer santral inşaatında yemekten zehirlenen işçilere ilişkin Karaca, “Bir ülkenin başka bir ülke topraklarında sahibi olduğu tek nükleer santral olmasının yanı sıra santral inşaat alanı sürekli iş cinayetleri ve işçilere ilişkin yaşanan sorunlarla gündeme gelmektedir.” dedi.
Zehirlenen işçi sayısının basında 925 ila 1500 arasında farklı olarak geçtiğini ancak işçilerin kendilerine ulaşarak sayının 2 bine yakın olduğunu bildirdiğini söyleyen Karaca, işçilerin aynı zamanda “bozuk tavuk, tarihi geçmiş ayran, siyahlaşmış yumurta” gibi yenmeyecek durumda olan pek çok gıda maddesinin kendilerine yedirilmeye çalışıldığını ve daha önce denetim yapan OSGB ekibinin yemek firmasının kapatılması için düzenlediği rapor nedeniyle giriş kartlarının iptal edildiği ve Akkuyu NGS inşaat alanına girişlerinin engellendiğini söylediklerini ifade etti.
Mersin’deki sağlık çalışanlarının verdiği bilgiyi aktaran Karaca, zehirlenmenin yalnızca 2 gün değil birkaç gün daha devam ettiğini ve kendilerine başvuran işçilerin çoğunun çalıştıkları şirketin yöneticileri tarafından “tavuk yedik zehirlendik deyin, başka bir şey demeyin” diye uyarıldıklarını söylediklerini ifade belirtti.
Konuya ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığına yazılı soru önergesi veren Karaca; Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya zehirlenen işçi sayısının açıklanmasını istedi ve yoğun bakımda olan ya da hayatını kaybeden işçi olup olmadığını sordu.
Karaca’nın Koca’ya sorularının tamamı şöyle;
- Akkuyu NGS’de kaç işçi yemekten zehirlenmiştir?
- Başta Gülnar ilçesi olmak üzere Silifke, Aydıncık, Anamur, Bozyazı ve Erdemli devlet hastanelerine yemekten zehirlenme vakası olarak sayılan 13-14 Eylül ve takip eden 15-16 Eylül tarihlerinde başvurusu sayısı kaçtır?
- Durumu ağır olup Mersin il merkezide dahil yoğun bakımda yatmış ve yatmakta olan işçi sayısı kaçtır? Bu durum nedeniyle işçi ölümü olmuş mudur?
- İşçilerin 2-3 ya da 4 gün boyunca yemek zehirlenmesi şikayetiyle hastaneye başvurması hastalık seyri açısından olağan mıdır?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a ise; işyeri denetimlerinin yapılıp yapılmadığı, denetim ekibinin yemek firmasına ilişkin kapatılması yönündeki raporunun olup olmadığını, iş cinayeti ve kazalarına ilişkin alınacak önlemleri sordu.
Karaca’nın Işıkhan’a sorularının tamamı şöyle;
- Yaşanan zehirlenme olayı sonrası söz konusu işyerinde denetim ve kontroller yapılmış mıdır?
- Akkuyu NGS inşaat alanında daha önce yemeklerden kaynaklı şikayet sonrası denetim yapan ekibin giriş kartlarının elinden alınarak inşaat alanına girişleri engellenmiş midir?
- Denetim ekibinin yemek firmasının kapatılmasına ilişkin raporu var mıdır?
- Akkuyu NGS’deki yüklenici firma temsilcilerinin işçilere “tavuk yedik zehirlendik” demeleri yönündeki baskının gerekçesi tarafınızca araştırılacak mıdır?
- Akkuyu NGS’de sürekli yaşanan iş kazaları ve iş cinayetlerinin önlenmesi için hangi önlemler alınmaktadır?
- Akkuyu NGS’de işçilerin kendi arasında demokratik yollarla seçeceği işçi temsilcilerinin, tabip odasının, sağlık sendikalarının, mimar-mühendis odaları ve baronun da aralarında olduğu bağımsız bir işçi sağlığı, iş güvenliği kurulu oluşturularak denetim yapılmasına neden müsaade edilmemektedir?